Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın açıkladığı 250 bin TL’lik kredi kullanmak isteyen esnaftan bankaların 2 kefil ve  teminat olarak tapu istendiğini belirten Yüksel Bağcıoğlu, “Esnafları rahatlatacaklarıyerde işi yokuşa sürüyorlar. Esnaf bankalara gittiğinde verdikleri cevap ‘limit bitti’ oluyor. Soruyorsun ‘Kime kullandırdiniz’ diye en büyük on firmaya diyorlar” dedi.

Depremin üzerinden 3 ay geçtiğini anımsatan Zafer Partisi Kahramanmaraş Milletvekili Adayı Yüksel Bağcıoğlu, Kahramanmaraş’a daha büyük yardımlar, teşvikler, yatırımlar, borç yapılandırma gibi düzenlemeler yapılması gerektiğini aktardı.

Bağcıoğlu, şunları söyledi;

“Depremin üzerinden 3 ay geçti. Hepimize geçmiş olsun. 81 ilden oluşan güzel ülkemizde 11 il depremden etkilenmiştir. Geriye kalan 70 il ile birlikte güçlü bir koordine ile belediye başkanları valilere müteahhitler iş insanları ile birlikte hepsi bir araya gelip yapılması gereken ve istenilen mimari çalışmaları sadece TOKİ'ye bırakmayıp yıkılan ve yıkılacak binaların yerine zemini güçlü, depreme dayanıklı konutlar süratle yapılabilirdi. Ayrıca bina temeli sağlam olan ancak tamirata ihtiyaç duyan konut ve işyerlerini yine ivedi bir şekilde yapıp sahiplerine hızlıca verilebilirdi. Böylece ev ve işyerlerinin durumundan ötürü başka bir şehire gitmek, göç etmek zorunda kalan vatandaşlarımız rahatlıkla memleketine dönebilirdi. Hala başka şehirlerde olan vatandaşlarımız memleketlerine dönmek zorunda kalacaktır. Bunun için diğer bütün şehirlerden tüm gerekli ekipman, personel, destek, teşvik ne gerekiyorsa sağlanıp ivedi bir şekilde depremden etkilenen illerimizi ayağa kaldırmamız gereklidir. Aksi takdirde 3 ay geçmesine rağmen hala hafriyatlar tam anlamıyla kaldırılmamış, ağır hasarlı binalar yıkılmamıştır. Bu tempoda giderse değil 3 ay 3 yıl geçse bir şey çözüleceğini düşünmüyorum.

Depremden 11 ilimiz etkilendi. Bu 11 şehrin içinde en çok etkilenen iller Kahramanmaraş, Malatya, Hatay, Adıyamandır. Bu dört şehrin insanlarına, esnaflarına, ticaret yapan Sanayi ve İşadamlarına daha büyük yardımlar, teşvikler, yatırımlar, borç yapılandırma gibi önemli hizmetler verilmelidir. Şehirlerin tekrar ayağa kalkmasının yolu buradan geçmektedir.

Bugün bir iş insanı ile görüştüm. Daha önce çeklerin ertelendiğini söylenmiş ancak 1 Mayıs itibariyle çeklerin ertlenmesi bitmiş ve sonrasında çeklerinin ödemesi 2 Mayıs 24 itibarile tekrar ertenmiştir. Çekler tekrar ertelenmiyor, çekleri iş yaptığı kişi ve kurumda olanlar çeklerini ödeyemiyor. Çünkü 3 aydan beri ticaret yapılamıyor. Burada zaten depremden etkilenmiş olan esnaflarımız ve iş insanlarımız ciddi zorluklar, bunalımlar yaşıyor. Ne esnaf çekini ödeyebiliyor ne de firmalar alacağını alabiliyor bu durumda  Bir an önce bu durumun düzelmesi için, çeklerin ödenebilmesi için güçlü bir desteğe, uzun vadeli kredi paketlerine ihtiyaç vardır. Çekler ödenmediği takdirde domino taşı etkisi yaratabilir. Esnaf iş yapamaz, firmalar ödeme yapamaz, işsizlik artar ve daha bir çok olumsuz durum ortaya çıkar. Halihazırda zaten bir mağduriyet var. İşçilerin çoğu çalışamıyor, iş verenler iş yerlerini açamıyor, açsa ödemelerinden dolayı ticaretini  yapamıyor. Bugün bir ilanda gördüğüm ev kirası 9.500 TL asgarî ücret 8.500 TL bu insanlar nasıl ev tutacak? Barınma sorununu nasıl çözecek? Geçimini nasıl sağlayacak, çocuğuna nasıl bakacak? Devletin bu konuda güçlü bir şeyler yapması gerekiyor.

Sonuç olarak;

Milletvekili Dora’dan Kahramanmaraş Esnafına Kredi ve Vergi Kolaylıkları İçin çağrı Milletvekili Dora’dan Kahramanmaraş Esnafına Kredi ve Vergi Kolaylıkları İçin çağrı

Depremden cok olumsuz etkilenmiş şehirlerimizi tekrar ayağa kaldırmak için Sanayi ve İş adamlarımıza, esnaflarımıza, halkımıza yeni teşvikler, uzun vadeli krediler, yapılandırmalar, KGF kredileri, ve şehirleri tekrar güçlü ve hızlı bir şekilde ayağa kaldıracak projeler gerekmektedir.”