Ağır hasarlı binalar oturulamayacak hale gelirken, “Orta hasarlı binalar ne olacak, yıkılacak mı?” sorusu araştırma konusu oldu. Acil yıkılacak ve ağır hasarlı bina sayısı 232 bin 632 olarak açıklandı. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, 11 ilde başlatılan kentsel dönüşüm sürecinde orta hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağını duyurdu. Peki, Kahramanmaraş depremindeki az hasarlı binalar yenilenecek mi? İşte detaylar…

Maraş merkezli 11 ili vuran depremden sonra binlerce bina yıkıldı. Yaşanan felaketten sonra depremzede aileler için 1 yıl içinde yeni konutlar yapılacağı açıklandı. Depremden etkilenen illerde 5 milyon 717 bin bağımsız bölümden oluşan 1 milyon 712 bin binada inceleme yapıldı. 651 bin 416 bağımsız bölümden 232 bin 632 binanın ise acil yıkılacak ya da ağır hasarlı olduğu tespit edildi. Diğer yandan 9 Mart tarihine kadar 27 bin 849 konutun inşasına başlanacağı duyurulmuştu. Ağır hasarlı binaların yanında orta hasarlı binalara ne olacağını Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum açıkladı. Peki, Orta hasarlı binalar ne olacak, yıkılacak mı? Kahramanmaraş depremindeki az hasarlı binalar yenilenecek mi?

bakan-kurum

ORTA HASARLI BİNALAR NE OLACAK, YIKILACAK MI?

Ayakta kalan binalardan yüzde 20’sinin yıkılması gerektiğini belirten Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, 'Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dediğini açıkladı.

Bakan Kurum’un açıklamasına göre orta hasarlı binalar da ağır hasarlı statüsünde sayılacak. 653 bin bağımsız yapı yapılıp 1 yıl içinde vatandaşa teslim edilecek.

KAÇ BİNA ACİL YIKILACAK?

5 ilde hasar tespit çalışmasının tamamlandığını açıklayan Bakan Kurum, 9 binden fazla personelin olduğunu söyledi. “Büyük bir çoğunluğu bitti. Artçı depremler yaşıyoruz. Artçı depremler yeniden hasar tespiti yapmamız gerekiyor.” diyen Kurum, 1 milyon 700 bin binanın incelendiğini ve hasarlı ve hasarsız binaların 5 milyon 10 bin bağımsız bölüme tekabül ettiğini belirtti.

Kurum’un açıklamasına göre; 277 bin 971 bina ve bunun karışlığı 817 bin 48 bölüm acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı olarak tespit edildi. 653 bin konut acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı.

Hamza Cengiz Şen kimdir ve nerelidir ? Hamza Cengiz Şen kimdir ve nerelidir ?

AZ HASARLI BİNALAR YENİLENECEK Mİ?

Orta hasarı saymadıklarını ve 500 bin konutun olacağını öngördüklerini söyleyen Kurum, az hasarlı binaların yıkılmayacağını ifade etti. Bakan Kurum açıklamasının devamında, “Az hasarlı demek, sıva çatlağı, kapının kırılması gibi şeyler demek. 1 milyon 700 bin binanın 277 bini acil, orta ve ağır hasarlı” dedi.

KALICI KONUTLAR NE ZAMAN YAPILACAK?

Evsiz kalan ya da evi oturulamayacak hale gelen depremzede vatandaşlar için kalıcı konutlar inşa edilecek. Kurum, kalıcı konutlar için depremden 15 gün sonra ilk sözleşmelerin imzalandığını söyledi. 21 Şubat-8 mart tarihleri arasında 27 bin 849 konut ve 650 köy evinin yapımına başlandı. Bakan Kurum'un ifade ettiğine göre bu evlerin sözleşmeleri yapıldı ve temel kazıları başlatıldı. Önümüzdeki hafta ise ilk temeller atılmaya başlanacak. 2 ay içind 309 bin konutun yapımının başlatılması planlanıyor. "Toplam ihtiyaç orta hasarı da koyduğumuzda 406 bin 275 konut, 83 bin köy evi mevcut. 650 bin civarını bulacaktır." diyen Kurum, enkazların kaldırılma sürecini 2-3 ay içerisinde bitirmeyi planladıklarını söyledi.

Editör: Editör 02