Dora, Kahramanmaraş’ın yeniden yapılandırılması sürecinde devlet ve millet dayanışmasının önemini vurguladı ve bölgenin güçlü bir şekilde ayağa kalktığını belirtti.
"Milli Birlik ve Dayanışma Örneği Sergilendi"
Depremler sonrası devletin, milletle el ele vererek Kahramanmaraş’ı ayağa kaldırma çabalarına değinen Dora, Türkiye'nin bu süreçte tek yürek olduğunu ifade etti. Depremin ardından yaşanan kayıplar ve yıkımların toplum üzerinde derin izler bıraktığını belirten Dora, “Kahramanmaraş, Türk ve Türkiye yüzyılına emin adımlarla yürüyen devletimizin gücüyle yeniden ayağa kalkmakta; yaralarımız sarılmaktadır,” dedi.
"Onay Süreçlerinin Hızlandırılması Gerekiyor"
Kahramanmaraş’ın yeniden yapılandırılması için bütçe ve personel desteğine ihtiyaç duyulduğunu belirten Dora, deprem sonrası imar ve inşa yatırımlarının hızlandırılması gerektiğini söyledi. Özellikle projelere onay verilmesi süreçlerinde yaşanan aksaklıkların vatandaşları yorduğuna değinerek, sürecin 10-15 ay arasında değiştiğini ve bu durumun halkı zora soktuğunu ifade etti.
Rezerv Alanlarda Hak Sahiplikleri Belirsizliği Sürüyor
Dora, şehir merkezindeki rezerv alanlarla ilgili belirsizliklerin halk arasında endişe yarattığını belirtti. Hak sahiplerinin yeni binalardan nasıl mülk alabileceği konusunun net bir şekilde açıklığa kavuşturulması gerektiğine vurgu yapan Dora, “Kahramanmaraş halkı hassas bir süreçten geçtiğinden belirsizlik şu anda karşımızdaki en büyük sınama olarak yerini korumaktadır,” dedi. Ayrıca heyelan bölgeleri için bilimsel incelemelerin sürdürülmesi ve riskli olmayan alanların imara açılması gerektiğini söyledi.
İhalelerde Kahramanmaraş Firmalarının Dezavantajlı Durumda Olması
Deprem sonrası bölgede yapılan inşaat ihalelerinde ciro şartı arandığını ve bu nedenle Kahramanmaraşlı firmaların bu ihalelere giremediğini belirten Dora, bu durumun yerel firmaları dezavantajlı hale getirdiğini ifade etti. “Kahramanmaraş firmaları halihazırda zaten yaptıkları işi doğrudan Bakanlığa yaptıkları takdirde hem devletimizin maliyeti daha düşük olacak hem de depremzede firmaların kazancı daha büyük olacaktır” diye konuştu.
"Alt Yapı Sorunları Giderilmeli"
Dora, teslim edilen konutlarda yaşanan altyapı sorunları nedeniyle vatandaşların taşınmakta güçlük çektiğini belirtti. TOKİ’nin inşa sürecinde KASKİ başta olmak üzere altyapı ile ilgili kurumlarla senkronize hareket etmesi gerektiğini ifade etti.
Kahramanmaraş’ın Yeniden Yapılandırılmasında Kent Kültürü ve Mimari Dokunun Önemi
Kent kültürü ve mimari dokunun korunarak Kahramanmaraş’ın yeniden yapılandırılması gerektiğini belirten Dora, şehrin sosyal alanlarla desteklenmesi, otopark sorununun giderilmesi ve TOKİ binalarının hafif raylı sisteme uygun şekilde inşa edilmesi gerektiğini vurguladı. Ayrıca afet riski göz önünde bulundurularak müstakil yapılaşma için uygun alanların açılması gerektiğine değindi.
"Son Depremzede Vatandaşımızın Yaraları Sarılmadan Bu Yoldan Geri Dönmeyeceğiz"
Zuhal Karakoç Dora, Kahramanmaraş’ın bir an önce eski günlerine kavuşması için mücadeleye devam edeceklerini belirterek, “Nerede olursak olalım, ne iş yaparsak yapalım aklımız Kahramanmaraş’ta olacak,” dedi. Depremzedelerin yaralarının tamamen sarılması için devletin ve milletin yanında olacaklarını ifade etti.