Kopyala-yapıştır mantığıyla çalışan ve emek hırsızlığını adeta "moda" haline getiren bazı siteler, sektördeki dürüst aktörleri zor durumda bırakıyor.
Özellikle kentte, “kopyala-yapıştır” mantığıyla çalışan ve orijinal içerik üretmek yerine başka haber sitelerinden haber çalan platformların çoğalması, basın emekçilerini zor durumda bırakıyor. Daha da vahim olan ise, bu etik dışı yönteme Kahramanmaraş’ın köklü yayın kuruluşlarından bazılarının da başvurması.
Haberciliğin Saygınlığı Tehlikede
Son dönemde, yasal boşluklar ve yapay zekâ teknolojisinin kolay erişilebilir olması nedeniyle birçok kişi haber sitesi açıyor ya da editör olarak sektöre giriş yapıyor. Ancak bu kişilerin çoğu gazetecilik konusunda yeterli bilgiye sahip olmadan, sadece kolay kazanç sağlama amacıyla hareket ediyor. Bu durum, gazeteciliğin toplum nezdindeki saygınlığını da sarsıyor.
Haber Çalma Kültürü Yaygınlaşıyor
Bazı site sahipleri, personel çalıştırmak yerine diğer haber sitelerinden içerik kopyalayarak günlük haber akışını sağlarken, bazıları ise çalıştırdığı editörlerin yaptığı içerik hırsızlığını denetlemiyor. Editörler ise işin kolayına kaçıp, haberleri yapay zekâ ile küçük değişiklikler yaparak “yenilenmiş” gibi gösterip yayınlıyor. Haberin içine küfürlü bir kelime yazılsa onu bile okumadan kopyala yapıştır yapıyorlar.
Basın İlan Kurumu'na Çağrı
Yaşananlar karşısında harekete geçilmesi gerektiğini belirten sektör temsilcileri, Basın İlan Kurumu'nu (BİK) acilen göreve davet ediyor. Özgün habercilik yapan kuruluşlar, emek hırsızlığının önlenmesi ve mesleğin saygınlığının korunması için yasal düzenlemelerin şart olduğunu vurguluyor.
Meslek duayenleri; "Gazetecilik emek ister. Kopya siteler, bu emeği çalanlar ve yapay zekâya sığınanlar, mesleğin geleceğini karartıyor. Artık yeter; üretin, çalmayın" uyarısında bulunuyor.