'Deprem Bilgi Sistemi' adlı bu interaktif uygulama, Amerikan Jeoloji Servisi'nin verilerini kullanarak 925x740 metrelik alanlardaki zemin yapılarını görüntüleme imkanı sunuyor.

Uygulamanın Kullanımı ve Amacı

Vatandaşların ücretsiz olarak kullanabileceği bu uygulamaya www.deprembis.com.tr adresinden erişilebiliyor. Ticari veya kötüye kullanımın önüne geçmek amacıyla günlük 5 tıklama ile sınırlı tutulan uygulama, kullanıcıların ev adreslerini veya mobil cihazlarını kullanarak zemin bilgilerini öğrenmelerine imkan veriyor.

Zemin Durumu Hakkında Bilgi

Prof. Dr. Kutoğlu, deprem haberlerinin neden olduğu endişe ve tedirginliği hafifletmek amacıyla bu uygulamayı geliştirdiğini belirtti. Kutoğlu, şunları ifade etti:

"Depremler sürekli gündeme geliyor ve bazı illerin, ilçelerin zemin yapıları hakkında bilgiler veriliyor. Ancak bu durum, o ilin veya ilçenin tamamının zemininin kötü olduğu anlamına gelmiyor. Zemin durumu ilçe içinde bile farklılık gösterebiliyor. Bu nedenle vatandaşlarımıza, kendi konumlarında zemin durumlarını öğrenebilecekleri bir web tabanlı uygulama sunmak istedik."

Kahramanmaraşlı Yusuf Dikeç'e bollywood'dan astronomik teklif! Kahramanmaraşlı Yusuf Dikeç'e bollywood'dan astronomik teklif!

Fay Hatları ve Deprem Bilgileri de Eklenecek

Gelecekte uygulamanın daha da geliştirilerek, fay hatları, bu fayların üretebileceği deprem büyüklükleri, en son ne zaman kırıldıkları ve o günden bugüne biriktirdikleri enerji miktarı gibi verilerin de eklenmesi planlanıyor. Bu sayede vatandaşlar, evlerinin ve yaşadıkları mahallenin zemin durumu hakkında daha kapsamlı bilgi sahibi olabilecekler.

Prof. Dr. Kutoğlu, bu uygulamanın vatandaşların kendi bölgelerindeki zemin koşullarını daha iyi anlamalarına yardımcı olacağını vurgulayarak, bu adımın deprem farkındalığını artırma yolunda önemli bir gelişme olduğunu belirtti.

Editör: Editör 02