Crush ya da ezilme sendromu, bir doğal afet durumunda vücudun belirli bir bölümünün ezilmesi, darbe alması olarak tanımlanabilir.

Genellikle sıkışma ve hareke edememe hallerinde meydana gelen Crush sendromuna çoğunlukla depremler ve araba kazaları neden olmaktadır. Sıkışma sonucunda kan basıncının düşmesi, şiddetli ağrı, şişme, dokularda hasar, uyuşma, karıncalanma, cilt renginin solması gibi belirtilerle kendini gösterir. Peki, Crush Sendromu nedir, nedenleri, belirtileri nelerdir? Crush sendromu testi, tedavisi nasıl yapılır? İşte ezilme sendromu ile ilgili merak edilen tüm detaylar...

Crush sendromu, adından anlaşılabileceği üzere çeşitli darbeler ve ezilmeler dolayısı ile oluşan bir sendromdur. Crush sendromu söz konusu olduğu zaman sıkışma durumunda bölgedeki kan akışı engellenmiş olur ve dokuya zarar verecek toksik metabolitler birikir. Bu durum aslında yalnızca darbeler ve ezilmelerden dolayı değil hareketsiz kalmadan dolayı da oluşabilir. Peki, Crush Sendromu nedir, nedenleri, belirtileri nelerdir? Crush sendromu testi, tedavisi nasıl yapılır?

CRUSH SENDROMUNUN NEDENLERİ NELERDİR?

Crush sendromunun nedenleri birçok farklı olaydan kaynaklanabilir. Genel olarak crush sendromunun nedeni sıkışma ya da hareketsizlik olsa da bu durumların kaynaklanabileceği olaylar birden fazladır. Doğal afetler, özellikle de depremler, crush sendromunun en sık nedenlerinden biridir. Depremler sırasında çöken binaların altında kalan insanlar, uzun süre boyunca sıkışma ve baskıya maruz kalırlar. Bu da kan dolaşımını engeller ve metabolik atıkların birikmesine neden olur.

Araç kazaları da crush sendromunun en çok görülen nedenlerinden bir tanesidir. Araba kazalarında meydana gelen darbe ya da sıkışma durumları sonucunda crush sendromu oluşur. Buna ek olarak Araç kazaları esnasında kişiyi sıkıştığı yerin içinden çıkartmak da uzun süren bir işlem olabileceği için crush sendromunun daha büyük sonuçları olmasına yol açabilir.

CRUSH SENDROMU BELİRTİLERİ NELERDİR?

Crush sendromunun belirtileri, sendromun nedenine ve etkili olduğu bölgeye göre değişiklik gösterebilir. Ancak, genel olarak crush sendromu belirtileri şunlardır:

Sıkışmış bölgedeki toksik metabolitlerin serbest bırakılması sonucu, kan basıncı düşebilir.

SANKO’dan osteoporoz uyarısı! SANKO’dan osteoporoz uyarısı!

Sıkışmış olan bölgede şiddetli ağrı ve hassasiyet hissedilebilir. Bu ağrı, baskının şiddetine bağlı olarak değişebilir.

Sıkışmış bölgede şişme görülebilir. Bu şişme, dokuların hasar görmesi ve sıvı birikimi sonucu oluşur.

Sıkışmış olan bölgede uyuşma veya karıncalanma hissedilebilir. Bu durum, kan dolaşımının engellenmesi sonucu ortaya çıkar.

Sıkışmış olan bölgede cilt renginde solukluk veya mavimsi renk değişikliği görülebilir. Bu durum, kan dolaşımının engellenmesi sonucu ortaya çıkar.

Sıkışmış olan bölgedeki sinir ve kas hasarı sonucu, bölgenin hareket kabiliyeti azalabilir veya tamamen kaybolabilir.

Sıkışmış olan bölgede uzun süreli baskı sonucu metabolik atıklar birikir ve vücutta yorgunluk hissedilebilir.