“Güçlü bir devlet, oluşan problemler karşısında sebepler üreten değil, öncesinde vatandaşın can ve mal güvenliğini sağlayan, tedbir alan bir devlettir” diyen Karatutlu, uzmanların ısrarla yaptığı uyarıların dikkate alınmadığını belirterek, “Anlıyoruz ki iktidar için ortak akıl veya istişare kendisinin yapıp ettiğini onaylatmaktan ibaretti. 2020 yılında, devlet kurumu olan AFAD, Kahramanmaraş İli Afet Risk Azaltma Planı'nı hazırladı, çok da güzel hazırladılar; içi dopdolu bir rapordu. 2020 yılında olabilecek depremin vereceği hasarı, 7,5 şiddetini, yıkım bölgelerini mahalle mahalle saydılar. 2020 yılında, AFAD raporunun 41'inci sayfasında, bölgenin çok uzun bir durgunluk dönemi geçirmekte olduğu, halkın olası depremden habersiz olduğu, bu durumun tehlikenin boyutunu 1 kat daha artırdığı, tehlikeli bölgelerdeki yapıların tahliyesinin zaruri olduğu söylenildi. 2020 yılında çıkan AFAD raporunun 43'üncü sayfasında ‘Bahçelievler Mahallesi'nin yakın çevresinin, stadyum civarının, eski Maraş bölgesinin, bahse konu olan alanın olası büyük deprem durumunda neredeyse tamamı etkilenecek.’ denildi. Bu bölgede Ebrar Sitesi vardı arkadaşlar ve sadece bu sitede 1.400 kişi öldü. AFAD üç yıl önce bu bölgeyi tanımladı ve bu bölgede Ebrar Sitesi dışında 4 bin ila 5 bin ölü oldu. Ayakta kalan tek bir bina vardı, yeni yapılan Büyükşehir Belediye binası.” dedi.
‘Deprem oldu, kurumların organize olması için üç gün geçmesi gerekti’
AFAD’ın raporu hakkında dönemin İçişleri Bakanı Sükeyman Soylu’nun paylaştığı tweet’te "Afet yönetimimiz dünya standartlarına ulaştı” dediğini söyleyen Karatutlu, iktidarın depreme karşı hazırlıkta sorumsuzluğunu şu sözlerle eleştirdi:
“Bu raporlar üzerine belirlenen tehlikeli alanlarda herhangi bir kentsel dönüşüm planı yapıldı mı? Zira şehri 21 yıldır AK Partili belediye yönetiyordu ve bölgede kentsel dönüşüme itiraz eden belediye yoktu. Tabii ki depremden üç ay önce Ekim 2022'de Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığından Kahramanmaraş'ın Çamlık bölgesine kentsel dönüşüm talep ediyor. Çamlık bölgesi neresi biliyor musunuz? Kahramanmaraş'ın sırtını dayadığı Ahır Dağı'nın kenarında manzarası güzel, tek katlı gecekonduların olduğu yer, 1 kat yerine 8-10 kat hedefleniyor yani rantı yüksek; riskli yerlere değil de rantı yüksek yerlere kentsel dönüşüm istediler. Peki, sonuçta yetkili olan vali, belediye yöneticilerine deprem sonrası herhangi bir sorumluluk çıkarıldı mı? Tabii ki hayır. 3-5 müteahhit içeri alındı, olayı geçiştirdiler. Hepimiz gördük, deprem oldu, kurumların organize olması için üç gün geçmesi gerekti. Ne askeriye ne bakanlıklar ne AFAD ne de Kızılay bölgede üç gün yoktu. Depremi yaşayan biri olarak bunu rahat bir şekilde söyleyebilirim. İşin sıcağıyla sıcak demeçler verildi, ‘Bir yıl içerisinde evlerinizi yapacağız.’ denildi. Şu anda bir bakalım Maraş'a, onda biri yapıldı mı acaba? Tabii ki yapılmadı.”