Kimi vatandaşlar hasarsız eve hasarlı rapor edildiğini ileri sürerken kimi vatandaşlar ise hasar alan binanın hasarsız şekilde raporlandığını iddia ediyor.

Tüm bu tartışmalar sürerken İnşaat Yüksek Mühendisi Ali Osman Üdürgücü, bu iddiaları doğrular nitelikte açıklamalarda bulundu.

dftyyy

Evlere rapor veren yeni mezun mühendislerin ilk defa sahaya çıktığını söyleyen Üdürgücü bu kişilerin sorumluluk almaktan korktuğunu kaydetti.

 Ali Osman Üdürgücü konuyla ilgili şunları söyledi;

“Evlere rapor veren yeni mezun mühendis kardeşlerim çok hata yapıyor çünkü bilmiyor ilk defa sahadalar . Bugün birkaçıyla konuştum hasar raporu verdikleri dostlarımın evine bakmaya gittiğimde , çocuklar sorumluluk almaktan korkuyorlar .

Duvar çatlağı veya alçı sıva çatlağı olan binalara orta hasar , duvarı göçene ağır hasar veriyorlar .

Teknik bilgileri çok zayıf , konuşunca abi sen doğru diyorsun diye gözüme bakıyorlar . Çünkü inşaat tecrübeleri yok , Hatta kolonu kirişi karıştıranı gördüm .

Bu evlerin çoğu ayağa kalkar hatta daha sağlam olarak . Bunlar dünyadaki en yüksek 12 olan deprem kuvvetinin 11 ini görüp ayakta kalmışlar .15 günde 4 defa büyük deprem ve binlerce artçı görmüş ve yıkılmamış . Orta hasar veya ağır hasar verdikleri binaların çoğu güçlendirmeyle kurtarılır . hatta taşıyıcı sistemlerde problem yoksa sıkıntılı duvarlar yıkılır tekrar örülür .

Eğer bina taşıyıcı sistemlerinde dip kolon ve kirişlerinde ciddi patlamalar olmadıysa , kayma ve yatma yoksa , korkma ..

yok duvar çatlamış yada çökmüş , yok patlamış bunlar yapılmayacak şeyler değil çünkü bu binalar görebilecekleri en kötü senaryoyu gördüler . Hatta bizim hesap değerlerimizin iki katı kuvvete maruz kalıp ayakta kaldılar hamdolsun .

Bina sakinleri de ağır veya orta hasarlı çıksın devlet yapar diye çabalıyor .hatta 10 bin lira almak için tertemiz binasına hasar yaz diyeni gördüm . Bilmiyorlar ki o bina 10 bin için lekelenecek .

Vali Ünlüer: “46 bin konutumuzun şuanda inşası devam ediyor” Vali Ünlüer: “46 bin konutumuzun şuanda inşası devam ediyor”

Sanmayın ki ağır hasar verince devlet aynı m2 de daha iyisini sana verecek , senin 4+ 1 yerine 2+1 oda şansına nerede yaparsa belki de üstüne borçlandıracak . Ve kaç yılda eline geçecek .

Onun için kurtarılacak binaları bu işte tecrübeli bir heyetle inceleyerek tekrar analiz etmeliyiz . Bu iş çok vebali olan hassas bir konu , yazıktır günahtır bir genç arkadaşın insiyatifine bırakılmamalı , yoksa hem milli servetler ziyan olur . Hem de insanların emekleri umutları yıkılır .”

Öte yandan, Harita Mühendisleri Odası da şu açıklamayı yaptı

332911605_933621921408513_7284331042420009356_n

Editör: Editör 02