Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Arap dünyasının önde gelen düşünürlerinden Faslı filozof Prof. Dr. Taha Abdurrahman'ı kabul etti. Abdurrahman'ın ziyareti, Türkiye ile Fas arasındaki kültürel ve entelektüel ilişkilerin güçlendirilmesi ve derinleştirilmesi amacıyla önemli bir adım olarak değerlendirildi. Ayrıca, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde basına kapalı gerçekleştirilen kabulde, Taha Abdurrahman'ın eşi de yer aldı. Peki, Faslı filozof Taha Abdurrahman kimdir? Detaylar haberimizin devamında...

Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının Yıl Dönümünde Kahramanmaraş’ta törenle anıldı Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Vefatının Yıl Dönümünde Kahramanmaraş’ta törenle anıldı

Taha Abdurrahman kimdir?

Taha Abdurrahman, 28 Mayıs 1944 tarihinde Fas'ın Cedide şehrinde doğmuş, Arap-İslam dünyasının önde gelen düşünürlerinden biridir. Hayatı, II. Dünya Savaşı sonrası dönemde, Fas'ta ve dünya genelinde sömürgecilik karşıtı hareketlerin yükseldiği bir zamanda geçmiştir. Babası İslami ilimler öğretmeni olan Abdurrahman, bu ortamda geleneksel eğitim alarak büyümüştür.

Fas'ta Fransız sömürgesi döneminde eğitim alan Abdurrahman'ın eğitimi, Fransız idaresinin baskısı nedeniyle yarıda kalmıştır. Ancak bu süreçte Cedide şehrinde ilkokul ve ortaokul eğitimini tamamlamış, aynı zamanda babasından İslami ilimler ve hafızlık eğitimi almıştır. Fas'ın 1956 yılında bağımsızlığını kazanmasının ardından, Abdurrahman V. Muhammed Üniversitesi'nde Felsefe Bölümü'nü bitirmiş ve daha sonra Fransa'daki Oxford ve ünlü Sorbonne Üniversitesi'nde dil felsefesi, mantık ve diğer alanlarda eğitim almıştır.

Felsefi çalışmalarında Abdurrahman, özellikle dil felsefesi ve mantık üzerine odaklanmış ve bu alanlarda modern gelişmelerden etkilenmiştir. Doktora tezi olan "Dil ve Felsefe: Ontolojik Dilsel Yapılarda Bir Araştırma", mantıkçı pozitivizmin iddialarına karşı eleştirel bir tutum sergilemiş, analitik felsefenin yaklaşımlarını ortaya koymuştur. Abdurrahman, akademik kariyerine başladığı yıllarda diyalektik materyalizm ve mantıkçılık arasındaki tartışmalara uzaktan bakmış ve bu akımların dışında kendi felsefi yolunu çizmiştir.


Genel olarak, Taha Abdurrahman'ın düşünsel yolculuğu, dil felsefesi ve mantık alanındaki özgün katkılarıyla bilinir ve Arap-İslam dünyasında önemli biri olarak yer edinmiştir.

Taha Abdurrahman eserleri

Taha Abdurrahman'ın öne çıkan eserleri:

1. el-‘Amelu’d-Dînî ve Tecdîdu’l-‘Akl: el-Merkezu’s-Sekâfî el-Arabî, Fas 1997.

2. Fî Usûli’l-Hivâr ve Tecdidi İlmi’l-Kelâm: el-Merkezu’s-Sekâfî’l-İslâmî, Beyrut-Lübnan 2000.

3. Fıkhu’l-Felsefe: Kitabu’l-Mefhûm ve’t-Te’sîl: el-Merkezu’s-Sekâfî el-Arabî, Fas 2005.

4. el-Lisân ve’l-Mizân: el-Merkezu’s-Sekâfî el-Arabî, Fas 2006.

5. Ruhu’l-Hadâse, el-Medhâl ilâ Te’sisi’l-Hadâseti’l-İslâmiyye: el-Merkezu’s-Sekâfî el-Arabî, Fas 2006.

6. Tecdîdu’l-Menhec fi Takvîmi’t-Türâs: el-Merkezu’s-Sekâfî el-‘Arabî, Fas 1993.

7. Bü’sü’d-Dehrâniyye: en-Nakdu’l-İ’timani li Fasli’l-Ahlâk ‘ani’d-Din: eş-Şebeketu’l-Arabiyye li’l-Ebhâsi ve’n-Neşr, Beyrut 2014.

Kaynak: HABER MERKEZİ