Dondurma, yüzyıllardır süren bir tarihi ve birbirinden farklı aroması ile bir tatlı kültürüdür. Hangi toplum olursa olsun kendilerine ait bir dondurma tarifleri vardır mutlaka. Ülkemizde de tarihi bir yere sahip olan Maraş dondurması, lezzeti ve sunumu ile dünyaca tanınmaktadır.

Türklerde Dondurma Yapımı

Türk mutfağında dondurma ve dondurmacılık mesleğinin yeri ayrıdır. Henüz ata yurtta iken dondurulmuş besinlerin tatlı olarak tüketildiğine dair bulgulara rastlamak mümkündür. Zamanla Anadolu'da dondurulmuş tatlılar özel olarak karların muhafaza edilmesi için tasarlanan karlıklarda hazırlanırdı. 17. yüzyıla gelindiğinde ise şu anda bildiğimiz dondurma yapımı gerçek anlamda başladı.

Dondurma Yapimi

Kahramanmaraş Dondurması Nasıl Ortaya Çıktı?

Maraş dondurmasının ortaya çıkışı 1920 yılında Halep'ten gelen Hacı Mehmet'in bölgede salepli dondurma yapmaya başlaması ile gerçekleşti. Kısa bir süre sonra Kel Ali lakaplı kişinin salep ve keçi sütünü dövme demir kaşık ile karıştırarak, daha özlü ve kıvamlı bir hale getirmesi ile de meşhur Maraş dondurmasının temeli atıldı.

Mustafa Şamil Ekinci hayatını kaybetti! Mustafa Şamil Ekinci kimdir? Mustafa Şamil Ekinci hayatını kaybetti! Mustafa Şamil Ekinci kimdir?

Maraş Dondurması ve Turizm

Maraş dondurması lezzetinin yanı sıra, sunumu ile de belleklerimize yer etmiş bir tattır. Özellikle yaz aylarında tatil beldelerinde de satışı artan bir üründür. Dondurmacılık geçmişten günümüze kabul gören bir zanaattır. Maraş dondurmacısı, adeta ürünün ayrılmaz bir parçası ve lezzetinin sırrı olarak görülür. Maraş dondurmacıların yöresel kıyafetleri ve dondurma sunarken yaptıkları akrobatik hareketleri turizm konusunda da önemli bir rol almasını sağlar.

Maraş Dondurma Tarifi

Evde dondurma yapmak Türk mutfaklarında geçmişten beri süregelen bir durumdur. Maraş dondurması her ne kadar yapılışı zor bir dondurma türü olsa da, sizin için kolaylık sağlayabilecek bir tarifi paylaşmaya karar verdik.

Kulah Dondurma Gercek

Malzemeler:

  • 5 su bardağı süt
  • 1 su bardağı toz şeker
  • 1 tatlı kaşığı saf salep (hazır paketlerde bulunan salepleri kullanmamaya çalışın)

Hazırlanışı:

  1. Hazırladığınız 5 su bardağı sütü bir tencereye koyarak kaynatmaya başlayın.
  2. Kaynayan süte hazırladığınız şekeri koyarak kaynatmaya devam edin.
  3. Ayrı bir yerde küçük bir kâse içerisinde de olabilir, salebi su ile eritin.
  4. Kaynayan şekerli sütün içerisine erittiğiniz salebi yavaş yavaş dökün ve bir yandan da sütü karıştırmaya devam edin.
  5. Salebin sütün içerisinde tam olarak eriyebilmesi önemlidir. Bu yüzden süte karıştırılan salebin tam olarak eridiğinden emin olana dek karıştırmaya devam edin.
  6. Kaynamış sütü ateşin üzerinden alarak, karıştırarak soğutun.
  7. Yeterli sıcaklığa düşen sütü, dondurucuya koyabileceğiniz bir kaba dökün ve dondurucuya yerleştirin.
  8. 15 ya da 20 dk sonra donmaya başlayan karışımı demir bir kaşık yardımı ile karıştırın. Bu işlemi her 20 dk da bir, dondurma sakız kıvamına gelene kadar tekrarlayın.
  9. Dondurma katı kıvama geldiğinde dondurucudan çıkararak servis edebilirsiniz.

Maras Kol Dondurma 4

Not: Kahramanmaraş'ta 32 çeşit Maraş dondurma tarifi bulunmaktadır. Her birinde yapılırken kullanılan malzeme ve süreçler farklılık gösterir. Biraz daha ticari amaçla ele alınan Maraş dondurmalarında kullanılan bu çeşitleri, daha teknolojik cihazlar ile yapabilmek mümkün.

Editör: Editör 07