21 Aralık, Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gecesi olarak kutlanır. Neden? Kış gün dönümü nedir, ne anlama gelir? Tüm detaylar yazımızda.

Dünyamızın eksen eğikliği nedeniyle her yıl 21 Aralık'ta benzersiz bir gökyüzü olayı yaşanıyor. Kuzey Yarımküre'de yılın en uzun gecesi olarak bilinen bu özel günde, güneş ışınları Oğlak Dönencesi'ne dik açıyla geliyor. Bu durum, kuzey yarımküredeki ülkelerde gece süresini uzatırken, gündüzleri kısalıyor.

Kışın Kapısı Aralanıyor

Mimar ve Mühendislerden Kahramanmaraş’taki D-İmar sistemi’ne tam not! Mimar ve Mühendislerden Kahramanmaraş’taki D-İmar sistemi’ne tam not!

21 Aralık, aynı zamanda kış mevsiminin de resmi başlangıcı olarak kabul ediliyor. Bu tarihten sonra günler yavaş yavaş uzamaya başlasa da, kışın soğuk ve karanlık yüzü kendini daha fazla hissettirecek. Kuzey yarımküredeki birçok kültürde, en uzun gece özel ritüeller ve kutlamalarla karşılanıyor.

Kahramanmaraş'ta Gece Hüküm Sürüyor

Kahramanmaraş gibi iç kesimlerde yer alan şehirlerde, bu yıl da en uzun gece daha belirgin bir şekilde yaşanacak. Uzayan geceler, şehirlerin aydınlatmalarını daha da öne çıkarırken, gökyüzünde yıldızların parıltısı daha net görülecek.

Peki, Neden En Uzun Gece?

Dünyamızın Güneş etrafındaki dönüşü sırasında ekseninin eğik olması, mevsimlerin oluşmasına neden oluyor. Kuzey Yarımküre'de yaz mevsiminde Dünya, Güneş'e daha yakın bir konumda olduğu için günler daha uzun oluyor. Ancak kış mevsiminde durum tam tersi. Dünya, Güneş'ten uzaklaşırken, kuzey yarımküredeki ülkeler daha az güneş ışığı alıyor ve bu da gecelerin uzamasına yol açıyor.

Doğanın Büyüleyici Dansı

En uzun gece, doğanın döngüsünün en etkileyici gösterilerinden biri. Bu özel günde, gökyüzü ve Dünya arasında adeta büyülü bir dans yaşanıyor. Kuzey Işıkları gibi doğa olayları, bu dönemi daha da görsel bir şölene dönüştürüyor.