Paul Benjamin Osterlund imzasıyla yayımlanan haberde Maraş dondurması işlendi. Dondurmanın koyu, yoğun ve uzayan yapısıyla dünyadaki benzerlerinden ayrıldığı bildirildi.

İstanbul'daki Bayrampaşa'ya Maraş dondurması için gittiğini söyleyen yazar, "ülkenin en iyisi" ifadesini kullandı.

Uzun süredir Türkiye'de yaşayan Amerikalı gazeteci, bu dondurmanın külahta değil, bıçak ve kaşıkla tabakta yendiğini söyledi.

Yarım yüzyıldır Maraş dondurması yapan Mehmet Vanlı, bu işi Mado'nun sahibi olan ailenin abisi Osman Kanbur'dan öğrendiğini anlatıyor. 

Bayrampaşa'daki dükkanında Amerikalı gazeteciyle konuşan Vanlı; süt, salep ve pancar şekerinin olmazsa olmaz olduğunu belirtirken keçi, koyun ve inek sütlerinin karışımını kullandıklarını söylüyor.  

Vanlı, Kahramanmaraş'ın ikliminin dondurma üretimi için ideal koşulları sunduğunu savunarak şöyle konuşuyor:

Orijinalini istiyorsanız sadece keçi sütü kullanırsınız. Kıvamı için biz dağlardan gelen kaliteli salep kullanıyoruz. Dondurmanın tek düşmanı rüzgardır. Güneş sıcaklığında kolayca erimez ama rüzgarda erir.

Gıda, tarım ve yemek kültürü üzerine araştırmalarını sürdüren Dr. Kübra Sultan Yüzüncüyıl da Kahramanmaraş'ın doğal avantajına dikkat çekiyor:

Bu dondurmayı özel yapan, iki sebeple Ahır Dağı. Birincisi, Toros Dağlarının güneydoğusundaki biyolojik çeşitlilik çok zengin. Buralardaki kekik, çiğdem ve sümbülle beslenen keçilerin sütü de çok besleyici ve lezzetli oluyor.

İkinci olarak da bu dağın doğal bitki örtüsünde yer alan salep orkidesi çeşidi Dactylorhiza romana'yı saymak lazım. Yüksek oranda glikomannan içeren bu tür, Maraş dondurmasına kıvamını ve kopmadan uzama özelliğini veriyor.

2023 şubatında meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlere rağmen üreticiler dondurma miktarını artırmayı başardı. 2022'de 100 bin ton olan ihracat rakamı, sonraki yıl 120 bin tona çıkarıldı. 

OVP ile enflasyon hedefleri güncellendi: Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor? OVP ile enflasyon hedefleri güncellendi: Emekli maaşlarına ne kadar zam geliyor?

Kahramanmaraş Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Esnaf Odası Başkanı Erdal Kanbur, bazı tesisler yok olsa dahi hızla işe döndüklerini vurguluyor. Glikomannan sayesinde kolay kolay erimeyen dondurmalarını tüm kentlere gönderebildiklerini söylüyor. 

İstanbul'a giden pek çok turistin İstiklal Caddesi'nde şov yaparak dondurma satan dolandırıcılara para kaptırdığını hatırlatan Paul Benjamin Osterlund, bu dükkanlara dikkat edilmesi gerektiğini de sözlerine ekliyor. 

Editör: Editör 02