Çabukel, yapılan hasar tespit çalışmalarının çok hızlı bir şekilde ve gerekli detaylı incelemelerden yoksun yapıldığını belirterek milli servetin heder edilmemesi uyarısında bulundu.
Kahramanmaraşlıların sorunlarıyla dertlenen ve bu yönüyle vatandaşların takdirini kazanan Milletvekili Adayı Av. Ahmet Çabukel, Kahramanmaraşlıların en çok şikayet ettiği hasar tespit çalışmalarındaki memnuniyetsizliği kamuoyunun gündemine taşıdı. Hasar tespit çalışmalarının gerekli zaman ayrılarak detaylı inceleme yapılamadığı için halktaki memnuniyetsizliğin üst düzeyde olduğunu belirten Çabukel, vatandaşın bu konudaki mağduriyetinin giderilmesi için yetkililere yeniden “tam denetim yapın” çağrısında bulundu.
Kahramanmaraş’ta yapılan hasar tespit çalışmalarında yaklaşık 100 bin bağımsız bölüme ağır hasarlı, 16 bine de orta hasarlı raporu verildiğine dikkat çeken Çabukel, “Maalesef ki depremden hemen sonra başlayan hasar tespit çalışmaları gerekli teknik incelemelerden yoksun yapıldı. Üstün körü yapılan bu denetimler de vatandaşlarımızı memnun etmedi. Maddi imkanı olanlar ilave olarak özel denetimler yaptırdı, imkanı olmayanlar da devlet eliyle yapılan denetimlere mahkum edildi. Vatandaşa itiraz etme hakkı verildi; ancak işin yapılış biçimi denetimlerin detaylı yapılmaması sonucu da vatandaşlarımızdaki memnuniyetsizliği de gidermedi” dedi.
“İNSANLAR, KENDİ EVLERİNİ YAĞMALADI”
Orta ve ağır hasarlı binaların yıkılması yönünde yapılan açıklamalar sonrası insanların kendi evlerinin kapı, pencere ve demirbaşlarına kadar söktüğünü dile getiren Çabukel, insanların kendi evlerini yağmalayacak duruma geldiğini söyledi.
Milletvekili Adayı Çabukel, şöyle konuştu: “Kahramanmaraş’ta 2 bin 087 bina, 580 bin bağımsız bölüm depremlerde zarar gördü. Yapılan hasar tespit çalışmaları sonucunda yaklaşık 100 bin bağımsız bölüme ağır hasarlı, 16 bin civarında da orta hasarlı raporu verildi. Denetimler detaylı yapılmadığı için kimse memnun değil. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum’un ağır hasarlı binaların yanında orta hasarlı binaların da yıkılacağı yönündeki açıklamaları sonrası vatandaşlarımız panik oldu. Kendi evlerindeki kapı, pencere, mobilya gibi demirbaşları sökmeye başladı. Tabiri caizse insanlar kendi evlerini yağmaladı. Hatta kapı ve pencerelerine kadar sökülen binaların bazıları yapılan itirazlar sonrası hafif hasarlıya çevrildi. Bu da denetimlerin yeterince düzenli yapılmadığını gösteriyor. Böyle çok sayıda bina var. Ben yetkililerden denetimlerin daha sağlıklı ve detaylı bir şekilde yeniden yapılması çağrısında bulunuyorum. Bu binalar, daireler, işyerleri vatandaşlarımızın uzun yıllar birikimleri sonucu yaptıkları yatırımın ta kendisidir. Bir daire alabilmek için ömrü boyunca çalışan insanlar var. İnsanların bu emeğini yok saymayın. Sonuçta bu gayrimenkuller milli servetimizin de bir parçası. Üstün körü yapılan denetimlerle milli servetimiz heder edilmesin.”
“DASK’I OLMAYANLARA HİBE VE KREDİ DESTEĞİ VERİLMELİ!”
Evi hasarlı olup da DASK’ı olmayan vatandaşların tadilat için maddi desteğe ihtiyaç duyduğunu aktaran Çabukel, şunları kaydetti: “Evi hasar gören vatandaşlarımızın tadilat yaptıracak maddi gücü yok. DASK yaptıran vatandaşlarımız az da olsa ödeme alıyor ve her ne kadar aldıkları para tadilatlarını karşılamaya yetmese de ellerinde bir miktar para oluyor. Bununla birlikte hiç DASK yaptırmayanlar vatandaşlarımız için yüzde 50 hibe yüzde 50 de iki yıl ödemesiz sıfır faizli kredi verilmeli. Deprem sonrası işsiz kalan vatandaşlarımız var. İnsanların para kazanamadıkları bu dönemde tadilat masraflarını onların sırtına yüklememeliyiz. En azından ötelenebilir ve makul bir borçlanma ile şu anki sıkıntılarını atlatmalarında onlara yardımcı olmalıyız. Bu da devletin vatandaşı için atması gereken bir adım.”