Karar Adıyaman Üniversitesi, Hatay Mustafa Kemal Üniversitesi, İnönü Üniversitesi, İskenderun Teknik Üniversitesi, Kahramanmaraş İstiklal Üniversitesi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi ve Malatya Turgut Özal Üniversitesine gönderildi.

Gönderilen yazıda “06 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş merkezli meydana gelen depremler nedeniyle Adıyaman, Hatay, Kahramanmaş ve Malatya illerinde bulunan üniversitelere ait binaların depremden etkilenme durumları ve öğrencilerin barınma olanakları göz önünde bulundurularak Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illerindeki üniversitelerde 2023-2024 eğitim ve öğretim yılına mahsus olmak üzere; söz konusu illerdeki üniversitelerin mevcut fiziksel durumları, şehirdeki barınma imkanları vs. gibi etkenleri göz önünde tutarak fakülte ve yüksekokulları bünyesindeki önlisans ve lisans programlarında hangi program ve sınıflarda yüz yüze, hangi program ve sınıflarda ise uzaktan öğretim yapılacağını, enstitüler bünyesindeki lisansüstü programlarda anabilim dalı/program bazında yüz yüze ve/veya uzaktan öğretim yapılacağını, senatolarınca karara bağlamalarına karar verilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz

"ŞEHRİN TOPARLANMASI İÇİN ÜNİVERSİTELERİN AÇIK KALMASI LAZIM"

Kararı değerlendiren Çukurova Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adnan Gümüş, “Deprem bölgesindeki 4 ilde uzaktan eğitim kararı alınmasının yolu açıldı. Bu sene uzaktan öğretimde verimlilik bir yana, katılım bile yüzde 10’a düşmüştü. Sınavlar zaten bir ölçme değerlendirme yapamadı. En kötüsü ise bu şekilde hem gençlerin toparlanması hem de deprem şehirlerinin toparlanmasına kötülük ediliyor. Sadece dört deprem şehrini bile dikkate alsak bu şehirlerin ve bu gençlerin toparlanması için öncelikle üniversitelerin açık kalması lazım” dedi.

"BU KARAR DEPREMZEDELERİ BİR KEZ DAHA MAĞDUR EDER"

Depremin ardından depremzede öğrenciler için yalnızca depremden eklenen 11 ildeki üniversitelerde ek kontenjan uygulamasına gidildiğini hatırlatan Gümüş, “Önce kontenjan artırımını bu illerden yapıp öğrencileri deprem bölgesine mecbur bıraktılar şimdi de uzaktan eğitim diyorlar. Uzaktan eğitim bir eğitim biçimi değildir. Bu, depremzede gençleri bir daha mağdur etmek demektir” diye konuştu.

Aynı zamanda yazıda tüm öğrencilere kayıtlı oldukları programla eşdeğer ve öğretim dili aynı olan diğer devlet üniversitelerindeki programlarda özel öğrencilik hakkı verilmesine ve talep eden tüm öğrencilere eğitim-öğretim yılına sayılmadan 1 yıl kayıt dondurma hakkı tanınmasına karar verildi. Üniversite senatosunca uzaktan öğretime karar verilen okullarda Öğretmenlik Uygulaması dersini yüz yüze alması gereken öğrencilere kendi okulunda ya da özel öğrencilik hakkı ile başka bir devlet üniversitesinde bu dersi yüz yüze alabilecek.

Editör: Editör 02