Adana Seyhan ilçesine bağlı Güzelyalı Mahallesi'nde bulunan 14 katlı Alpargün Apartmanı 6 Şubat'taki depremlerde yıkıldı. Binanın enkazında kalan 96 kişi hayatını kaybetti. Olay sonrası Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ne (KKTC) kaçan müteahhit Hasan Alpargün, kısa sürede yakalandı. Türkiye'ye getirilen şahıs, tutuklanıp cezaevine gönderildi. Alpargün'ün "bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına sebep olma" suçundan 22 yıl 6 aya kadar hapisle yargılandığı davanın ilk duruşması bugün görüldü.
EMNİYETTEKİ İFADESİNİ DEĞİŞTİRDİ
Olay sebebiyle acı duyduğunu belirten tutuklu sanık "Yasal zararların tamamını ödeyeceğim. Ben binayı inşa etmeden önce zemin etüdü yaptırdım. Belediyeden gerekli izinleri aldım. Yapı için yeterliliği sağladıktan sonra bana iskan izni verildi. Apartmanın statik projesi 1975 deprem yönetmeliğine uygundur. 1998 yılındaki ilk depremlere binamız dayandı. 6 Şubat'taki depreme dayanamadı. Bu apartman depremin şiddetinden dolayı yıkıldı. 26 yıl boyunca hidrofordan kaçan sular, beton kanseri adı verilen durumu meydana getirdi. Su, demire kadar geçiş yaptı. Bunlar binanın yıkılma nedenlerindendir. Yakalandığımda yaşadığım şok yüzünden emniyet ifademde 'bina dere yatağına yapıldı' beyanını kullandım" dedi.
TAHLİYESİNİ İSTEDİ
Alpargün, kaçmak gibi bir amacının olmadığını belirterek "Herkes deprem bölgesini terk ediyor düşüncesi ile Kıbrıs'a gittim. Kaçmak istesem başka ülkeye giderdim. Ben inşaat mühendisiyim. Benden 4 daire alan insanlar da var. 72 yaşındayım. Ciddi sağlık problemlerim mevcut. Daha önce bilirkişilik yaptım mahkemelerde. Bilirkişiler binadan karot alma yöntemini kullanır. Yönetmelik gereği bu binadan alınan karot geçersizdir. Çünkü 20 cm alınması gereken karot 10 cm alınmıştır. Ben gece bile kalkıp bekçiye güvenmeyip binanın temelini sulatmışımdır. Tek başıma olduğum için binanın hem müteahhit hem de teknik uygulama sorumlusu inşaat mühendisiydim. Bütün bildiklerimi anlattım. Tahliyemi ve beraatımı talep ederim" ifadelerini kullandı.
KARAR ÇIKMADI
Davaya katılan müştekilerse binada kolon kesilmesine ilişkin bir duruma tanıklık etmediklerini ve sanıktan şikayetçi olduklarını belirterek cezalandırılmasını talep etti. Mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar verip duruşmayı erteledi.
ÖLENLERİN AİLELERİ TEPKİLİ
Müşteki ailelerden Gizem Çetin, müteahhidin cezalandırılmasını istediklerini anlatarak "Hasan Alpargün'ün acınası savunmasını hepimiz içeride dinledik. Apartmanda oturan insanlara annelerimize babalarımıza kardeşlerimize iftiralar attı. Kolon tadilat gibi unsurlarla komik cevaplar verdi. Hastayım ve sağlığım bozuk diyerek kendini savunmaya çalıştı. Bütün ajitasyonlarına rağmen sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Çektiğimiz acının tarifi yoktur. Biz sanığın büyük ceza alacağını umuyoruz" diye konuştu