Kahramanmaraş’ta bir taraftan binlerce vatandaşımızı kaybetmenin acısı bir taraftan da yıkılan evler, işyerleriyle birlikte büyük ekonomik kayıp hepimizi üzüyor.

Kuyumculuk sektörünün İstanbul’dan sonra en önemli kalesi kabul edilen Kahramanmaraş’ın depremin ana üssü olması ve büyük bir yıkım ortaya koymasıyla birlikte tüm gözler Altınşehir Kuyum Üretim Kompleksi’ne çevrildi.

Altınşehir ile ilgili mimari, yapısal inceleme sonuçları çok iç açıcı değil. Yapılan incelemeler sonrası yapının önce ağır hasarlı olduğu açıklandı.

Fakat daha sonra hasar durumunun orta olduğu, yapılacak güçlendirme çalışması sonrasında sitenin faaliyete geçeceği açıklandı.

2021 yılında hizmete açılan ve büyük emek harcanan Altın Şehir, 350 milyon liralık yatırımla hayata geçmişti. İçerisinde dünya çapında kabul gören laboratuar ve araştırma merkezide bulunuyordu.

Kuyumcukent, depremde ayakta kaldı ama içerisindeki iş yerleri yerle bir oldu. Dışarıdan bakıldığında hasarsız görülen binaya girenler içerde içler acısı manzarayla karşı karşıya kalıyor.

Tesisi tanıtırken dünyada örneği yok diye DHA’ya 2020 yılı Temmuz ayında demeç veren Kahramanmaraş Altın, Gümüş ve Kıymetli Maden İmalatçıları İhtisas Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Hacı Mustafa Öz, Kuyumcular için her türlü detay ve teknolojik alt yapının düşünüldüğünü anlatmıştı.

Ancak tesis için her türlü detay düşünülerken deprem şehrinde deprem hiç hesaba katılmamış.

Tesisin yapımından yer seçimine, inşaatı yapan firmaya kadar bir dizi inceleme yapılması gerekiyor. Yüksek katlı olmayan tesiste deprem izolatörü kullanıldı mı? Kullanılsaydı hasar bu denli büyük olmazdı.

Çünkü, Elbistan Devlet Hastanesi'nde bulunan 455 sismik izolatör dolayısıyla hastane binası depremde zarar görmedi. 

İNŞAATI AKSAY YAPTI!

Ekonomik açıdan son derece stratejik öneme sahip yapı tarlanın ortasına kondurulurken, inşaatı ise Aksay yaptı.

Kahramanmaraş’ın en büyük inşaat firması olarak bilenen Aksay İnşaat’ın yaptığı konutlar depremde birçok insana mezar oldu.

Dulkadiroğlu Kamu Külliyesinin hemen altına yapılan 16 bloklu 14 katlı Güneşli Kocabaş Evleri’nde ilk depremde bloklardan 2’si yıkılmış ve 100 kişinin göçük altında kaldığı biliniyor. Firmanın yöneticileri ise tutuklandı.

ALTINLARINI ALAN ESNAFLAR DÜKKANLARINI TAŞIMAK İÇİN ARAYIŞA GİRDİ

Esnaflar, geçtiğimiz hafta başında önemli altınlarını almaları için Kuyumcukente guruplar halinde sokuldu. Depremin ardından ilk kez iş yerlerine giren kuyumcular gördükleri manzara karşısında şoke oldu. Dükkanların büyük bölümünde duvarların tamamı yıkılmış durumda ve makine ekipmanları zarar görmüş durumda.

Bazı esnaflar ise üretime geçmek için iş yerlerini dışarı taşırken, bir zamanlar kilolarca altın verip satın aldıkları dükkanların akıbetini merak ediyorlar.