Depremden sonra binalarda hasar tespit çalışmaları yapılmaya başlandı. Hasar tespit çalışmaları deprem bölgesinde devam ediyor. Deprem bölgesinde bulunan orta hasarlı binalar yıkılacak mı? büyük merak konusu oldu. Bölgede binlerce bina yıkıldı ve kullanılmaz hale geldi. Peki, Orta hasarlı binalar yıkılacak mı? Az hasarlı, orta hasarlı binalar nedir, ne olacak?

Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremlerden Adana, Adıyaman, Batman, Diyarbakır, Elâzığ Gaziantep, Kilis, Malatya, Mardin ve Şanlıurfa oldukça fazla etkilendi.

Binlerce insan hayatını kaybetti, binlerce ev yıkıldı ve kullanılamaz hale geldi. Deprem bölgesinde hasar tespit çalışmalarına başlandı. Hasar tespit çalışmalarında mimar ve mühendislerden oluşan bir ekip yer alıyor.

Çalışmalara göre az hasarlı, orta hasarlı ve ağır hasarlı binalar belirlenerek bir sınıflandırma yapılıyor ve sonrasında binalara gerekli müdahaleler yapılıyor. Deprem bölgesinde yer alanlar orta hasarlı binaların yıkılıp yıkılmayacağı merak konusu oldu.  Bölgede yer alanlar “Orta hasarlı binalar yıkılacak mı?” sorusuna yanıt arıyorlar. Orta hasarlı binalar yıkılacak mı? Az hasarlı, orta hasarlı binalar nedir, ne olacak? sorusunun cevabı haberin detaylarında…

AZ HASARLI BİNA NEDİR?

Türk askeriyle ilgili Pedofili iddiası doğru çıktı! Türk askeriyle ilgili Pedofili iddiası doğru çıktı!

Deprem nedeniyle herhangi bir hasar olmayan binalar az hasarlı binalardır. Depremden sonra gerçekleşen binadaki hasarlar ve kusurlar değerlendirmeye alınmamaktadır.

ORTA HASARLI BİNA NEDİR?

Depremden dolayı duvarlarında yarıklar ve taşıyıcı elemanlarında ince çatlakların olduğu binalara orta hasarlı binalar denilmektedir. Depremden önce binada oluşan hasarlar ve kusurlar değerlendirmeye alınmamaktadır. “Orta” hasarlı olarak nitelendirilen yapılarda onarım ve güçlendirme işlemi gerçekleştirilmeden yapı kullanılmaması gerekmektedir. Bina içerisinden eşya tahliyesi yapılabilir.

AĞIR HASARLI BİNA NEDİR?

Gerçekleşen depremden dolayı binanın taşıyıcı elemanlarında geniş ve yaygın kesme kırılmalarının/ayrılmaların tespit edildiği binalara ağır hasarlı bina denilmektedir. Ağır hasarlı binalar onarılmaz, güçlendirme yapılamaz.

ACİL YIKILACAK BİNA NEDİR?

Depremden dolayı binanın taşıyıcı elemanlarının büyük oranda yıkılmasından dolayı gerçekleşen kısmi yer değiştirme ve tamamen yıkıldığı binalardır. Bu yapıların kullanılması mümkün değildir. Eşya tahliyesi mümkün değildir.

ORTA HASARLI BİNALAR YIKILACAK MI?

Hasarlı binalarla ilgili Bakan Kurum yaptığı açıklamada, “653 bin konutumuz acil yıkılacak, ağır hasarlı, yıkık veya orta hasarlı. Bu binaların tespitini yapıyoruz ve konutların yapımı için süreci başlatıyoruz. Biz depremin ilk günlerinde bir simülasyon yaptık. Orta hasarı saymadık ve 500 bin konutun olacağını öngördük. Az hasarlıları yıkmayacağız. Az hasarlı demek, sıva çatlağı, kapının kırılması gibi şeyler demek. 1 milyon 700 bin binanın 277 bini acil, orta ve ağır hasarlı." ifadelerine yer verdi.

Murat Kurum yaptığı açıklamada orta hasarlı binaların tekrar yapılacağını söyledi. “Ayakta kalan binaların yüzde 20'si yıkılması gerekiyor. Cumhurbaşkanımız 'Güçlendirme işini yapmayalım, orta hasarlı binaları da aynı ağır hasar gibi güçlendirme yapmadan yeni bina yapıp vatandaşımıza teslim edelim' dedi. Orta hasarlıları da ağır hasarlı statüye koyduk. 653 bin bağımsız yapı yapıp vatandaşa teslim edeceğiz. Bunun için de 1 yıla ihtiyaç var. Daha önce de teslim edeceğimiz konutlar olacak. Ulusal Risk Kalkanı Projesi'nde bilim insanlarının önerilerini alıyoruz. Bu işleri yapan hepsi mühendis ve mimar. Zemin etütlerini yaparak, ayrıntılı jeolojik etütleri yaparak yapıyoruz. Kırıkhan'ı görüyorsunuz. Faya yakın ve yıkımı görüyorsunuz. Zemini buna göre tespit ediyoruz. Sıvılaşma yıkımın etkisini artırmış.” dedi.

Editör: Editör 02