6 Şubat depremlerinin yaraalrını sarmaya çalışan Kahramanmaraş'ta Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın rsikli bölgelerle ilgili çalışması yeni bir tartışmaya kapı araladı. Bakan Murat Kurum bilim insanlarının hazırladığı ve Londra bir labarotuvara da incelenmesi için gönderildiği belirlenen çalışma sonrası Kahramanmaraş'ta 7 bin 854 hektarlık alanda önlemlerle yapılaşma olabileceğini açıklamıştı.

Bakan Kurum'a Naci Görür'den uyarı geldi...

Ünlü deprem bilimci Prof. Dr. Naci Görür'e göreyse Bakan Kurum'un işaret ettiği bölgede bir yapılaşma mümkün değil. 'Sayın bakanımız Murat Kurum ekibi ile Maraş bölgesini, fayları ve Londra’da incelenen örneklerden basedip yerleşime uygunluktan söz ediyor' hatırlatmasında bulunan Naci Görür, 'beni affedin sayın bakanım ama o zonda Hatay’dan Adıyaman’a kadar hiçbir yer yerleşime uygun değil.

Söz konusu zon bir levha sınırı. Levha sınırları deprem üretirler. yaklaşık 13,6 milyon senedir deprem üretiyor daha milyonlarca sene üretecek. Bu zon Ölüdeniz Fayı ila Doğuandolu  Fayı tarafından temsil ediliyor. Bu faylar genellikle 6 Şubat depremlerinde kırıldı. Ama bu levha sınırının doğusunda, Arap Levhası üzerinde levha sınırı kenar fayları var. Bunlar kırılmadı. Bu dar zonda hangi fay kırılırsa hasar verir' uyarısında bulundu.

İşini bilen özel insanlarla çalışmalısınız...

Naci Görür, 'en iyisi fay analizlerine devam edip bu sınırdaki evlere dikkat edelim. Buradaki yerleşim alanlarına özen gösterilmelidir. Burası özel bir yerdir. Özel planlama, özel mimari, özel inşaat teknolojisi, özel yapı malzemesi, deprem etkisini azaltacak özel teknoloji ister. Burada klasik bina yapamazsınız. İşini bilen özel insanlarla çalışmalısınız. Doğa koşullarını düzeltemiyeceğinize göre tek şansınız özgün inşaat, mimari ve malzeme teknolojileridir. Eğer böyle yapmazsak bugün çektiğimiz acıları gelecek nesillere ihraç etmiş oluruz' ifadelerine yer verdi.

Dulkadiroğlu’nda Yenileme Çalışmaları Sürüyor! Dulkadiroğlu’nda Yenileme Çalışmaları Sürüyor!

Bakan Murat Kurum ne demişti?

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda yürütülen Kahramanmaraş'ın fay etüt raporu sonuçlarına göre, deprem üretme potansiyeli bulunmayan ve 'önlemli alan' olarak ilan edilen bölgelerde belirlenen tedbirler doğrultusunda yapılaşmanın oluşturulabileceğini bildirmişti. 

Londra'ya gönderildiği belirtildi...

Bakanlıktan yapılan açıklamada, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından üniversitelerden bilim insanlarının öncülüğünde 11 ilde geniş çaplı etüt çalışmalarının yürütüldüğü belirtilerek, bu kapsamda, Kahramanmaraş'ın Onikişubat ilçesinde de riskli bölgelerle ilgili yaklaşık 7 bin 854 hektar alanda saha çalışmaları yapıldığı, fay hatları üzerindeki bazı noktalarda detaylı incelemeler gerçekleştirildiği bildirilen açıklamada, çalışmada, fay hatlarının deprem üretme potansiyeli ve yaşlarını ortaya koymak için bilim insanları gözetiminde alınan numunelerin daha detaylı inceleme için Londra'da bir laboratuvara da gönderildiği kaydedilmişti.

Editör: Editör 02