Yaz aylarının vazgeçilmez meyvesi olan nektarin, şeftali ile sıkça kıyaslanır. Tatlı ve sulu yapısıyla beğeni toplayan bu meyve, sağlığa sayısız fayda sunar. Nektarin, hastalıklara karşı koruma sağlamakla kalmaz, aynı zamanda kilo kontrolüne de destek olur. Yüksek tansiyonu düşürmekten kansere karşı korumaya kadar geniş bir yelpazede olumlu etkileri vardır. İşte, nektarinin sağlık üzerindeki 6 faydası...

SANKO Tıpta Uzmanlık Eğitiminde İlk Mezuniyet Heyecanı SANKO Tıpta Uzmanlık Eğitiminde İlk Mezuniyet Heyecanı

ANTİOKSİDAN ZENGİNİ BİR MEYVE

Nektarin, A, C, E vitaminleri ve antosiyaninler gibi çeşitli antioksidanlar içerir. Bu antioksidanlar, hücrelerinizi serbest radikallerden korur. Serbest radikaller, egzersiz, ultraviyole (UV) ışınları, sigara dumanı ve çevre kirleticilere maruz kalma sonucu doğal olarak oluşur. Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, nektarin gibi antioksidan açısından zengin yiyecekler tüketmek, antioksidan seviyenizi yüksek tutmanıza yardımcı olabilir ve bu da sizi hastalıklardan koruyabilir.

KİLO YÖNETİMİNE DESTEK OLUR

Nektarin gibi meyvelerin tüketimi, sağlıklı kilo yönetimini destekler. Araştırmalar, meyve yemenin tokluk hissini artırarak yeme oranını azaltabileceğini gösteriyor. Nutrients dergisinde 2020’de yayınlanan bir çalışmaya göre, en fazla meyve tüketen kadınların obez olma riski yüzde 24 daha düşük. Kalorisi yüksek atıştırmalıklar yerine meyve yemek, kilo kontrolünü destekler.

Nektarin Nedir Nektarinin Faydalari Nelerdir11

DİYABET RİSKİNİ AZALTIR

Nektarin gibi meyvelerin tüketimi, diyabetin önlenmesine ve yönetimine yardımcı olabilir. BMC Tıp dergisinde 2020’de yayınlanan iki büyük çalışmada, daha yüksek meyve alımının bağırsak mikrobiyotasında ve metabolik değişikliklerde olumlu etkiler yaratarak tip 2 diyabet riskini azalttığı bulunmuştur. PLOS Medicine dergisinde 2017’de yapılan bir çalışmaya göre, taze meyve tüketimi diyabet riskini önemli ölçüde düşürür.

KANSERE KARŞI KORUMA SAĞLAR

Ulusal Kanser Enstitüsü, günlük meyve tüketiminin 1-2,5 bardak arasında olmasını önerir. Nektarinlerde bulunan antosiyaninler, tümör karşıtı etkileriyle dikkat çeker. İngiliz Farmakoloji dergisinde 2016’da yayınlanan bir araştırmaya göre, nektarindeki antosiyaninler, kansere yol açan mutasyonları tetikleyen hücrelerdeki DNA hasarını önler veya azaltır.

YÜKSEK TANSİYONU DÜŞÜRÜR

Nutrients dergisinde 2018’de yayınlanan bir çalışmada, günde tüketilen her 80 gramlık meyve porsiyonunun yüksek tansiyon riskini yüzde 2-3 oranında azalttığı belirlenmiştir. Bu da nektarinin, kan basıncını düzenlemede önemli bir rol oynadığını gösterir.

GÖZ SAĞLIĞINI KORUR

Nektarinler, göz sağlığında önemli rol oynayan lutein ve zeaksantin adlı antioksidanları içerir. Bu bileşikler, gözün retinası ve merceğinde bulunur ve yaşa bağlı değişikliklerden korur. Nutrients dergisinde 2022’de yayınlanan bir araştırmaya göre, lutein ve zeaksantin, göz dokularını yaşlanmanın olumsuz etkilerinden korur.

Nektarin, lezzeti ve sağlığa faydaları ile sofralarımızda daha fazla yer almayı hak ediyor. Sağlığınızı korumak ve lezzetli bir atıştırmalık arıyorsanız, nektarin mükemmel bir seçenek olacaktır.

Editör: Editör 07