Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, seçim olsa da zelzele bölgesindeki gündemi unutturmadan çalışacaklarını belirterek, "Biz polemiklere girmiyoruz, işimizi yapıyoruz. Kahramanmaraş halkı için buradayız, Hatay halkı için buradayız. İhtiyaçları olduğu müddetçe çalışacağız. İlk günden beri şunu gördük; tüm illerimiz ayaklandı, sivil cemiyet kuruluşları, istisnasız tüm belediyeler gücü yettiğince bir şeyler hayata geçirmeye çalışıyor. Milletimizin büyüklüğü buradan anlaşılır. Gerçekten hep birlikte, topyekün bu felaketin altından kalkmak için çalıştılar. Burada artık siyasal tartışmalara aldırmıyoruz. Çünkü biz insani vazifemizi, kamu vazifemizi yapmak için buradayız. 23 belediyeyle beraber Kahramanmaraş'a hizmet veriyoruz" dedi.
Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, bugün Ankara Büyükşehir Belediyesi Kahramanmaraş Deprem Koordinasyon Merkezi'nde belediyenin, depremin olduğu 6 Şubat'tan itibaren bölgedeki faaliyetlerine ilişkin izahat yapmış oldu. İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ile beraber izahat icra eden Yavaş, zelzele bölgelerinde yaşam normale dönene kadar Ankara Büyükşehir Belediyesi'nin burada kalacağını belirtti. Mansur Yavaş şunları söylemiş oldu:
"DEPREMİN OLDUĞU GÜN İTİBARİYLE İTFAİYE EKİPLERİMİZ SAAT 5'TE HAZIRDI"
"Depremin olduğu gün itibariyle itfaiye ekiplerimiz saat 5'te hazırdı, 6 Şubat saat 11'de de Kahramanmaraş'taydık. Kahramanmaraş'ta 104 personel, 24 araçla 309 vatandaşımız canlı çıkartıldı. Hatay ilinde gene aynı gün 162 personel ve 24 personelle 122 vatandaşımız canlı olarak çıkarıldı. Toplamda 691 vatandaşımız canlı olarak kurtarılmıştır. Ayrıca Hatay, İskenderun'daki büyük yangına da itfaiye ekiplerimiz 17 personel 4 araçla büyük bir katkı vermiştir.
ASKİ ekiplerimiz de anında zelzele bölgelerine intikal ettiler. 9 il ve 39 ilçede vazife yaptılar. Ağırlıkla Hatay, Kahramanmaraş ve Adıyaman'da. Toplamda 1088 personelle ve 215 araçla ASKİ katıldı. 2 bin 509 noktada ASKİ etkenlik gösterdi. Birçok kanal ve su imalatı yapılmış oldu. Çünkü bu illerimizin derhal derhal hepsinde su hatları kirlenmişti ve içilemiyordu.
"BUGÜNE KADAR BİN 998 ARAÇ, TIR, İŞ MAKİNALARI, KAMYON VE 5 BİN 503 PERSONELİMİZ DEPREM BÖLGESİNDE KESİNTİSİZ HİZMET VERDİLER"
Yine Malatya'da devlet hastanesi çalışamıyordu oraya da paket arıtma kurulması suretiyle Malatya Devlet Hastanesi'nin de ameliyat yapma imkanı sağlanmış oldu. Yine Adıyaman'da kurtarma ekibimiz vardı. Şu anda tüm Türkiye'den teknik takımlar çağrılarak tespitler yapılıyor, tespit çalışmalarımıza da devam ediyoruz. Fen İşleri tarafınca yıkıntı kaldırma faaliyetlerine halen devam ediyoruz. Kahramanmaraş'ta iş makinalarımız var. Elbistan'da bir üssümüz var orada emekler yapıyoruz.
Bugüne kadar bin 998 vasıta, TIR, iş makinaları, kamyon ve 5 bin 503 personelimiz zelzele bölgesinde kesintisiz hizmet verdiler. Sağlık emekleri bir doktor, üç hemşire ve iki hasta nakil aracıyla 5 bin 220 vatandaşa burada sıhhat hizmeti verildi. Burada belediyemizin 25 daire başkanlığının ekipleri kendi alanlarında çalışıyorlar. Kent estetiğinden 5 vasıta, 8 personel ile Maraş ilinde bin 165 lokasyonda, Hatay'da 490 lokasyonda, halen günlük 50 lokasyonda planlı şekilde ilaçlama faaliyetleri devam ediyor.
"ARTIK HAYATIN NORMALLEŞMESİ İÇİN ÇALIŞMALAR PEŞ PEŞE DEVAM EDİYOR"
Günlük ihtiyaçlara nazaran ilkin kurtarma emek vermesi, kurtarma emekleri geçtikten sonrasında artık yaşamın normalleşmesi için emekler peş peşe devam ediyor. Sosyal yardımlar da aynı şekilde devam ediyor. İlk günlerde çadır temin etmekte güçlük çektik. Bugüne kadar Kahramanmaraş için 6 bin 774 tane çadır, 10 bin 320 koli besin, 8 bin 775 tane hijyen paketi ve 1 milyon litrenin üstünde de içilebilir su temin ettik.
Deprem bölgelerinde Ankara Halk Ekmek olarak biri Hatay'da diğeri Kahramanmaraş'ta olmak suretiyle 2 mobil fırınımız hizmet veriyor. Kahramanmaraş'ta 3 bin, Hatay'da 3 bin 500 toplam günlük 6 bin 500 ekmek üretiliyor. Ayrıca glutensiz ekmek de gönderiyoruz. 5 bölgede mobil mutfağımız var. İlk geldiğimizden sonrasında gördük ki insanoğlu üzerlerinde giyim olmadan o soğuk günlerde evlerinden dışarı çıkmışlar. Sadece 10-15 gün aynı giysisi giymek durumunda kalmışlar. Hemen belediyedeki arkadaşlarımız elimizde bulunan; eski kullanılmayan bir ihtimal hurda olarak satılacak otobüsleri anında mobil duş haline getirdiler. Şu anda 6 aracımız 24 kabinle 6 bin 800 vatandaşımıza hizmet verdi. Köy köy dolaşıyorlar. Aynı zamanda çadırkentlerin yanına gitmek suretiyle tertipli olarak hizmet veriyorlar.
"ANKARA İÇİN ÜRETTİĞİMİZ DOMATES FİDELERİNİ DE PEYDER PEYİ BURAYA GÖNDERECEĞİZ"
Buraya TIR dorsesinden günlük 500-1000 arası servis verebilecek şekilde durağan duş yaptık. Şu anda elimizde 2 tanesini Nurhak'a yolladık, 2 tanesini de gereksinim olan bölgelere yollayacağız. Mobil araçlarımız berber hizmeti veriyor. Kurtarma hizmetleri bittikten sonrasında ziyaret ettiğimiz her yerde köylere ve kırsala gittiğimiz vakit ilk ilkin yurttaş hayvancılıkla uğraşanlar kendi evinin yanına çadır ve konteyner istiyor. Çünkü hayvanlarından ayrılmak istemiyor. Tabii onların da beslenmeye ihtiyacı var. Onlar için de bizim Kırsal Kalkınma Daire Başkanlığımız Ankara için ürettiği silajlardan bolca oranda buraya getirdi ve dağıtıldı.
Ankara için ürettiğimiz domates fidelerini de peyder peyi buraya yollayacağız. İlk başta 'domates fidesi göndermeyin uğraşamayız' diyorlardı fakat yaşam yavaş yavaş normale döndükçe bundan sonrasında geçimiyle de ilgili çalışmalara başladılar. Afşin, Göksun, Elbistan, Ekinözü, Nurhak buraların tamamına dağıtıldı. Ayrıca Adıyaman Gölbaşı'na dağıtıldı. Defin çalışmalarına Hatay'da ve Kahramanmaraş'ta yoğun bir şekilde katıldık. Şu anda halen beş yüzün üstünde personel burada, bir o kadar da Hatay'da ASKİ ve Fen İşleri çalışıyor.
"UZUN SÜRE EKİPLERİMİZ BURADA KALACAK. NORMALE DÖNDÜKTEN SONRA BİZDE ANKARA'YA DÖNECEĞİZ"
Hatay'da AFAD'ın yönlendirdiği belli bir bölgede İSU ve İSKİ'yle beraber çalışıyoruz. Burada da bilhassa kırsal ve merkezde su ihtiyacı olursa ASKİ çalışmaya öteki birimlerle birlikte devam edecek. Çadırkentlerin yanına çeşmeler kuruyoruz. Oralardaki en büyük gereksinim o. Temizlik ihtiyacı içinde servislerle buraya taşıyıp onların da buradan kendi hijyenleriyle ilgili gereksinimlerini karşılamaya çalışıyoruz. 5 binin üstünde personelimiz bu işe katıldı. Bazı arkadaşlarımız 6 Şubat'tan beri burada. Çünkü buraya gelen arkadaşlarımızın birçoğu gönüllü olarak geldi. Çalışmalarımız devam edecek. Çünkü belli ki bu felaketin yaralarını sarmak kolay olmayacak. Uzun süre ekiplerimiz burada duracak. Normale döndükten sonrasında bizde Ankara'ya döneceğiz.
"SEÇİMDE OLSA DEPREM BÖLGESİNDEKİ GÜNDEMİ UNUTTURMADAN ÇALIŞMALARIMIZA DEVAM EDECEĞİZ"
Biz polemiklere girmiyoruz, işimizi yapıyoruz. Kahramanmaraş halkı için buradayız, Hatay halkı için buradayız. İhtiyaçları olduğu müddetçe çalışacağız. İlk günden beri şunu gördük; tüm illerimiz ayaklandı, sivil cemiyet kuruluşları, istisnasız tüm belediyeler gücü yettiğince bir şeyler hayata geçirmeye çalışıyor. Milletimizin büyüklüğü buradan anlaşılır. Gerçekten hep birlikte, topyekün bu felaketin altından kalkmak için çalıştılar. Burada artık siyasal tartışmalara aldırmıyoruz. Çünkü biz insani vazifemizi, kamu vazifemizi yapmak için buradayız. 23 belediyeyle beraber Kahramanmaraş'a hizmet veriyoruz. Önümüzde seçimde olsa zelzele bölgesindeki gündemi unutturmadan çalışmalarımıza devam edeceğiz."