KASKİ Genel Müdürü Ahmet Kavak, su kesintilerine deprem sonrası yer altı su şebeke hattında oluşan hasar nedeniyle kayıp kaça durumunun neden olduğunu bildirdi.

Ahmet Kavak Kahramanmaraş'taki durumla ilgili şu açıklamarı yaptı;

Hangi Ürünleri Boykot Etmeliyim? Tam Bir Liste | İsrail Boykot Ürünleri Hangi Ürünleri Boykot Etmeliyim? Tam Bir Liste | İsrail Boykot Ürünleri

Kahramanmaraş’ta Merkez ilçelere 3 kaynaktan su veriyoruz. Karasu, Pınarbaşı ve Ayvalı barajından. Bu kaynaklardan biz deprem öncesinde bir saniyede 3 bin litre su verirken depremden sonra 3 bin 400 litre, yani deprem sonrası verdiğimiz su yüzde 20 daha fazla. Ancak yeraltı şebekelerimiz asrın felaketinde yerin altında büyük kırıklar oldu.

Vatandaşlarımız yerin üstüne çıkanları görüyor, biz dinleme cihazları ve farklı teknolojilerle bu arızaları gidererek vatandaşlarımıza giden suyun daha fazla olmasını ve su kesintisine meydan vermemeyi arzu ediyoruz. Hem sıcak hava nedeniyle hemde saat 1700 ile 18:00 saatleri arasında yoğun kullanım ve bunun karşılığında da şebekelerdeki kayıp kaçağın fazla olması; ki depremden önce yüzde 50’nin üzerinde kayıp kaçak varken bu oran deprem sonrası yüzde 75 civarında. Yeni vatandaşa su daha hiç ulaşmadan yerin altına kaybolan suyumuz var. Bu nedenlerle istemesekte su kesintilerine gitmek zorunda kalıyoruz.

Özellikle yüksek kodlu yerlerde depo seviyeleri düştüğünde bunu yaşıyoruz. Bunu en aza indirmek için ekiplerimiz sahada.  Vatandaşlarımızdan suyu israf etmemelerini istiyoruz. Depremden sonra suyun çok kıymetli olduğu bu dönemde çok yoğun arızalarla mücadele eden KASKİ’ye tasarruf noktasında bize destek sağlamalarının çok kıymetli olduğunu hatırlatmak istiyorum.

Büyükşehir Belediye Başkanımız Hayrettin Güngör’ün verdiği talimat suyla ilgili konuda hiçbir tasarrufta bulunmayacaksınz oldu. Ödenek sorun etme bahanesinde değiliz, ulaşabilecek her kanalla suyu temin noktasında hareket edeceğiz oldu. İl genelinde tamir devam ederken bir taraftan da hat yenileme yapıyoruz. Önsen mahallemizde 80 kilometre hat değiştiriyoruz. Karacasu ve Kara ziyaret bölgesine 30 milyon yatırım yapıyoruz.

Şehirde şebeke yineleme çalışmalarımız var. Sınırsız maddi kaynak olsa bile zamana ihtiyaç var. Şehrin her yerini şantiyeye çevirmeyiz. Başla bitir şeklinde, açtığımız yerlerde hem içme suyu, hem yağmur hemde kanalizasyon hatlarınıda birlikte değiştireceğiz. Buda bir süreç. Ama biz bu zamanı en aza indirerek en seri şekilde yapacağız.”   

AFŞİN'DE SON DURUM

Afşin’de depolarda ve içme suyu şebekelerinde bakım ve temizleme çalışmaları nedeniyle dezenfeksiyon uygulamamaız var. Bu uygulama farklı içlelerde de yapılır. Endişeye mahal verecek bir durum yok. Uygulama en kısa sürede bitireceğiz. Vatandaşlarımıza su dağıtımıyla destek oluyor."

Editör: Editör 02