ODTÜ Fizik Bölümü 3'üncü sınıf öğrencisi 24 yaşındaki Ahmet Büyüksakallı 6 Şubat deprem felaketini Kahramanmaraş'ta ailesiyle yaşadı. Kahramanmaraş merkezdeki 6 katlı apartman depremle birlikte enkaza döndü. 7 kişilik aile en küçük kardeş Kevser'i kaybetti. Anne, baba ve ablalar da yaralandı. Ahmet, depremin 2'inci günü göçük altından kurtarılabildi. Bacağı kolonun altında kalmıştı.

'BACAĞIM KESİLMEK ÜZEREYDİ'
Ahmet, o korkunç dakikaları şöyle anlatıyor: Rüya alemindeydim sanki. Ama bir yandan da bacağımı hiç hisetmiyordum. Öldüm sandım... Kurtarıldıktan sonra devletin seferberliği ile askeri uçakla İstanbul'daki Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldüğünü söyleyen Ahmet, 40 gün yoğun bakımda kaldı. Ahmet, "Ağır yaralı olarak götürülmüşüm İstanbul'a. Sol bacağımın paramparça olmuş. Doktorlar babama 'oğlunuzun bacağını keseceğiz' demişler. Tam bacağım kesilecekken, yapılan tetkiklerde kök hücre nakli için uygun bir hasta olduğum anlaşıldı. Bu nakille bacağımı kaybetmekten son anda kurtarıldım. 3 hafta sonra adım atmaya başladım. İnanılmaz bir şeydi. Bacağımı kaybedeceğim, bir daha hiç eskisi gibi yürüyemeyeceğim derken, yürümeye başladım. Çok sevdiğim okuluma geri döndüm" dedi.

0X0 Enkazdan Yeni Hayata 1706467255253

'3 AY YOĞUN BAKIMDA KALDIM'
Yüzme Antrenörü Ökkeş Kürşat Kahveci (27) de deprem sırasında Kahramanmaraş'taydı. Güreşte de milli sporcumuz olan spor akademisi mezunu Kürşat felakette ailesini kaybetti. 10 saat sonra tonlarca enkazın altından kurtarıldığını söyleyen Kürşat, o anları şöyle anlatıyor: Bir anda dünyamız karardı. 'Anne, baba' diye bağırdım. Kimse ses vermedi. Beni oradan çıkardıktan sonra askeri uçakla Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne nakletmişler. 3 ay yoğun bakımda kalmışım. Sağ kolum kolonun altında kaldığı için ağır yaralandı.

Kahramanmaraşlı Yusuf Dikeç'e bollywood'dan astronomik teklif! Kahramanmaraşlı Yusuf Dikeç'e bollywood'dan astronomik teklif!

Kolumu hiç hissetmiyordum" dedi. "Ailemi kaybettiğim yetmezmiş gibi kolumu da keseceklerdi" diyen Kürşat, sözlerini şöyle sürdürüyor: "Benden 3 kez kolumu keseceklerine dair izin alındı. Ama doktorlar, kolumu kaybetmemem için tüm tedavileri deniyordu. En son 'kök hücre nakli yapacağız' dediler. Kolumu bu dünyada bile çok az merkezde yapılabilen nakille yeniden geri kazandım. Kolsuz bir yüzme antrerönü ya da güreşçi nasıl olurdu ki. Nakilden 20 gün sonra kolumu hissetmeye başladım. Kıpırdanmalar başladı. Şimdi yüzde 85 kolumu kulanabiliyorum" dedi.

0X0 Enkazdan Yeni Hayata 1706467273400

ZİRVEYE OYNUYORUZ
KÖK hücre nakillerini yapan Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi ve aynı zamanda Sağlık Bilimleri Üniversitesi Kök Hücre ve Gen Tedavileri Araştırma Merkezi'nin Müdürü olan Genel Cerrahi Uzmanı Prof. Dr. Gökhan Tolga Adaş: Bu iki gencimizin tonlarca enkaz altında kalmalarına bağlı olarak o kadar çok doku kayıpları ve damar hasarları vardı ki kök hücre nakliyle birinin kolunu, diğerinin bacağını kurtardık. Kurtarılmaları mucizeydi. Biz de onlarla birlikte mucizeyi yaşadık. Ülkemiz kök hücre nakillerinde dünyada 5'inci sırada. Kök hücre nakli kordon kanından üretilen kök hücreler ile yapılabiliyor. Kök hücreler bu hastalanmış ya da hasar görmüş hücreler yerine sağlıklı ve işlevsel hücreler oluşturmak için kullanılırlar. Organ nakline benziyor. Tek farkı organ yerine hücrenin nakledilmesi. 3 ya da 6 kez uygulanabiliyor. En çok ağır Kovid vakaları olmak üzere hastanemizde 110 kişiye kök hücre nakli yaptık. Nakil için komite hastaları detaylı bir şekilde değerlendiriliyor. Ardından da bu komitenin raporları Sağlık Bakanlığı'na gönderiliyor. Bakanlığın izni doğrultunda da nakil gerçekleştiriliyor.

Editör: Editör 02