Genelgeye Göre Yapılacak İşlemler şöyle sıralandı…
Kahramanmaraş Valiliği tarafından yayınlanan Genelge, Orta Hasarlı Binaların güçlendirilmesi ile ilgili yol haritasını çiziyor. Bu sürece dair şu maddeler öne çıkıyor:
Orta Hasarlı Binaların Güçlendirilmesi İhtimali: 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 21 ve 22. maddelerine göre güçlendirilmesi mümkün olan binaların güçlendirme sürecine başlamaları gerekiyor.
Yapı Ruhsatı Alımı: Orta hasarlı binaların güçlendirilmesi için bina maliklerinin aşağıdaki belgeleri sunarak yapı (güçlendirme) ruhsatı alması gerekmektedir:
Kat Mülkiyeti Kanunu'na göre alınan güçlendirme kararı,
Güçlendirmeye esas olan ve onaylı projeler,
4708 sayılı Yapı Denetimi Hakkında Kanun gereği talep edilen belgeler.
Yapı Ruhsatı Verilmesi: Başvuruların ilgili belediyeler tarafından değerlendirilmesi sonucunda uygun olan binalara, 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 22. maddesi uyarınca yapı (güçlendirme) ruhsatı verilecektir.
Tasarım Gözetimi ve Kontrol Hizmeti: Orta hasarlı yapıların tasarım gözetimi ve kontrol hizmeti alırken, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından belirlenen uzmanlık alanları ve gereklilikler dikkate alınmalıdır.
Orta Hasar Kaydının Kaldırılması: Güçlendirilen binalar için 3194 sayılı Kanun'un 30. maddesi gereği yapı kullanma izni verildikten sonra, orta hasar kaydının kaldırılması için ilgili kurumlara bildirimde bulunulmalıdır.
Yıkım Süresi: Güçlendirilmeyen veya güçlendirilemeyen orta hasarlı binalar için 7269 sayılı Kanun'un 13. maddesine göre belirlenen süre sonunda yıkım işlemleri gerçekleştirilecektir.
Yapı Kayıt Belgesi ile Orta Hasarlı Binalar: 2020/24 ve 2020/26 sayılı genelgeler uyarınca 2020 yılına ait Yapı Kayıt Belgesi almış ve orta hasarlı olan binaların güçlendirme süreci, ilgili belgelerin tanzimi ile ilerleyecektir.