Özellikle son yıllarda, Kahramanmaraş mutfağının gastronomi turizmi açısından önemi giderek artıyor. Şehrin yerel yemekleri, tarihi ve yöresel lezzetleriyle turistlerin ve gurmelerin ilgisini çekiyor.

Zengin ve Çeşitli Lezzetler

Kahramanmaraş mutfağı, yüzyıllar boyunca birçok medeniyetin etkisiyle zenginleşmiş ve özgün tatlar ortaya çıkmıştır. Bu mutfağın en ünlü yemeklerinden bazıları şunlardır:

Şehre Özgü Lezzetlerden: Maraş Tarhanası

Maraş tarhanası, Kahramanmaraş’ın en meşhur lezzetlerinden biridir. Klasik tarhananın aksine şehre özgü bir yöntemle yapılmaktadır.

Maraş tarhanası, bölge halkının kadınları tarafından çiğ ismi olarak adlandırılan bir sergi üzerine serilir. Tarhana sergi üzerine çok ince bir şekilde serildiği için diğer yöresel tarhanalara göre farklıdır.

Şehrin En Meşhur Dondurması: Maraş Dondurması

Kahramanmaraş, ünlü Maraş dondurması ile tanınan bir şehirdir. Sert oluşu ve zor kesilmesi ile bilinen ünlü Maraş dondurmasını yerinde yemeniz gerekmektedir.

Doğal keçi sütünden yapılan bu efsane lezzet, içerisinde bulunan salepten dolayı kolay kolay erimemektedir.

1111756

Özel Günlerde Yapılan Farklı Bir Lezzet: Acem Pilavı

Kahramanmaraş’ın popüler lezzetleri arasında yer alan acem pilavı, yeni evlenen çiftler tarafından yapılmaktadır. Bölge halkı tarafından da evlerde sıklıkla yapılan bu yemeğin, evlere bereket getirdiğine inanılır.

Kuşbaşı et, soğan, pirinç, havuç, su, tereyağı gibi bol malzeme kullanılarak hazırlanan pilav, eşsiz bir lezzete sahiptir.

Şehrin Meşhur Köftelerinden: Maraş Köfte

Şehrin yöresel lezzetleri arasında yer alan Maraş köfte, bölgede sıklıkla tüketilen yemeklerden biridir.

Yapımında kıyma, patates, biber, çeşitli baharatlar ve domates kullanılan bu eşsiz yemek, fırında pişirilmektedir. Köftelere kürdan batırılarak birbirine tutturulur ve üzerine salça sosu dökülerek servis edilir.

Kelle ve Paçadan Oluşan Meşhur Bir Lezzet:Maraş Paçası

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan Maraş paçası, muhteşem lezzeti ile şehre gelen turistlerin de ilgisini çekmektedir.

Kelle ve paçadan yapılan bu eşsiz lezzet, limon ve yumurta ile terbiye edilmektedir.

Kuzu Eti ve Sebzeler İle Yapılan:Eli Böğründe

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan eli böğründe, bölgede özellikle özel günlerde yapılmaktadır.

Kuzu eti ve çeşitli sebzelerden yapılan bu eşsiz lezzet; kekik, nane, sarımsak, domates gibi çeşitli baharatlar ile de tatlandırılmaktadır.

Kuzu Eti İle Yapılan Eşsiz Bir Lezzet:Maraş Tava

Maraş tava, Kahramanmaraş’a özgü lezzetler arasında yer almaktadır. Bölge halkı tarafından sıklıkla tüketilen bu yemek, özellikle ana yemek olarak tercih edilmektedir.

Kuzu eti ile hazırlanan bu yemeğin içine domates, biber, soğan, patlıcan ve çeşitli baharatlar katılır. Özellikle kuyruk yağı olmazsa olmazdır. Güveç kaplarda pişirildikten sonra yanında yoğurt ile servis edilir.

Unnamed (1)

Şehre Özgü Lezzetlerden:Maraş Çöreği

Maraş çöreği, şehrin meşhur yöresel lezzetleri arasında yer almaktadır. Yapımı oldukça kolay olan bu eşsiz lezzeti, özellikle bölge halkı evlerinde sıklıkla yapmaktadır.

Süt, yoğurt, tereyağı, un, çörek otu, irmik gibi malzemeler ile hazırlanan Maraş çöreği, kolay yapımı ve çabuk pişmesi ile de sıklıkla tercih edilmektedir.

Bu kolay ama bir o kadarda lezzetli olan çöreği, misafirperver olan bölge halkının evlerine konuk olarak tadabilir veya tarifini alarak kendi evinizde de yapabilirsiniz.

Bulgur İle Yapılan Eşsiz Bir Lezzet:Sömelek Köfte

Depremde felç kalan Kahramanmaraşlı Mehmet’in ayağa kalması için 70 bine ihtiyacı var! Depremde felç kalan Kahramanmaraşlı Mehmet’in ayağa kalması için 70 bine ihtiyacı var!

Şehrin yöresel lezzetleri arasında yer alan sömelek köfte, bölge halkı tarafından ara sıcak olarak sıklıkla tüketilmektedir.

Bulgur, irmik, tuz karabiber, kıyma gibi malzemelerden yapılan bu eşsiz lezzet, küçük küçük köfte şekli verilerek, kızartılmaktadır. Sarımsaklı yoğurt eşliğinde ve üzerine yöresel pul biber dökülerek servis edilir.

Sincap Köfte Olarak da Bilinen:Kalili Köfte

Kalili köfte, şehrin yöresel lezzetlerinden biraz farklıdır. Kalili kelimesinin anlamı sincaptır. Bu yüzden kalili köfte, sincap köfte olarak da bilinmektedir.

Ceviz büyüklüğünde olan bu köfteler, bulgur ve ceviz içinden yapılmaktadır. Köfte, özellikle kendi suyu ile birlikte tüketilmektedir. Çeşitli biberler üzerine dökülerek, servis edilir.

Koyunun Kalın Bağırsağından Yapılan Yöresel Lezzetlerden:Mumbar Dolması

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetler arasında yer alan mumbar dolması, özellikle kış mevsiminde sıklıkla tüketilmektedir.

Koyunun kalın bağırsağından yapılan bu eşsiz lezzet, oldukça zahmetlidir. Zahmetli bir yemek olduğundan evlerde yapılmak yerine hazır olarak alınıp, tüketilmektedir.

Ciğer İle Yapılan Harika Bir Lezzet:Ciğerli Bulgur Pilavı

Ciğerli bulgur pilavı, Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri arasında yer almaktadır. Klasik bulgur pilavından farklıdır. Farklı olmasının sebebi içine ciğer konulmasıdır.

Kendine Özgü Sosu İle Dikkat Çeken Lezzetlerden:Pazı Sarması

Pazı sarması, Kahramanmaraş’a özgü lezzetler arasında yer almaktadır. Önceden haşlanmış pazı yapraklarından yapılmaktadır.

Pazı yapraklarının içerisine konulan pirinç ve bulgurun mutlaka biraz diri olması gerekmektedir. Bölge halkının sıklıkla evlerinde yaptığı yemekler arasındadır.

Oldukça doyurucu olan bu yemeği, Kahramanmaraş geziniz sırasında misafirperver bölge halkının evlerine konuk olarak, deneyebilirsiniz. İsterseniz, tarifini alarak kendinizde evinizde yapabilirsiniz.

Maraş Mantısı Olarak da Bilinen:Çöş Börek

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetleri arasında yer alan çöş börek, bölge halkı tarafından Maraş mantısı olarak da adlandırılmaktadır.

Yapımında un, tuz ve yumurta bulunan çöş böreğinin, hazırlanması da oldukça kolaydır. Hamur işi yemekleri arasında yer alan böreğin içerisine lezzet vermesi için çeşitli biber ve baharatlarda eklenmektedir. Sarımsaklı keçi yoğurdu ile servis edilir.

Şehrin Meşhur Yöresel Tatlılarından:Cevizli Kırma Tatlısı

Kahramanmaraş’ın yöresel tatlıları arasında yer alan cevizli kırma tatlısı, üzüm şerbeti ve irmikten yapılmaktadır.

Sıklıkla bölge halkının evlerinde yaptığı tatlılardan biri olan cevizli kırma tatlısı, önce yağda kavrulmakta ardından yufkaya sarılarak yenmektedir. Çok az malzeme ile yapılan bu yöresel tatlıyı, bölge halkının evlerine konuk olarak tadabilmeniz mümkündür.

Tadı İle Kendine Hayran Bırakan Yöresel Bir Tatlı:Un Sucuğu

Un sucuğu, Kahramanmaraş’ın yöresel tatlıları arasında yer almaktadır. Oldukça emek isteyen bu tatlı, eşsiz bir lezzete sahiptir.

Yapımı oldukça zahmetli olduğundan bölge halkı tarafından evlerde yapılmamaktadır. Sıklıkla hazır olarak alınıp, tüketilmektedir. Maraş yöresine has olan bu farklı tatlıyı, şehir merkezinde yer alan Maraş Çarşısı’nda bulabilir ve uygun fiyata satın alarak, deneyebilirsiniz.

Şehrin Ev Sevilen Yöresel Tatlılarından:Çullama

Kahramanmaraş’ın yöresel tatlıları arasında yer alan çullama, bölge halkı tarafından da sıklıkla tüketilmektedir.

Yapımı oldukça kolay olan çullama tatlısı, şerbet ile hazırlanmaktadır. Üçgen şekilde kesilerek sunulan bu tatlı, üzerine Antep fıstığı, bastık ve samsa konularak servis edilir. Şehre geldiğinizde mutlaka tatmanız gereken lezzetlerden biridir.

Üzüm Hetifi Suyundan Yapılan Yöresel Bir Şerbet:Ravanda Şerbeti

Kahramanmaraş’ın yöresel lezzetlerinden biri de ravanda şerbetidir. Bu şerbetin yapımı diğer şerbetlerden biraz daha farklı olmaktadır.

Bu şerbetin yapımında üzüm hetifleri kullanılmaktadır. Seçilen üzüm hetifleri önce çuvala konulur ardından üzüm hetiflerinin suyunun çıkması beklenir. Yapımı biraz zaman alan bu eşsiz şerbetin tadı oldukça lezzetlidir.

Kahramanmaraş’ın Meşhur Yöresel Çorbaları

Kahramanmaraş’ın meşhur yöresel çorbaları arasında Maraş tarhanası ve Maraş paçası dışında da özel lezzetler yer almaktadır.

Bir gün öncesinden ıslatılmış bulgur ile yapılan yoğurtlu dövme çorbası, yaban pancarından yapılan ve oldukça ekşi bir tada sahip olan tirşik çorbası ile patlıcan, mercimek, nohut gibi malzemeler ile yapılan patlıcanlı ekşili çorba, şehrin yöresel çorbaları arasındadır.

Yerel Restoranların Başarı Hikayeleri

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösteren birçok yerel restoran, geleneksel lezzetleri modern bir şekilde sunarak büyük beğeni topluyor. Şehirdeki bazı restoranlar, yılların deneyimi ve özverisiyle müşterilerine unutulmaz lezzetler sunmaya devam ediyor. Bu restoranlar, şehrin gastronomi turizmine önemli katkılar sağlıyor ve yerli ve yabancı ziyaretçilerin ilgisini çekiyor.

Gastronomi Festivalleri ve Etkinlikler

Kahramanmaraş'ta düzenlenen gastronomi festivalleri ve etkinlikler, şehrin lezzetlerini tanıtmak ve gastronomi turizmini desteklemek amacıyla düzenleniyor.