Meteoroloji Genel Müdürlüğü tarafından yayınlanan 2023 Ağustos Ayı Alansal Yağış Raporu'na göre, Türkiye genelinde ağustos ayı yağışları, uzun yılların normali (1991-2021) ortalamasına göre yüzde 57 azalmış durumda. Geçen yılın ağustos ayı yağışlarına göre ise yüzde 60'lık bir düşüş yaşandı. Ağustos ayı boyunca yaşanan meteorolojik kuraklık, Türkiye'nin çeşitli bölgelerinde etkisini gösteriyor. Özellikle Marmara ve Karadeniz bölgeleri neredeyse tamamıyla şiddetli kuraklık durumunda bulunurken, diğer bölgelerin de büyük ölçüde bu kuraklıkla karşı karşıya kaldığı kayıtlara geçti.

Bu durumun, Türkiye'nin iklim koşullarının ve su kaynaklarının geleceği açısından endişe verici bir tabloyu yansıttığı gözler önüne serildi.

2023 Ağustos ayında ortalama 6.4 milimetre yağış kaydedildi. Bu rakam, 14.8 milimetre olan ağustos ayı normaline (1991-2021) göre %57 ve 16.1 milimetre olan 2022 Ağustos yağışına göre %60 düşüş göstermektedir. Yağışlar, Türkiye'nin 7 bölgesinde normaline göre azaldı. Ancak Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde artış gözlemlendi.

Kılıçdaroğlu'na hem hapis hem siyasi yasak talebi Kılıçdaroğlu'na hem hapis hem siyasi yasak talebi

meteroroloji-DwiM

KURAKLIK HARİTASI VE YAĞIŞLAR RAPORLANDI

Meteorolojinin "Normalin Yüzdesi Metodu"na (PNI - Percent of Normal Index) dayalı kuraklık haritasına göre, Marmara Bölgesi, Karadeniz'in büyük bir kısmı ve diğer bölgeler "şiddetli kurak (acil durum)" olarak sınıflandırıldı. Ancak İzmir, Aydın, Denizli, Muğla, Antalya ve Mersin gibi bölgeler normal ve üzeri (risk yok) olarak belirlendi.

Ağustos ayı yağışları İzmir'in kuzeyi, Aydın, Mersin, Niğde, Hatay, Kayseri, Kahramanmaraş, Sivas, Malatya, Tunceli, Elazığ, Adıyaman, Muş, Bitlis, Siirt çevresi dışında diğer bölgelerde normale göre %60-80 oranında azalma gösterdi. Bu durum, iklim krizinin tehlikeli boyutlara ulaşacağına işaret etti.

Ağustos ayı yağışlarının tarihsel düşüşü, iklim krizinin ciddiyetini kanıtlar nitelikte seyrederken iklim değişikliği ile mücadele ve çevre koruma önlemlerinin acil olarak ele alınması gerektiği kaydedildi.

Editör: Editör 02