GÜNDEM

Gassallar 6 Şubat acısını anlattı! Teyemmüm aldırdık

6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş merkezli depremlerin en ağır etkilediği Hatay’da, 25 bini aşkın kişinin hayatını kaybettiği o karanlık günlerde, gassallar (cenaze yıkayıcıları) mesleklerinin belki de en sarsıcı dönemini yaşadı.

Abone Ol

Su ve elektriğin olmaması nedeniyle cenazelere normal islami hijyen ritüelleri uygulanamadı; binlerce kişi teyemmüm (su bulunmadığında toprak veya benzeri malzemeyle yapılan sembolik temizlik) ile toprağa verildi.

"Mahşer Günü Gibiydi; Herkes Kendi Yakınını Taşıdı"

Hatay Büyükşehir Belediyesi’nde görevli gassal Mehmet Küçük, 8 yıllık meslek deneyiminde böylesini hiç görmediğini vurguladı: “Deprem sonrası gelen cenazelerin çoğu enkaz altından çıkarılmıştı. Şehirde altyapı çöktüğü için su yoktu. Diyanet’ten gelen ekiplerle, tüm cenazelere teyemmüm yaptırdık. Ardından kefenleyip namazlarını kıldırarak defnettik. O gün insanlar korkudan yakınlarının cenazesine bile dokunamazken, herkes mecburen kendi sevdiklerini taşımak zorunda kaldı. Rabbim bir daha böyle günler yaşatmasın.”

Mesleğin Yükü: Duygusal ve Fiziksel Tükeniş

Gassal Mevlüt Kısacık, normal şartlarda özenle hazırlanan cenazelerin o gün hızla toprağa verilmek zorunda kalınmasının mesleki bir travma yarattığını anlattı: “En detaylı işlemleri yapmak isterdik, ancak adeta mahşer ortamında elimiz kolumuz bağlıydı. Sadece teyemmüm ve kefenle yetinmek zorunda kaldık. Bu meslekte 15 yıldır çalışıyorum, ancak 6 Şubat gecesi kadar çaresiz hissettiğim bir an olmadı.”

"Teyzemin Çocuklarını Bile Yıkayamadım"

13 yıllık gassal Hacer İnce ise kişisel kaybın mesleki sorumlulukla nasıl iç içe geçtiğini paylaştı: “Depremde teyzemin tüm ailesini kaybettim. Onları bile geleneksel usulle yıkama imkânım olmadı. Teyemmümle uğurladık. Bir yandan kendi acımız, bir yandan binlerce cenazenin ağırlığı… Suyun olmaması bizi hem fiziken hem ruhen zorladı.”

Teyemmüm Nedir?

İslami kurallara göre, su bulunamadığı veya kullanılamadığı durumlarda temiz toprak veya benzeri bir maddeyle yapılan sembolik temizlik ritüeli. Deprem gibi olağanüstü hallerde dinen mücbir sebep sayılarak cenazelerin bu şekilde defnedilmesine izin veriliyor.