Jeoloji Mühendisleri Odası, 24 il için büyük deprem riski uyarısı yaptı.

Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz Türk Telekom CEO'su Ümit Önal: Türkiye'de internet tarifeleri sudan ucuz

Bu illerden 7 büyüklüğünde deprem beklenenler arasında Hatay, Konya, Bingöl, Maraş, Osmaniye, Manisa, Burdur, Balıkesir, Aydın, Erzurum, Tokat, Kocaeli, Kayseri, Muğla, Denizli, Eskişehir, Erzincan, Hakkari, Bursa, İzmir, Bolu, Tekirdağ, İstanbul, Adıyaman gösterildi.

'DEPREM BİLİMİNDE HİÇBİR KARŞILIĞI YOK'

Paleosimolog Dr. Ramazan Demirtaş, bu açıklamaya sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Araştırmanın 'hiçbir geçerliliğinin olmadığını' savunan Demirtaş, şunları söyledi:

"Deprem biliminde hiçbir karşılığı yok.. Deprem tehlike parametreleri içermeyen, fayyasası çıkartmak için yapılan temelsiz çıkışlar.. Depremleri iller üretmez.. Depremleri faylar üretir.. Bize faylar ve deprem tehlike parametreleri ile gelsinler."

Demirtaş, araştırma ve sonrasında çıkan haberleri eleştirerek, "Fay yasasını (teknik-ekonomik-hukuki açıdan mağduriyet yasası) çıkarmaya yönelik algı" dedi.

Demirtaş, bu illeri tek tek değerlendirdi.

Demirtaş yaptığı değerlendirmede: " Kahramanmaraş merkezden geçen 7.0 ve üzeri #deprem üretecek diri bir fay bulunmamaktadır. MTA Türkiye Diri Fay Haritası'nda Ahırdağı eteklerini sınırlayacak şekilde ovaya doğru, 4 km genişlikte bir zon içinde dağılan 12 km; 15 km ve 15 km uzunlukta TERS FAYLAR haritalanmıştır. MTA yayınında, Wells and Coppersmith formülüne bu fayların uzunlukları yerleştirilerek M=6.3, M=6.4, M=6.7 deprem üretecekleri belirtilmiştir. Bu zaten doğru bir yaklaşım değil ve her fay için geçerli değildir..

Deprem tehlike parametreleri olmaksızın ve diğer fay parametreleri olmadan sırf uzunluklar dikkate alınarak, o fayların üretecekleri deprem büyüklükleri belirlenemez. MTA tarafından haritalanan bu fayların bir kısmı Kuvaterner fayları olarak gösterilmiştir. Kahramanmaraş fay zonunu fay yasassı ve yüzey faylanma tehlike zonu açısından irdeleyelim:

Dünyadaki yüzey faylanması ile ilgili düzenlemelere bakıldığında (1972 Kaliforniya Özel Çalışma Zonları Yasası) TERS FAYLAR için yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz. Çünkü ters/bindirme faylarının eğim açılarından dolayı, yüzey kırığı oluştursalar bile, kırıklar kenar fayı olarak çizdiğinizden kilometrelerce uzakta çıkma olasılıkları yüksektir. Ters/bindirme fay geometrisinden dolayı, gelecekte olası sonraki depremlere ait kırıklar da aynı yerden çıkmayacaktır. Bu nedenle TERS/BİNDİRME FAYLARI için yüzey faylanma tehlike zonu oluşturulmaz.

Kahramanmaraş fay zonu olarak gösterilen 10 km genişlikte dağılan 12km, 15km, 15km uzunluktaki ters fayların M=7.0 büyüklüğünde deprem üretme ve yüzey kırıkları oluşturma olasılıkları çok düşüktür, hatta sıfıra yakındır. 06 Şubat 2023 depremlerinde Kahramanmaraş fay zonu olarak gösterilen ters faylarda yüzey kırıkları oluşmuş mudur? TABİİ Kİ HAYIR..

Kahramanmaraş fay zonunun 7.0 ve üzeri deprem(ler) ürettiğine ilişkin VERİ var mı? TABİİ Kİ YOK..

Kahramanmaraş fay zonunun yıllık kayma hızı, en son ürettiği 7.0 ve üzeri deprem tarihi, yinelenme aralıkları ile ilgili bilgi var mı? TABİİ Kİ YOK" açıklamalarında bulundu.

Editör: Editör 02