Ancak depremden vergi ödemelerini yerine getiremeyecek şekilde etkilenen mükellefler için bağlı bulundukları vergi dairelerine gerekli belgelerle bireysel başvuru yapabilecekleri ve gerekli şartları taşımaları kaydıyla ödenecek vergiler faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecekleri belirtildi.
Bu gelişme sonrası Kahramanmaraş Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birlik Başkanı (KMESOB) Ahmet Kuybu’dan teşekkür geldi.
Başkan Kuybu; “Türkiye Büyük Millet Meclisinin Hazine ve Maliye Bakanlığına vereceği yetki doğrultusunda asrın felaketini yaşadığımız 6 şubat depreminde mağdur olan esnaf ve sanatkârlarımızın borçları ertelenecektir. Depremin yaralarını sarmaya çalıştığımız şu günlerde Esnaf ve sanatkârlarımızın bir nebzede olsa rahat nefes almaları adına can suyu olan bu müjdeli haberi almamıza vesile olan esnaf ve sanatkârlarımızın her zaman yanında ve yardımında olan başta Cumhurbaşkanımız sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere İlgili bakanlıklarımıza, Kahramanmaraş milletvekillerimize, gözümüz kulağımız sesimiz olan ilimizin yerel basın mensuplarına şahsım ve esnaf sanatkarlarım adına sonsuz teşekkür ediyorum.” dedi.
ABDULLAH KALIN SERT TEPKİ GÖSTERMİŞTİ
Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası Başkanı Abdullah Kalın, deprem bölgesinde mücbir sebep halinin uzatılmamasına yönelik sert bir açıklama yaparak, bu kararın bölgede yaşayanlar için büyük bir mağduriyet oluşturduğunu ifade etmişti.
Kalın, yaptığı açıklamada, depremden en çok etkilenen şehirlerde hâlâ hayatın normale dönmediğine dikkat çekerek, şu ifadelere yer vermişti;
“Bizler hâlâ enkaz altındayız. Deprem bölgesi ve ilimizde mücbir sebep halinin uzatılmamasını, meslek mensuplarımız, serbest meslek erbapları, esnaf ve sanatkârlarımız, sanayi ve iş dünyamız asla kabullenemeyecektir.”
BİREYSEL BAŞVURULAR ÇÖZÜM DEĞİL
Kalın, bireysel başvuruların sürdürülebilir bir çözüm olmadığını ve bu yöntemin bölgede kaos ve karmaşa yaratacağını belirtmişti.
Bizler hala enkaz altındayız ifadelerini kullanan Başkan Kalın, “Deprem bölgesi ve İlimizde Mücbir sebep halinin uzatılmamasını, meslek mensuplarımız, serbest meslek erbabları, esnaf sanatkarlarımız, sanayi ve iş dünyamız asla kabullenemeyecektir.
Deprem bölgemizde bireysel başvuru sürdürebilir olmadığı gibi, kaos ve karmaşadan öteye asla geçemeyecektir.
On binlerce insanımız kontynerlerde yaşam ve hayat mücadelesi verirken, mücbir sebep halinin uzatılmasını talep etmekten bizler zul duyarken, bunca feryat ve figana rağmen, maalesef ki bu durum artık zulme dönüşmüştür.
Bölgemizde Mücbir sebep hali, hayat normale dönünceye kadar, makul süre uzatılmalıdır.”
MÜCBİR SEBEP UZATILMADI!
İŞTE VERGİ MÜKELLEFLERİNİ BEKLEYEN YENİ YOL!
6 Şubat 2023'te meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerden etkilenen yerlerde deprem tarihi itibarıyla kaydı bulunan mükelleflerin mücbir sebep halinde oldukları kabul edilmişti. Buna göre, mücbir sebep halinin başladığı tarihten mücbir sebep halinin sona ereceği tarihe kadarki beyanname ve bildirimlerin verilme süresi ertelenmişti.
Deprem döneminden beri devam eden mücbir sebep hali, kademeli olarak sonlandırılırken, son olarak mücbir sebep hali devam eden Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükellefler için mücbir sebep hali 30 Kasım'a uzatılmıştı. Söz konusu il ve ilçelere yönelik mücbir sebep hali sona erdi.
ÖZEL BİR TAKVİM BELİRLENDİ
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya illeri ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki mükelleflerin mücbir sebep süresince ertelenen beyannamelerine ilişkin beyan ve ödeme süreleri için özel bir takvim oluşturuldu.
Bakanlık, Vergi Usul Kanunu doğrultusunda vergi türleri itibarıyla farklı beyanname verme ve ödeme süreleri tespit etti.
Buna göre, KDV beyannameleri üzerine ödenecek vergiler için 4 farklı ödeme zamanı belirlendi. Ödemelerin ilki aralık ayında başlayacak, izleyen ödemeler bu tarihi takip eden ay sonlarına kadar yapılacak.
Gelir stopaj vergisi beyannameleri üzerine tahakkuk eden vergiler için de 4 farklı ödeme tarihi saptandı. Bu vergilerin ilki 28 Şubat 2025'e kadar, sonuncusu ise 2 Haziran 2025'e kadar ödenecek.
2022 ve 2023 yılına ilişkin yıllık gelir ve kurumlar vergisi beyannameleri de 31 Ocak 2025 tarihine kadar verilecek. Bu beyannameler üzerine tahakkuk eden vergiler, sırasıyla 28 Şubat 2025 ve 2 Nisan 2025 tarihlerine kadar ödenecek.
Motorlu taşıtlar vergisinin 2023 yılı ikinci taksiti ile 2024 yılı birinci ve ikinci taksitlerine ilişkin ödemelerin 31 Aralık'a kadar yapılması gerekiyor.
24 AYA KADAR TAKSİT İMKANI
Mücbir sebep nedeniyle ödenememiş vergi borçlarını tek seferde ödemekte çok zor duruma düşecek mükellefler, bu borçları için ödeme sürelerini takip eden ay sonuna kadar taksit talebinde bulunabilecek. Gerekli şartları taşımaları kaydıyla ödenecek vergiler faiz alınmadan 24 aya kadar taksitlendirilebilecek.
YAPILANDIRMA İMKANI
Adıyaman, Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ile Gaziantep'in İslahiye ve Nurdağı ilçelerindeki vergi dairelerine 31 Aralık 2022 tarihinden öncesine ilişkin borcu olanların, ilgili kanun kapsamındaki yapılandırma başvurularını 28 Şubat 2025 tarihine kadar yapması gerekiyor.
Yapılandırılan borçların ilk taksitleri peşin ödeme dahil 2 Nisan 2025 gün sonuna kadar, diğer taksitleri de bu taksiti takip eden aylık dönemler halinde ödenecek.