GÜNDEM

Yerle bir olan Kahramanmaraş’ta 6 ay, Van’da 6 yıl ilan edilmişti! Mücbir sebepte sona yaklaşılıyor!

Yüzyılın depremlerini yaşayan Kahramanmaraş için 6 ay ilan edilen Mücbir sebep hali Van’da 6 yıl devam etmişti.

Abone Ol

Kahramanmaraş’ta deprem sonrası ilan edilen Vergi beyanname ve bildirimlerin ötelendiği mücbir sebep hali süresi 6 ay olarak belirlenmişti. Bu süre uzatılmazsa 31 Temmuz 2023 tarihinde sona erecek ve borç tahsilatları devreye girecek.

Van depreminde Mücbir sebep hali 6 yıl sürmüştü.

VAN depremlerinde toplam 644 vatandaşımız hayatını kaybetmiş, 1.966 vatandaşımız yaralanmıştı.

Yine 2020 yılında yaşanan Elazığ depremi sonrası 3 ay süreyle mücbir sebep ilan edilmişti.  

Batı Karadeniz Sel Felaketleri sonrası bölgede 4 ay süreyle mücbir sebep ilan edilmişti.  

Rize'de sel ve heyelan felaketi sonrası 5 ay süreyle mücbir sebep ilan edilmişti.  

Orman yangınları sonrası 4 ay süreyle mücbir sebep ilan edilmişti.  

Ancak Kahramanmaraş'ın Pazarcık ve Elbistan ilçelerinde 7.7 ve 7.6 büyüklüğünde meydana gelen ve tarihe yüz yılın depremleri olarak geçen, 50 binden fazla insanın hayatını kaybettiği yüz binlerce ev ve işyerinin yıkıldığı depremler için 6 ayla sınırlandırılan ‘Mücbir Sebep’ hali, Kahramanmaraş’ta hayal kırıklığına yol açtı.

Bölge halkı, 6 ay gibi kısa bir sürede yüzyılın felaketinin kente verdiği hasarın telafi edilemeyeceğini belirterek Mücbir Sebep halinin uzatılmasını istiyor.

İŞTE BAZI İLLERDE YAŞANAN FELAKETLER SONRASI İLAN EDİLEN MÜCBİR SEBEP SÜRELERİ

VAN'DA TAM 6 YIL SÜRDÜ!

23/10/2011 tarihinde meydana gelen deprem nedeniyle, Van İli genelinde bu tarihten başlamak üzere Bakanlık tarafından ilan edilen mücbir sebep hali 7020 sayılı kanunla 31 Mayıs 2017 tarihinde sona erdi.

2020 ELEZIĞ DEPREMİNDE 3 AY SÜRDÜ

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından 24.01.2020 tarihinde meydana gelen ve merkez üssü Elazığ İli Sivrice İlçesi olan deprem felaketi nedeniyle Elazığ ve Malatya İllerinde vergi kanunlarının uygulaması bakımından 3 ay süreyle mücbir sebep hali ilan edildiği açıklanmıştır.

BATI KARADENİZ SEL FELAKETİ SONRASI 4 AY SÜRDÜ

Hazine ve Maliye Bakanlığı Tarafı ndan Kastamonu, Sinop ve Bartın’da Meydana Gelen Selden Etkilenen Yerler İçin Mücbir Sebep Hali İlan Edildi.

11.08.2021 tarihinde Kastamonu ili Abana, Azdavay, Bozkurt, Çatalzeytin, Devrekani, İnebolu, Küre, Pınarbaşı ve Şenpazar ilçeleri, Sinop ili Merkez, Ayancık, Türkeli, Gerze, Boyabat ve Erfelek ilçeleri ile Bartın ili Ulus ilçesinde meydana gelen sele ilişkin olarak, Bakanlığımız tarafından, söz konusu ilçelerde mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun bulunmuştur.

Bu kapsamda, söz konusu yerlerde sel tarihi itibarıyla mükellefiyet kaydı bulunan mükelleflerin, bu mükellefiyetleri nedeniyle vergi kanunlarının uygulanması bakımından sel tarihi olan 11.08.2021 ila 31.12.2021 (bu tarihler dâhil) tarihleri arasında mücbir sebep halinde olduğu kabul edilmiştir.

RİZE SEL VE HEYELAN FELAKTİ SONRASI 5 AY SÜRDÜ

Rize'de sel ve heyelandan etkilenen vergi mükellefleri için 14 Temmuz 2021 ile 31 Aralık 2021 tarihleri arasında "mücbir sebep hali" ilan edildi.

ORMAN YANGINLARI SONRASI 4 AY SÜRDÜ

Mücbir sebep hali 28 Temmuz 2021 – 1 Kasım 2021 tarihleri arasında uygulanmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığının internet sitesinde yer alan duyuruya göre, 28 Temmuz'dan itibaren ülkenin çeşitli yerlerinde meydana gelen yangınlara ilişkin olarak, Bakanlık tarafından, Osmaniye'nin Kadirli ve merkez, Antalya'nın Akseki, Alanya, Gazipaşa, Gündoğmuş, Manavgat ve İbradı, Mersin'in Aydıncık ve Silifke, Adana'nın Aladağ, İmamoğlu, Karaisalı ve Kozan, Muğla'nın Bodrum, Köyceğiz, Marmaris, Milas, Seydikemer ve Kavaklıdere ilçelerinde mücbir sebep hali ilan edilmesi uygun bulundu.

MÜCBİR SEBEP NEDİR?

Mücbir sebep; "Hukukta görevin, taahhüdün ve sorumluluğun yerine getirilmesine engel teşkil edebilecek nitelikte bulunan ölüm, iflas, hastalık, tutukluluk ve buna benzer hallerdir" tanımlanıyor.

MÜCBİR SEBEP HANGİ HALLERDE İLAN EDİLİR

Mücbir sebep hukukta; olağanüstü, olağan dışı ve mutad ve devamlı olanın dışında gerçekleşen nitelikte bir olay, olgu veya durumdur. Bu engel, doğal afetler (deprem, sel, seylap, kasırga vb.), sosyal patlamalar (büyük çaplı isyan çıkması, genel grev vb.), hastalıklar, mevzuatla getirilen getirilen yasaklamalar ve engellemeler, ablukalar, ambargolar, kişilerin özel mal varlığına büyük çaplı ve tamamen el koymalar, büyük ekonomik krizler, kazalar, hırsızlıklar, yangınlar gibi sayısız türde ve çok değişik şekillerde ortaya çıkabilmektedir.