Bu ramazan ayında restoranlarda bir takım düzenlemeler hayata geçirilecek. Mevcut enflasyon ortamı, dışarıda iftarın maliyetini ikiye katlarken, restoranların girişinde içerik ve fiyat bulundurulması zorunda olacak.
RESTORANLARDA FİYAT VE MENÜ ZORUNLULUĞU
Ramazan ayına yaklaşılırken, restoranlar ve lokantalar iftar ve sahur menülerini hazırlamaya başladı. Ancak, bu yıl Ticaret Bakanlığı'nın getirdiği yeni düzenleme ile birlikte işletmelerin kapı girişinde ve masalarda fiyat etiketi bulundurma zorunluluğu getirildi.
DIŞARIDA İFTAR MALİYETİ İKİYE KATLANDI
Bakanlık restoranlara yeni düzenlemeler getirirken, vatandaş Ramazan'da evde bile nasıl iftar yapacağını düşünüyor. Restoranlardaki yeni fiyatlar ise geçen yıla göre çoktan ikiye katlanmış durumda.
Türkiye İstatistik Kurumu'nun verilerine göre, şubat ayında lokanta ve otellerde yıllık fiyat artışı yüzde 94,78 olarak kaydedildi. Restoranlardaki fiyatlar bir yılda yüzde 100'e yakın artış gösterdi. Geçen yıl 300-400 lira arasında olan bir iftar menüsü için bu yıl 800 lira isteniyor.
İFTAR İÇİN ASGARİ ÜCRET GÖZDEN ÇIKARCAĞINIZ RESTORANLAR
Lüks bir iftarın maliyeti ise 17 bin TL olan asgari ücreti bile geride bıraktı. Ramazan ayının yaklaşmasıyla birlikte lüks restoranlarda iftar organizasyonlarının bedelleri de gündemde. Kişi başı iftar masrafları, bin ile 4 bin 500 lira arasında değişiyor. Bu durum, dört kişilik bir ailenin asgari ücreti gözden çıkarması anlamına geliyor.
Kişi başı ücreti servis bedeli hariç 3,950 lira olan Mandarin Oriental Bosphorus, Istanbul'un menüsünde; iftariyelik, çorba, kuzu tandır, dana kaburga, ekşili kebap, Cennet çamuru, süt helvası ve güllaç yer alıyor. Danış Restaurant’ın kişi başı bin 500 lira olan menüsünde ise iftariyelik, çorba, başlangıçlar, salata, kebap, çöp şiş, tatlı çeşitleri ve içecekler bulunuyor
İşte İstanbul’da iftar menülerini açıklayan lüks restoranların fiyatları:
Danış Restaurant: Kişi başı 1,500 lira (ek olarak yüzde 10 servis bedeli)
Çırağan Sarayı: 3,880 lira
Vadistanbul CZN Burak: 1,980 lira
Four Seasons Türk Mutfağı Restoranı: 4,150 lira
Four Seasons Set Menü Ocakbaşı: 3,450 lira
Cabbar: 1,500 lira
Etiler Tepsi ET: 1,650 lira
Not: fiyatlar kişi başı olarak ücretlendirilmiştir
GRAMAJA VE SON KULLANMA TARİHİNDE DİKKAT
Bu durum, tüketicilerin dikkatini çekerken, Tüketiciler Derneği (TÜDER) Genel Başkanı Levent Küçük, hem fiyat artışına hem de Ramazan kolilerindeki ürünlere karşı tüketicileri uyardı. Küçük, uyarısında Küçük, "Hem son kullanma tarihine dikkat edilmesi gerektiğini hem de ambalajlı ürünlerde gramaja dikkat edilmesi gerektiğini vurgulamak istiyoruz. Gramaj düşürüldü sanki fiyat düşürüldü algısı oluşturuldu." Diye konuştu.