Pazarcık’ta esnaf, depremin yaralarını sarmak, normalleşmek ve işlerinin yeniden eski haline dönmesi için bütün çabayı gösteriyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Küçük Sanayi Sitesi’nin ihalesini yaptı. Pazarcık’ta 107 dönüm alan üzerine 300 gün içerisinde bitirilmek üzere 142 işyeri inşa ediliyor.
Pazarcık Küçük Sanayi Başkanı Yemliha Çetin, “Sitenin yapılmasıyla daha kurumsal bir kimlik kazanacağız. Hem daha fazla istihdam sağlayacağız, hem daha fazla ekonomiye katkı sağlayacağız, hem de evimize ekmek götürmemiz için tertemiz nezih ortamda işyerlerimiz olacak. İnşallah 300 gün içerisinde inşaat bitmiş olacak. İşyerlerimize gireceğiz.” diye konuştu.
MEMLEKETİMİZDE KALACAĞIZ
Kahramanmaraş’ın esnaf ve sanayi şehri olduğunu belirten Çetin, şöyle konuştu: “Biz çalışmak zorundayız. İşçi çalışmazsa, esnaf çalışmazsa evine ekmek götüremeyecek. Depremden sonra öncelik tabi ki barınma ihtiyacıydı. Öncelik konteynerlere, çadırlara verildi. İşyeri ikinci plandaydı. Evi, işyeri yıkılmış esnafımızın birçoğu geçici süre şehri terk etmişti. Yaz ayının gelmesi, iş sezonunun başlamasıyla barınma sorununu halleden esnaf tekrar şehrimize dönüyor.
“Biz burada doğduk, burada büyüdük, burada ekmeğimizi kazanıyoruz. Dışarıya alışmak, yeni bir düzen kurmak, yeni bir iş kurmak külfetli. Her ne olursa olsun memleketimizi bırakmayı esnaf da düşünmüyor. Burada kalacağız çalışacağız, mücadele edeceğiz. İnşallah yaralarımızı sarıp tekrar devam edeceğiz.”
MÜTEAHHİTLER İŞ YAPAMIYOR
Yemliha Çetin, sıkıntıların da olduğunu belirtti, şöyle devam etti: “İlçemizin yüzde 80’i yıkılacak, tekrar yapılacak. İlçemizin lokomotifi inşaat sektörü. Şu anda deprem dolayısıyla sadece devlet eliyle inşaatlar yapılabiliyor. Onun dışında belediyelerimizin bir ruhsat verme yetkisi yok. Müteahhitlerimiz, ustalarımız özellikle inşaatla ilgili faaliyet yürütemiyor. Bu da hem iş kaybına hem de ekonomik sıkıntılara sebep oluyor. Devlet depremden hemen sonra çekler ve kredilerle ilgili tedbiri almıştı ama o sürecin de yavaş yavaş sonuna geliyoruz. Takas sistemi çalışmaya başladığında çeklerin ödenmesi sıkıntı olacak. Çünkü ilçede iş dönmüyor. Özellikle özel sektör anlamında iş dönmüyor. Dönmeyince çeklerde bir sıkıntı yaşayacağız. Şu anda kredilerle atlatıyoruz bu süreci.”
Alınanların pansuman tedbirler olduğunu ifade eden Çetin, kalıcı çözüm çağrısı yaptı: “Esnafın, iş adamının, sanayicinin, küçük esnafın ve işçinin çalışması lazım. Çalışmalıyız ki kendi imkanlarımızla ayakta duralım. Yani bankadan aldığımız krediyle sadece geçici süreliğine kalabiliriz. Onu yine biz ödeyeceğiz. O yüzden umuyoruz ki bir an önce bu olağanüstü durumlar kalkar.”
ÜRETMETEN İHTİYAÇLARIMIZI KARŞILAMALIYIZ
Çetin şöyle devam etti: “Ürettiğiniz kadar tüketebilirsiniz. Ekonomi bilimi de böyle. İnsan ihtiyaçları her zaman olacak ama kaynaklarımız kıt. Önemli olan bu kıt kaynakları kullanarak ihtiyaçlarımızı karşılamamız. Biz çok şey de istemiyoruz aslında. İhtiyaçlarımız çok da sınırsız değil şu aşamada. Çünkü onu düşünecek durumda değiliz. 3 yıllık bir pandeminin arkasından büyük bir badire atlattık. Deprem, esnafımızı, insanlarımızı yordu ve yıprattı. Psikolojik olarak da yıprattı. Bunun tedavisi için de normal hayata dönmemiz lazım bir an önce.”