POLİTİKA

Milletvekili Dora "Kahramanmaraş Tarımını Canlandıracak Yatırımların Zamanı Geldi"

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Kahramanmaraş Milletvekili Zuhal Karakoç Dora, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2025 yılı bütçe görüşmeleri sırasında Plan ve Bütçe Komisyonu’nda yaptığı konuşmada, Kahramanmaraş’ın acil tarım ihtiyaçlarını gündeme getirerek şehrin tarımsal kalkınması için yapılması gereken çalışmaları sıraladı.

Abone Ol

Kahramanmaraş’ın, verimli su kaynakları yönetimi ve tarımsal desteklerle kalkınabileceğini belirten Dora, şehrin tarım projeleri için acil yatırım çağrısında bulundu.

Su Yönetimi ve Sulama İhtiyaçları

Konuşmasında, suyun yaşamsal önemine vurgu yapan Karakoç Dora, Türkiye'nin su kaynaklarını dikkatli bir şekilde yönetmesi gerektiğine dikkat çekti. Tarımsal üretim açısından kritik bir öneme sahip olan Kahramanmaraş’ın sulama projelerine duyduğu ihtiyacı dile getiren Dora, özellikle Narlı ve Pazarcık ovalarını kapsayan basınçlı sulama tesisi ile Şireşanlı sulama projesinin hayata geçirilmesinin bölgesel kalkınmayı hızlandıracağını söyledi.

Ayvalı Barajı’nın, Kahramanmaraş’ın 1,5 milyonluk nüfusunun içme suyu ihtiyacını karşıladığını belirten Dora, barajdan sağlanan su miktarının hem içme hem de sulama ihtiyacını karşılamakta yetersiz olduğunu dile getirdi. Kartalkaya Barajı'ndan sulama yapan çiftçilerin de çeşitli zorluklarla mücadele ettiğini vurgulayan Dora, yeni su kaynaklarının devreye alınmasının önemini belirtti.

Çiftçilere Destek ve Sulama Maliyetlerinin Azaltılması

Depremden etkilenen Kahramanmaraş’ta sulama birliklerinin dönüm başına aldıkları su ücretlerinin yarı fiyata düşürülmesini olumlu bulduğunu ifade eden Karakoç Dora, bu indirimin devam ettirilmesinin ve çiftçilerin yükünü hafifletmenin gerekliliğini vurguladı. Türkiye Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'nın çiftçiye sunduğu düşük faizli kredilerin limitlerinin yükseltilmesi gerektiğini belirterek, mevcut 300 bin TL’lik kredi limitinin güncel maliyetleri karşılamada yetersiz kaldığını ifade etti.

Tohum ve Gübre Desteklerinin Artırılması

Kahramanmaraş’taki tarım faaliyetlerini desteklemek adına %50 hibeli soya tohumu desteğinin artırılmasının yanı sıra, silajlık mısır tohumu ve sera fideleri için de hibelerin sağlanmasının önemine değinen Dora, bu desteklerin bölgedeki tarımsal üretime büyük katkı sağlayacağını söyledi. Damlama gübre desteğinin de çiftçilere verilmesi gerektiğini belirtti.

Elektrik Faturalarının Yapılandırılması

Çiftçilerin elektrik faturalarını mahsullerini satmadan önce aylık olarak ödemekte zorlandığını ifade eden Karakoç Dora, çiftçilerin hasat dönemi sonrasında tek seferde ödeme yapabilmelerine olanak tanıyan bir düzenlemenin üretimi teşvik edeceğini ve çiftçilere büyük bir kolaylık sağlayacağını belirtti.

Endüstriyel Kenevir ve Alternatif Tarımsal Üretim

Türkiye’de yalnızca 20 ilde izin verilen endüstriyel kenevir üretiminin Kahramanmaraş’ta da yapılabilmesi gerektiğini savunan Karakoç Dora, bu ürünün bölge ekonomisine alternatif bir gelir kaynağı olarak katkı sunacağını ifade etti. Yüksek taban suyuna sahip tarım arazilerinde yapılacak drenaj çalışmalarının da verimliliği artıracağını dile getirdi.

“Kahramanmaraş İçin Yatırım Vakti”

Konuşmasının sonunda, "Kahramanmaraş için artık yatırım vaktidir,” diyen Karakoç Dora, şehrin tarım alanındaki potansiyelinin değerlendirilmesi gerektiğini vurguladı. Kahramanmaraşlı çiftçilerin emeklerinin karşılığını alabilmesi için yapılacak yatırımların önemini belirten Dora, "Bu yatırımlar, felaketlerden zarar gören Kahramanmaraş’ın yeniden canlanması için umut olacaktır,” diyerek sözlerini tamamladı.