Türkiye ekonomisinin bir dönem lokomotifi durumunda olan inşaat sektörü çok zor zamanlardan geçiyor. 6 Şubat 2023’te Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük depremin ardından İnşaat sektöründe daha yoğun bir döneme girilirken aynı ölçüde çalışan bulunamıyor
Aylık en az 70, en fazla da 150 bin lira verilmesine rağmen sektör temsilcileri, kalifiye inşaat işçisi bulma sıkıntısı yaşadıklarını söyledi.
Kalıpçı, kule vinç operatörü, elektrik, su, sıva ve boya ustası gibi birçok meslek grubunda artık usta-çırak ilişkisi kalmaması eleman sorunlarını da beraberinde getirdi. Ayrıca ailelerin çocuklarını sadece avukat, doktor, öğretmen gibi mesleklere yönlendirmesi birçok sektörde ara eleman bulunmamasına neden oldu.
İnşaatlarda maaşların aylık 70 bin ile 150 bin lira arasında değiştiğini vurgulayan müteahhit Savaş Yükselyalçın İnşaat işçilerinin şuanda mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş aldıklarını öne sürdü
Yükselyalçın konuyla ilgili şunları söyledi:
“Şu anda ara eleman bulamıyoruz. Çok ciddi ihtiyacımız var. İnşaatlar arası transferler de tıkandı. Maalesef eğitim sistemi nedeniyle herkes beyaz yaka oldu. Arkadan gelen usta-çırak ilişkisi olmadığı için bu ara eleman sorununu kapatamıyoruz. Boyacı, kalıpçı, sucu, sıvacı gibi teknik ara elemanlara ihtiyaç var”
AYLIK MAAŞLAR 70 - 150 BİN TL ARASINDA DEĞİŞİYOR
“Ne kadar maaş verirsek verelim ihtiyacımızı karşılayamıyoruz. Ustaları rezervasyon yapıyoruz ama bazıları verdiği sözü tutmuyor. Herkesten talep var çünkü. Daha yüksek fiyat veren firmaya gidiyor. Sorunun kısa vadede çözümü bizim Filipinler, Hindistan ve Afrika’dan geçici, kayıtlı işçi getirmemiz gerekiyor. İşçilerin işi bittiğinde geri göndermemiz gerekiyor”
DOKTOR VE SAVCIDAN YÜKSEK MAAŞ ALIYORLAR
“Eski usul çırak, kalfa ve usta ilişkilerine dönülmesi gerek. Şu anda bazı inşaat işçileri polis, mühendis, doktor ve savcılardan daha yüksek maaş alıyor. Aileler bunun farkına varmalı. Bu meslekler unutulmamalı”