Öyle ki ağırdaki hayvanları için ithal ilaç kullanan besicilerin maliyetleri neredeyse yüzde yüz oranında arttı. Bu da kurban pazarına getirilen hayvanların fiyatlarının ciddi ölçüde yükselmesine neden oldu.
Kurban Bayramı'na yaklaşırken kurban fiyatları adeta uçtu.
Normal büyüklükteki bir büyükbaş kurbanın fiyatını duyanlar şok olurken, küçükbaşlarda da durum pek iç açıcı değil.
Üreticiler, fiyat artışının arkasındaki sebebi maliyetlerin artması olarak gösteriyor. Yem, ilaç, ahır giderleri, işçilik ve veteriner masraflarının artması, hayvan maliyetine de yansıdı.
Geçen yıl 95-100 bin liraya satılan 750 kilo bir tosun, bu yıl 210 bin liraya satılıyor. Yem çuvalı fiyatı 250 liradan 600 liraya, bakıcı aylığı 15 bin liradan 30 bin liraya, ilaç fiyatı ise 150 liradan 350 liraya yükseldi.
Büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Zafer Özinsel ise, bu yıl canlı büyükbaş hayvan kilogram fiyatlarının 125 ile 150 TL’den belirlediklerini söyledi.
Artan fiyatlar, vatandaşları da kurban kesmekte zorlaştırıyor.
20 bin TL aylık geliri olan bir vatandaş, koç kesmek için 20 bin TL ödemesi gerektiğini ve bunun bir ay parasız kalması anlamına geldiğini söylüyor.
Öte yandan kurban eti paylaşımı da azalıyor.
Kurban sahibi etini yakınlarına bile dağıtmadığını söyleyen bir başka vatandaş ise "Kurbanını kesen parçalatıyor. Dağıtmak yerine dondurucularına koyuyor. Bir dahaki Bayramı'na kadar idare ediyorlar. Kurban kestim diye hava atarlar ama o etlerin hepsini kendileri yer" diye konuştu.
Kurban Bayramı'na yaklaşırken kurban fiyatları adeta fırladı.
Normal büyüklükteki bir büyükbaş kurbanın fiyatı duyanlar şaşkınlıklarını gizleyemiyor. Küçükbaş kurbanlarda da durum pek iç açıcı değil, fiyatlar cüzdanları yakıyor.
Bu sene Kurban Bayramı 16 Haziran Pazar günü kutlanacak. Her yıl olduğu gibi bu yıl da kurbanlık almak isteyenler fiyatlar karşısında şok yaşıyor.
Üreticiler, fiyat artışının sebebini yem, ilaç, ahır giderleri, işçilik ve veteriner masraflarındaki artışa bağladı. Öyle ki söz konusu artışlar, hayvan maliyetine de yansımış durumda.
GEÇEN YILA GÖRE NEREDEYSE İKİ KAT ARTTI
Geçen yıl 95-100 bin liraya satılan 750 kilo bir tosun, bu yıl 210 bin liradan satılıyor. Yemin çuvalı fiyatı 250 liradan 600 liraya, bakıcı aylığı 15 bin liradan 30 bin liraya, ilaç fiyatları ise 150 liradan 350 liraya yükselmiş durumda.
Üreticiler, "Ucuz kurbanlık mazide kaldı. Bu sene ilk gün yoğunluğu son güne yansıyabilir. Çünkü eritici satılmayan hayvanının nakliye parası vermemek için ucuza da olsa elden çıkartacak" yorumunu yaptı.
VATANDAŞ KURBAN KESMEKTE ZORLANIYOR
Denizli'nin Buldan ilçesinde hayvan yetiştiriciliği yapan Murat Taşkıner, bu yıl hayvan üretiminde büyük zorluklar yaşadıklarını ve müşterilerin de yaşadıkları ekonomik sıkıntılardan bahsettiğini belirtti. Taşkıner, yem, ilaç ve veteriner kontrollerinin hayvan fiyatlarının artmasına neden olduğunu ve hayvan yetiştiriciliğinin çok zor olduğunu söylüyor. Koyun ve keçi kurbanlıklarının fiyatlarının ise 15 bin ila 25 bin TL arasında olduğunu ifade etti.
Buldan Kadıköy mahallesinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği yapan Zafer Özinsel ise, bu yıl canlı büyükbaş hayvan kilogram fiyatlarının 125 ile 150 TL arasında belirlendiğini açıkladı.
"1 AYLIK MAAŞIM"
Kurbanlık fiyatlarındaki artış, vatandaşları da zor durumda bırakıyor. 20 bin TL maaş alan bir vatandaş, koç kesmek için 20 bin TL ödemesi gerektiğini ve bunun 1 ay parasız kalması anlamına geldiğini söylüyor. Kira parasını nasıl ödeyeceğini düşündüğünde kurban kesmenin kendisi için imkansız olduğunu belirtti.
KURBAN ETİ PAYLAŞIMI AZALDI
Kurban sahibi olan bir başka vatandaş ise, kurban etinin yakınlarına bile dağıtılmadığını, kesilen etin parçalatılıp donduruculara konularak bir sonraki bayrama kadar idare edildiğini ve insanların kurban kestik diye hava attığını söyledi.