Deprem yaralarını daha saramadıklarını belirten üreticiler, 'Ürettiğimiz pancar ne olacak? Ceyhan’a mı dökelim?' diye haykırdı
Kahramanmaraş Elbistan Şeker Fabrikası, 2023 yılı üretimi için 400 bin tonluk pancar kotasını 40 bin ton, şeker kotasını da 2 bin 500 ton azalttı, hem de sökümlere az bir zaman kala. Üreticiler ise “Bu karar bugün mü verilir?” diyerek karara tepki gösterdi.
Üreticiler, “Ürettiğimiz pancar ne olacak? Ceyhan’a mı dökelim?” diye sordu. Elbistan Şeker Fabrikası önünde toplanan muhtarlar ve üreticiler, Tarım Bakanlığını göreve çağırdı.
‘YERİN ALTINDAN DA ÜSTÜNDEN DE VURUYORLAR’
Aydınlık’a konuşan Elbistan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Hacıhasanlı Mahallesi Muhtarı Hayri Kale, Elbistan halkının 1960’lardan beri şeker pancarı ektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Çiftçilerimizin çoğu şeker pancarıyla geçiniyor. Elbistan’da 63 bin dekarda pancar ekili. Kooperatife kayıtlı 2 bin üreticimiz var. 400 bin ton pancar kotamız var, 50 bin ton da işlenmiş şeker kotamız var. Alınan bir kararla 2 bin 500 ton şeker yani 40 bin ton şeker pancarı, Kayseri Şeker Fabrikası’na devredildi. Fabrikadan üreticilere gönderilen mesajda ‘Yüzde 10 kota alınmayacak.’ deniyor. Üçüncü ayda bize bu pancarı ektirdiler. Yedinci ayda 40 bin tonu almayacaklarını açıklıyorlar. Çiftçi bu 40 bin tonu ne yapacak? Ceyhan Nehri’ne mi dökelim? Deprem zaten bizi döktü. Yakınını kaybetmeyen kimse yok burada. Yerin altından da üstünden de vuruyorlar. Şu anda bürokrasi vuruyor. Cumhurbaşkanımızdan soruna el atmasını, kotamızın tekrar iade edilmesini istiyoruz.”
‘YÜZDE 80’LİK ARTIŞ BEKLİYORUZ’
2024 kotasının şimdiden belirlenmesini isteyen Kale, şeker pancarı fiyatlarının açıklanmasını da istedi. Kale, “Yüzde 45 şekere zam yapıldı, çiftçinin maliyetleri yüzde 100’ün üzerinde arttı. Geçen yıl 1440 lira fiyat açıklanmıştı. En az yüzde 80’lik bir artış bekliyoruz.” dedi.
Pancar üreticilerinin en büyük sorununun sulama olduğunu da belirten Kale, “Baraj yok. 4-5 tane baraj projesi var ama hiçbiri tamamlanmadı. Susuz tarım mı yapacağız? Yeraltı kuyularından su çekiyoruz. Su da azaldı. 20 metreden çekerken bu yıl 120 metreden çekiyoruz. Bu da çiftçinin maliyetini kat be kat artırıyor.” diye konuştu. ‘
ÜRET DİYECEKLERİNE KISITLIYORLAR’
Söğütlü Mahallesi Muhtarı Mustafa Uğur da “Depremzedeyiz, biz iyi şeyler beklerken kotayı düşürdüler. Karar bizi mağdur etti. Tarım Bakanımızdan acil çözüm bekliyoruz. Fiyatın da zamlara göre orantılı olarak artırılmasını bekliyoruz.” dedi.
Geçit Mahallesi Muhtarı Kadir Küçük ise elektrik fiyatlarından yakındı. Küçük, “Elektrik fiyatları çok yüksek, mahsulümüzü dolu vurdu, deprem vurdu, kotanın da düşürülmesiyle çiftçi yerin dibine gömüldü. Mağduriyetin derhal giderilmesini istiyoruz. Üretim diyeceğimize üretimi kısıtlıyoruz. Üretmeyen ülke muhtaç olur.” diye konuştu. Muhtar Adem Demircan da Tarım Bakanlığı Şeker Dairesi Başkanı’nın deprem bölgesine bu kararnameyi nasıl gönderdiğini sordu.
Çiftçi Hüseyin Abacı: Buğdaydan da şikayetçiyiz. Hububatımız evlerin önünde. Kota düşürüldü, daha önce söylenseydi az üretirdik. Niye başka ülkelere muhtaç olalım. Biz üreteceğiz devlet de almak zorunda. Biz çiftçiyiz. Biz üreten insanlarız bizi aç bırakamazlar. Söküme geldik daha fiyat da belirlenmedi. Nerede bu bakanlar, benim kotamı neden düşürüyorlar? Üretmek suç mu? Deprem bölgesine elektriğe sübvanse beklerken kota düşürüldü. Çiftçi faturalarını ödeyemiyor bu bölgede. Tarımsal sulamada elektriğe sübvanse bekliyoruz.
Çiftçi Zübeyir Çam: Pancarı ekmişiz bu yıl alınmak zorunda. Çiftçiler ölsün mü? Ektiysek alacaklar bu ürünü.
Çiftçi Ali Yıldırım: Biz daha elektriğe yardım beklerken bu darbeyi yedik. 100 kişiden 80’i batar. Ödeyemeyiz borçları. Mahsulümüz 40 derece sıcakta çarpışıyor. Bunun mücadelesini verirken bize darbe vuruyorlar. Bizim ne suçumuz var.