GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta Orta Hasarlı binalar için adres Büyükşehir Belediyesi olacak!

Kahramanmaraş’ta Orta Hasarlı binaların akıbetiyle ilgili yeni bir gelişme yaşandı.

Abone Ol

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Bakan Mehmet Özhaseki’nin imzasıyla Kahramanmaraş’ta kamu kurumlarına gönderilen genelge ile Orta Hasarlı binalar için süreç bir kez daha değişti.

Genelgede; “Orta Hasarlı yapıların güçlendirilmesi ile ilgili süreçlerin hızlandırılması ve belirsizliklerin giderilmesi amacıyla projelerinin hazırlamasının ve değerlendirmelerinin Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı desteğiyle Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması kararlaştırılmıştır.” denildi.

İşte süreçle ilgili yeni gelişmenin yaşandığı o yazı!

06 Şubat Depremi sonrasında 7269 sayılı "Umumi Hayata Müessir Afetler Dolayısıyla Alınacak Tedbirlerle Yapılacak Yardımlara Dair Kanun" hükümlerine göre "orta hasarlı" olarak kayıtlanan yapılardan "slahi mümkün olanların güçlendirilmesi ile ilgili süreçlerin hızlandırılması ve belirsizliklerin giderilmesi amacıyla Kahramanmaraş'ta malikler ve ilgili taraflarla yapılan toplantıda; orta hasarlı binaları güçlendirilmesi projelerinin hazırlamasının ve değerlendirmelerinin Bakanlığımız desteği ile Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılması kararlaştırılmıştır.

Bu kapsamda;

AFAD tarafından yayınlanan 21.11.2023 tarih 2023/8 sayılı genelgede belirtilen süre içerisinde ilçe belediyelerine güçlendirme talebinde bulunulan yapılardan: 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda aranan çoğunluğu sağlayan ve imar mevzuatı açısından güçlendirme ruhsatı verilmesinde engel bir durumu olmayan yapılara ait başvuruları, varsa güçlendirme projesi, ilgili bilgi ve belgelerle birlikte 12.01.2024 tarihine kadar ilçe belediyeleri, Büyükşehir Belediyesine göndereceklerdir.

2)Büyükşehir Belediyesi, iş hacmi ve yapıların özelliği gözetilerek en az üç ve/veya beş uzman kişiden oluşan yeterli sayıda komisyon oluşturacaktır. Oluşturulacak komisyonlar, en az iki üyesi doktor öğretim üyesi ve üstü unvanda akademisyenlerden teşekkül edecektir.

3)Büyükşehir Belediyesi, ilçe belediyeleri tarafından gönderilen güçlendirme taleplerinin inceleme ve değerlendirmesini komisyon marifetiyle yapılacaktır. Güçlendirilmesi mümkün olan yapılara ilişkin; varsa sunulan projeler esas alınır (gerekirse yeni projeler hazırlanabilir), yoksa güçlendirme projeleri hazırlatılacaktır. Komisyon güçlendirmeye uygun olan projeleri bir rapora bağlayarak onaylayacaktır.

4)Büyükşehir Belediyesi komisyonca rapora bağlanarak onaylanan güçlendirme projelerini 29.02.2024 tarihine kadar ilçe belediyelerine güçlendirme ruhsatı düzenlemek üzere gönderir. Güçlendirilmesi komisyon tarafından mümkün görülmeyen yapılar ilgili kurumlara bildirilecektir.

Orta hasarlı binaları güçlendirilmesi ile ilgili süreçlerin bu hususlara göre yapılmasina bilgi ve gereğini rica ederim.”