GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta kural tanımamazlık kanser fırtınası estiriyor!

Depremin büyük yıkıma yol açtığı Kahramanmaraş’ta enkaz kaldırma işlemlerinde yapılan kural tanımamazlık önümüzdeki 10 yıl içinde yeni nesiller için kanser fırtınası estiriyor.

Abone Ol

Enkaz kaldırma işlemleri devam ederken ihaleleri alan firmalar, kaldırılan molozları şehir içinde ilgili mevzuata aykırı şekilde hareket ederek ayrıştırmaya devam ediyor.

Özellikle Kahramanmaraş merkezinde vatandaşlar günlerdir asbest tehlikesine dikkat çekerek yıkım süreci ve molozların döküm işlemleri sırasında gerekli önlemlerin alınmasını ve enkazdan kaldırılan molozların yaşam alanlarını tehdit etmesine tepki gösteriyor.

Depremin ardından asbestli malzeme ihtiva eden yıkıntıların daha önce sökülüp, uygun koşullarda ve yönetmeliğe tabi olarak bertaraf edilmesi gerektiğine dikkat çekilirken, firmalar hiçbir mevzuata uygun hareket etmiyor.

Adeta kural tanımazlığın hüküm sürdüğü kentte bir Kanser fırtınası estiriliyor.

Kontrolsüz şekilde yapılan yıkımlar neticesinde malzemeler aynı yerde ayrıştırılıyor.

Nakliye araçlarında hiçbir önlem alınmıyor. Normalde lisanslı sızdırmaz bir araçla nakliyesinin gerçekleşmesi gerekiyor. Maalesef hafriyat araçları dediğimiz kamyonların üzeri dahi örtülmeden, en ufak bir su işlemi görmeden tanışıyor.

İhalede şartlar belli olmasına karşın denetim yetersizliği firmaları cesaretlendiriyor.

Kentte yıkım bekleyen binlerce bina varken iş makineleri hurdacılık yapıyor. Üstelik bunuda şehrin en işlek yerinde yapıyor.

Kahramanmaraş Valiliği Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı YİKOB görevlileri, ortada oluşan demirden dağ yığınlarını görmüyor.

"ASBEST EŞİTTİR KANSERDİR"

Uzmanlar asbet tehlikesine dikkat çekiyor, ve durumu şöyle özetliyor

"Biz tıp fakültesine girdiğimizde bize ilk öğretilen şey asbest eşittir kanserdir. Bu kadar asbest yüküyle bu toplumu, toprakları kirletiliyor. Buradan elde edilen her şeyin, içilen suyun, solunan havanın içerisinde asbest olacaktır. Bu da eşittir ki önümüzdeki yıllarda bütün deprem bölgelerinde sonsuz artış göstererek bir kanser vakaları ile karşı karşıya kalacağız. Buna tedbir alınmasını istiyoruz, bu gördüğünüz çocuklarımızı daha fazla feda etmeyelim. Yeni çocukları kanser ve lösemi yapmayalım. Bu işe bir dur diyelim. Kanser hepimizin ortak meselesi, Kahramanmaraş hepimizin acil ve ortak meselesi. Bu konuda sivil toplum kuruluşlarını, insanları Kahramanmaraşlıları, çocukları yok sayamazsınız.”