YEREL

Kahramanmaraş'ta Köyler İçin Tarihi Karar: Köy Kanunu Değişti

Kahramanmaraş'ta köy yaşamını etkileyecek Köy Kanunu değişiklikleri TBMM'de kabul edildi. İşte detaylar.

Abone Ol

Kahramanmaraş'ın da dahil olduğu tüm Türkiye'de köy hayatını doğrudan etkileyecek önemli bir karar alındı. TBMM Genel Kurulu, 5 Aralık'ta Köy Kanunu ile bazı kanunlarda değişiklik yapılmasına dair karar verdi. Bu karar bugün Resmi Gazete'de yayımlandı.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Kabul edilen yeni düzenlemelere göre, köyde yaşayan ve köy nüfusuna kayıtlı olup evi olmayan ihtiyaç sahiplerine verilen taşınmazlar üzerinde bina yapmayanlar veya taksitlerini ödemeyenler için önemli bir süre uzatımı getirildi. 31 Aralık 2024 tarihine kadar süreleri dolacak olan hak sahiplerine, binalarını inşa etmeleri veya taksitlerini ödemeleri için 31 Aralık 2028'e kadar ek süre tanındı.

Şehir içi veya dışındaki belediyelere, hazineye, özel idarelere veya özel bütçeli dairelere ait arazi ve arsalarda, ayrıca devletin hüküm ve tasarrufu altındaki alanlarda, izinsiz yapılan bütün kalıcı veya geçici yapılar, tel örgüler, çitler ve duvarlar gibi yapılar için yıkım kararı alınabilecek. Bu kararları Toplu Konut İdaresi Başkanlığı, belediyeler veya il özel idareleri verecek.

Kahramanmaraş'ta faaliyet gösterebilecek yapı denetim kuruluşlarının sayısı, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenecek. Bu kuruluşlara uygulanacak idari para cezaları 50 bin liradan az olmayacak. Yapı denetim hizmet sözleşmesi bedelinin yüzde 50'si 50 bin liradan fazla olduğunda, ceza bu bedelin yarısını geçmeyecek şekilde düzenlenecek.

ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK BAKANLIĞI'NIN İZNİNE TABİ OLACAK

Gerçek kişilerin ve özel hukuk tüzel kişilerinin Ulusal Coğrafi Veri Sorumluluk Matrisi kapsamındaki coğrafi verileri toplaması, üretmesi, paylaşması veya satması, belirli şartlara bağlanmış durumda. Bu faaliyetler, ilgili mevzuat ve Kişisel Verilerin Korunması Kanunu'na uyum şartıyla, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan izin alınarak gerçekleştirilecek. İzin belgesinin geçerlilik süresi, talep üzerine Bakanlık tarafından bir yıldan az, beş yıldan fazla olmayacak şekilde belirlenecek. İzinin başlangıç tarihi ise Bakanlık onayı ile başvuru tarihi olarak kabul edilecek.