GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta ismiyle dikkat çeken efsanevi yapılar! Boğazkesen, Kanlıdere, Bektutiye

Kahramanmaraş, tarihi ve kültürel zenginlikleriyle dikkat çeken bir şehir.

Abone Ol

Kentteki bazı yapılar ise isimleriyle ilk kez duyanları şaşırtırken dikkatleri de üzerine çekiyor.  Boğazkesen Camii, Kanlıdere Köprüsü ve Bektutiye Camii bu yapılar arasında ön plana çıkıyor.

Kanlıdere Köprüsü: Geçmişten Günümüze Bir Anıt

Kanlıdere Köprüsü, Kahramanmaraş’ın simgelerinden biri olarak bilinir. 1980 yılında kültür varlığı olarak tescil edilen köprü, batı ayağındaki levhada Osmanlı’nın son dönemlerine tarihlenmişse de Cumhuriyet Dönemi’nde yapıldığı biliniyor. Yaklaşık 8 metre yüksekliğinde, 5 metre genişliğinde ve 30 metre uzunluğundaki köprü, üç yuvarlak kemerli anıtsal yapısıyla dikkat çekiyor.

Kanlıdere Köprüsü'nün Kanlı Tarihi

Köprü, adını Kurtuluş Savaşı sırasında halkın katledilmesinden ötürü "Kanlıdere" olarak almıştır. Bir diğer rivayete göre ise, 19. yüzyılda Bayazıt ve Dulkadiroğlu aileleri arasında çıkan kavgalar nedeniyle bu adı ikinci kez almıştır. Kitabelerde XIX. yüzyıl sonlarına tarihlenen köprü, Ekmekçi, Turan ve Kayabaşı Mahallelerini birbirine bağlamaktadır. Geç Osmanlı dönemine ait mimari özellikler taşıyan köprü, kesme taş, moloz taş ve kaba yontu taşlardan inşa edilmiştir.

Boğazkesen Camii: Tarihin Sessiz Tanığı

Kahramanmaraş’ın tarihi kent merkezinde, kalenin güneyinde yer alan Boğazkesen Camii, Akdere ve Kanlıdere’nin birleştiği noktada bulunur.

Akdere ve Kanlıdere’nin (Uzunoluk) birleştiği noktada yer almasından dolayı Caminin bu isimi aldığı biliniyor. İnşa kitabesi bulunmayan caminin, Alaüddevle Bozkurt Bey’in Ekmekçibaşısı Hacı Ali Ağa tarafından 1490-1515 yılları arasında inşa ettirildiği arşiv kayıtlarından anlaşılmaktadır. Caminin minaresi ise 18. yüzyıl sonlarında eklenmiştir. Tarihi cami 6 Şubat depremlerinde yıkıma uğramıştır.

Bektutiye Camii: Asırlık Çınar ile Anılan Tarih

Bektutiye Camii, günümüzde Çınarlı adıyla bilinir. Caminin bahçesinde yer alan ve 1870’li yıllarda dikildiği sanılan çınar ağacı, zamanla caminin asıl adının yerine geçmiştir.

Bektutiye adı, Kahramanmaraş’ın merkez mahallelerinden birinin eski adı olup, Türkmen boyunun adından gelmektedir.

Şimdi Fevzipaşa olarak bilinen bu mahalle, tarih boyunca önemli bir yerleşim yeri olmuştur.