YEREL

Kahramanmaraş’ta ilaç krizi var mı? Oda başkanı Kaya açıkladı!

14. Bölge Kahramanmaraş  Eczacı Odası Başkanı Ebru Kaya, Türkiye’de yaşanan ilaç kriziyle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Abone Ol

Kaya, ilaç teminindeki zorlukların giderek artması ve hastaların ilaçlarına ulaşamaması konusunu gündeme taşıdı.

İlaç yokluğunun özellikle kronik hastalıklar için hayati önem taşıyan ithal ilaçlarda büyük bir sorun haline geldiğini belirten Kaya, bu durumun temel nedeninin kamu otoritesinin ilaca ve sağlığa ekonomik bakış açısı olduğunu vurguladı.

Başkan Ebru Kaya, Türkiye'de ilaç teminindeki sıkıntıların giderek daha ciddi bir boyuta ulaştığını ifade etti. İlaçların sağlık sisteminin vazgeçilmez unsurlarından biri olduğunu belirten Kaya, "Sağlığın olmazsa olmazlarından ilaç, yoklarıyla yine ülkemizin gündeminde yer alıyor," dedi. Özellikle kronik hastalıklarda kullanılan ithal ilaçların bulunamadığını söyleyen Kaya, hastaların reçeteleriyle eczane eczane ilaç aradığını, eczacıların ise hastalarına bu ilaçları sunabilmek için büyük bir çaba sarf ettiğini dile getirdi.

İlaç yokluğunun sadece zam haberleri ile ilişkilendirilmesinin yanlış olduğuna dikkat çeken Kaya, bu durumun çok daha derin ekonomik ve politik nedenlere dayandığını belirtti. “İlaca zam geleceği haberi, ilaç yokluğuna asıl neden olarak düşünülse de konu derinlemesine incelendiğinde, zam haberinin nedenlerden sadece biri olduğu görülecektir,” ifadelerini kullandı.

SAĞLIK HARCAMALARINA AYRILAN PAY AZALIYOR

Başkan Kaya, kamu otoritesinin sağlığa ayırdığı bütçenin yetersiz olduğunu vurguladı. Gayri Safi Milli Hasıla’dan (GSMH) sağlığa ve ilaca ayrılan payın yıllar içinde giderek azaldığını belirten Kaya, "Son 13 yılda GSMH’den ilaca ayrılan pay %1.6’lardan %0.7 - 0.8 seviyelerine gerilemiştir," dedi.

Bu gerilemenin, ilacın üreticilerini, ithalatçılarını ve dağıtım kanallarını ciddi bir ekonomik çıkmaza soktuğunu ifade etti. Eczacıların da bu süreçte büyük zorluklar yaşadığını söyleyen Kaya, halkın sağlık harcamalarının TÜİK verilerine göre %20’lere kadar yükseldiğini dile getirdi.

İlaç sektöründe yıllardır süren sözde tasarruf politikalarının olumsuz sonuçlarından biri olarak, bilim ve teknolojinin geliştirdiği yeni ilaçlara erişimin zorlaştığını belirten Kaya, Türkiye'nin bu konuda dünya ortalamasının gerisinde kaldığını açıkladı.

"Son 10 yılda küresel olarak üretilen 504 yeni aktif maddeden 404’ü Avrupa’da kullanıma sunuldu. Ancak Türk halkı bu ilaçlara erişimde Avrupa ortalamasının çok gerisinde kaldı," diyen Kaya, bu ilaçlardan sadece %12-13’ünün Türkiye’de kullanıldığını söyledi.

Ayrıca, hayati öneme sahip bazı ilaçların Türkiye’de ruhsatlı olmasına rağmen firmalar tarafından artık tedarik edilmediğini ve bu ilaçların yurtdışında halen erişilebilir durumda olduğunu belirtti.