SAĞLIK

Kahramanmaraş’ta depremin ardından ilk nakil gerçekleşti!

Kahramanmaraş’ta 10 yıldır organ bekleyen kadın, KSÜ’de yapılan böbrek nakliyle yaşama bağlandı.

Abone Ol

38 yaşındaki Güldane Saz, 10 yıldır diyalize bağlı olarak yaşamını sürdürüyordu. Nihayet beklediği an geldi ve böbrek nakliyle hayata tutundu.

17 SAAT SÜREN ZORLU BİR OPERASYON

38 yaşındaki Güldane Saz’a, 10 yıl önce genetik geçişli "polikistik böbrek hastalığı" teşhisi kondu. Yıllarca ilaç tedavisi gören Saz, yaklaşık 10 yıl da diyalize bağlı olarak yaşadı. Nihayet beklenen an geldi ve kadavradan alınan böbrekle nakil gerçekleşti. Sağlık durumu çok iyi olan Saz, herkese, özellikle kendisine can suyu olan bağışçılara teşekkür etti.

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi (KSÜ) Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi (Tıp Fakültesi Hastanesi) Organ Nakil Merkezinde görev yapan Öğretim Üyesi Dr. Sezgin Topuz ve ekibi, 10 yıldır böbrek bekleyen hastaya umut oldular. Adeta zamanla yarışan doktorlar, 17 saat süren zorlu bir operasyonun ardından hastaya böbrek nakli yaparak, sağlığına kavuştu.

Dr. Topuz, özellikle deprem sonrası böbrek bağının azaldığına dikkat çekerek, vatandaşları, diyalizde sıra bekleyen hastalar için umut olmaya çağırdı.

Hastalık süreci hakkında açıklama yapan Güldane Saz; “10 yıldır diyaliz hastasıyım. Böbrek nakli için bekliyordum. Pazar sabahı öğrendim çok sevinçle geldik. Çok mutlu oldum, çok heyecanlandım. Şuan organ takıldı, kendimi çok iyi hissediyorum. Çok iyi ve mutluyum, herkesten, emeği geçenlerden, bağışta bulunanlardan Allah razı olsun. Bu şeyi bana yaşattıkları için herkese çok teşekkür ediyorum. Hala heyecanlıyım. Böbrek nakli gerçekleşti. Nakil oldum, bugün beşinci günüm. Çok duyguluyum, mutluyum” dedi.

Tedavi süreci hakkında bilgi veren Dr. Sezgin Topuz ise, “Tabi çok üzücü bir olay yaşadık. Binlerce vatandaşımızı kaybettik ancak yılmadık. Ve çalışmalarımıza devam ettik. Özellikle sağlık ekipleri olarak görevimizin başından  hiç ayrılmadık. Bunlardan en önemlilerinden bir tanesi de organ naklinin devamını sağlamaktı. Çünkü organ nakli, böbrek nakli Kahramanmaraş’ta uzun süredir yapılmaktaydı. Bunu devam ettirmek amacıyla çalışmalarımıza başladık. 38 yaşında yaklaşık 10 yıldır diyalize giren bir hastamıza kadavradan alınan böbreği naklettik. Çok şükür başarılı bir ameliyat oldu. Ameliyat sonrası dönemde de hastamız herhangi bir sorun yaşamadı. Bir aksilik olmazsa birkaç gün içinde taburculuğunu planlıyoruz. Bu organ nakli olayının basit olma olasılığı mümkün değil. Burada hastaların yaşadığı zorlukların yanı sıra özellikle hekimler ve sağlık personeli çok ciddi bir emek sarf etmekteler. Onun da altını çizmek istiyorum. Hani bu emeğin maddi bir karşılığı asla olmaz ama getirdiği manevi huzur da hiçbir yerde bulamayacağımız bir huzurdur. Zor oldu yani işte böbreğin çıkartılıp takılmasına kadar 16-17 saat, çünkü zamanla yarışıyoruz ki böbreği ne kadar erken takarsak o kadar olumlu sonuçlar alıyoruz. O yüzden de böbreğin dışardan bir ilden gelmesi , geldikten sonra testlerinin yapılması ve testleri yapıldıktan sonra ameliyata alınması muhakkak ki zor oluyor. Özellikle deprem sonrasında kadavradan nakillerde sadece Kahramanmaraş’ta değil, ülke genelinde bir azalma yaşandı. İnsanlar, nakil bekleyen insanların olduğunu, diyalize bağlı yaşayanlar olduğunu bilsinler ve bu manevi hissiyatı onlar da yaşasınlar” diye konuştu.