GÜNDEM

Kahramanmaraş’ta asansör kontrolleri özel şirkete verildi! 12 yıllık düzen neden bozuldu?

Makine Mühendisleri Odası (TMMOB) İl Temsilcisi Ali Rıza Açıksarı, Kahramanmaraş’ta asansör kontrollerinin TMMOB’dan alınıp özel şirkete verildiğini söyledi.

Abone Ol

Denetimlerin 12 yıldır oda kapsamında yapıldığını ifade eden Açıksarı, yeni uygulamanın vatandaşı olumsuz yönde etkileyeceğini belirterek uyarılarda bulundu.

Açıksarı, şunları söyledi;

12 yıldır kamusal hizmet, kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışıyla ve özveri ile sürdürdüğümüz Kahramanmaraş Onikişubat ilçesindeki asansör periyodik kontrolleri ile ilgili protokolümüz ne yazık ki Belediye tarafından geçerli ve haklı bir gerekçe gösterilmeden yenilenmemiştir.

On iki yıldır gerçekleştirdiğimiz bu kontroller neticesinde ilçemizde binlerce asansör kontrol edilmiş ve vatandaşlarımızın güvenli bir şekilde asansör kullanımları sağlanmıştır. Farklı illerde basından sık sık duyduğumuz asansör kazası haberlerine bu süre zarfında ilimizde, özellikle de kontrolü Odamız tarafından yapılan ilçelerimizde rastlanmamıştır. Bu da kontrollerimizi tekniğine uygun ve düzenli yaptığımızın en temel göstergelerinden sadece birisidir.

Ne yazık ki 2024 yılı itibarı ile Onikişubat ilçemizdeki asansör kontrolleri, ticari bir firma tarafından yapılmaya başlanılacaktır. Kahramanmaraş merkezli olmayan il dışından ticari bir firma tarafından yapılacak olması Kahramanmaraş halkı adına bizlere endişe vermektedir.Benzer şekilde Dulkadiroğlu ilçesi de 2024 yılı itibarı ile aynı firma ile sözleşme imzalamıştır.

06 Şubat depremleri sonrasında Kahramanmaraş Valiliğimizin ve AFAD’ın talepleri ve talimatları doğrultusunda, henüz artçılar devam ederken hasarsız ve az hasarlı binaların kontrolleri için bizler sahada idik. Ne yazık ki bu felakette Odamıza ait iki adet ofisimiz de yıkılmış ve asansör kontrollerinde kullandığımız tüm alet ve cihazlarımız enkaz altında kalmıştı. Talimat doğrultusunda, hızlı bir şekilde öncelikle konteyner ofisimizi kurduk ve diğer Şubelerimizden kullanılacak cihaz ve aletler temin ettik. Evleri yıkılan, ağır hasar alan, hatta birçok birinci derece yakınlarını kaybeden Kahramanmaraşlı teknik personellerimiz, vatandaşlarımız daha fazla mağdur olmasın, karda, yağmurda, soğukta dışarda kalmasın diye, bir an önce hasarsız veya az hasarlı binalarına geçebilsinler diye sahaya inip asansör kontrollerine başlamıştık. O dönem kontrolleri yine ticari firmalarda olan Dulkadiroğlu ve Türkoğlu Belediyelerindeki asansör kontrolleri tamamen durmuş, ticari firma teknik personelleri ne yazık ki Kahramanmaraş’ı terk etmişlerdi. Ta ki aylar sonra gelip kontrol yapıp yapmadıklarını belediyeler daha iyi bilmektedirler.

Bu olay sonrası Türkoğlu Belediyemiz, 2024 yılı itibarı ile kontrollerin Oda tarafından yapılması, muhatap olarak karşılarında kamu kurumu niteliğinde bir kurum olması gerektiğini düşünerek Odamız ile protokol imzalamıştır. Türkoğlu Belediyemize bu duyarlı yaklaşımından dolayı teşekkür ediyoruz. Aynı yaklaşımı bizler Dulkadiroğlu Belediyemizden de beklerken ne yazık ki Dulkadiroğlu Belediyemiz de Onikişubat Belediyemiz gibi aynı ticari firma ile sözleşme imzalamıştır.

Şimdi ne olacak;

En küçük bir sarsıntıda yine bu firma personelleri Kahramanmaraş’ı terkmi edecekler?

Terk etmeyeceklerinin garantisini belediyelerimiz aldı mı?

Kahramanmaraş’ın iki büyük merkez ilçesindeki asansör kontrolleri standartlara ve tekniğine uygun kontrol edilebilecek mi?

Yoksa üstün körü kontrol edilmiş gibi mi gösterilecek.

ŞİMDİ SORUYORUZ?

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığımız asansör kontrolleri için taban ve tavan ücret belirlemektedir. İlin, ilçenin yapısı, ulaşım kolaylığı vb. parametreler doğrultusunda Oda, TSE veya özel firmalar bu ücret aralığında belediyeler ile protokol imzalayarak asansör kontrollerini gerçekleştirmektedirler.

On iki yıldır Kamu Kurumu niteliğinde olan Odamız TABANücretten bu kontrolleri gerçekleştirirken, neden özel firma ile TAVANücretten protokol imzalandı. Vatandaşlarımızın neden daha fazla ücret ödemesine neden olundu.

Belediyeler vatandaşları için çalışmak zorunda değil midir?

Halk yararına çalışmak zorunda değiller midir?

Lütfen bu durum Kahramanmaraş halkına açıklansın.

İkinci husus ise şu şekilde;

Oda olarak ilçemizdeki asansörlerin on iki yıldır kontrollerini gerçekleştiriyorduk. Evet, bir kamusal hizmet veriyorduk. Karşılığında da Bakanlığımızın belirlediği taban fiyattan bir ücret alıyorduk.  Bunun içinde tamamıKahramanmaraşlı 9-10 Makina Mühendisi personel ile bu hizmeti gerçekleştiriyorduk. Şimdi ise özel firma personelleri nereden geldi veya gelecek belli değil. Kahramanmaraş’ta bu işi yapabilecek onlarca mühendis varken şimdi bu kontrolleri kimlerin yapacağını bilmiyoruz. Merkezi Kahramanmaraş olmayan bir firma ile bu iş neden yapılıyor. Neden Kahramanmaraş’ın parası diğer illere aktarılıyor.

Lütfen bu durum Kahramanmaraş halkına açıklansın.

Diğer bir durum ise şöyle;

Asansör kontrol ücretlerin ödenmemesi durumunda neler olabileceği.

Eveton iki yıldır Oda olarak kontrolleri yaparken, bazı bina yöneticileri asansör kontrol ücretlerini ödeme konusunda aksatma yapabiliyordu. Müsait olduğunda ödedi, geç ödedi, hatta aylar sonra ödedi vs. Ülkenin içerisinde bulunduğu ekonomik durum, pandemi koşulları, akabinde yaşadığımız deprem nedeni ile ücretlerin ödenmesi konusunda vatandaşlarımızın sıkıntılı ekonomik durumları anlayışla karşılandı ve Oda olarak sadece mesaj ile hatırlatmalar yapıldı. Sadece Kahramanmaraş’a sunulan bu hizmetin aksamaması için uyarı mesajları gönderildi. Ama biliyoruz ki ticari firmalar vatandaşa bu konuda müsamaha göstermemektedir. Kontrol sonrası faturalar düzenlenmekte ve 7 iş günü içerisinde ödeme yapılmaması durumunda avukat ve akabinde icra takibi başlatılmaktadır. Asansör kontrol ücretinin yaklaşık üç beş katı avukat, mahkeme, icra masrafları dâhil ücret ödemek zorunda bırakılmaktadır. Bu durum Kahramanmaraş’ta yaşanılacak mı bilmiyoruz. Ama yine birçok ilde maalesef bu durumları yaşandı ve yaşanıyor. Adı üstünde ticari ve özel firma.

Böyle bir durum yaşanır ise bu durumun hesabını kim verecek.

Lütfen bu durum da Kahramanmaraş halkına açıklansın.

Diğer bir durum ve aslında en önemli soru ise şu şekilde;

Bu kontrollerin gerçekten yapılıp yapılmayacağı. Ya da üstünkörü yapılıp yapılmış gibi gösterileceği. Bu konu aslında en önemli konu ve mutlaka denetlenmesi gereken ve üzerinde durulması gereken bir konu. Burada bu kontrolleri yapacak firma ile ilgili şimdilik bir yorum yapmak için çok erken. Kimsenin günahını da almak istemiyoruz. Ama bazı illerde özel firmalar tarafından yapılan kontrollerin sırf kontrol yapılmış gibi gösterilmesi ne yazık ki sık sık karşımıza çıkmaktadır. Bu durumun da Kahramanmaraş’ta yaşanmasını istemiyoruz.

Bunun yanında merkez ilçeler dışındaki ilçeler ile sözleşme imzalanmaması tesadüf değildir.

Asansör sayısı az olan, kent merkezine uzak, ulaşımdan dolayı kontrol maliyeti yüksek, zor ve zahmetli olan ilçelere bu özel firmalar neden girmedi, neden bu ilçe belediyeleri ile sözleşme imzalamadı.

Örneğin, Türkoğlu, Andırın, Pazarcık, Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit ilçelerinin kontrollerini biz Oda olarak yapıyoruz ve yapmaya devam edeceğiz. Burada tabi ki ulaşım masrafları yüzünden bu kontrollerin astarı yüzünden pahalıya mal olacak. Ama biz Oda olarak ticari bir kuruluş değiliz. Kar amacı gütmeyiz. Buradaki vatandaşlarımız güvenli asansörlere binebilsin diye zarar da etsek bu kontrolleri Oda olarak gerçekleştiririz. Bizim amacımız kamusal denetim ve kamusal fayda. Üstelik bu ilçelerdeki kontroller bu mesafeye rağmen taban ücretten kontrol edilecek. Peki ticari firma zarar edeceği bir işe girer mi. Görülüyor ki uzak ilçelerde kar yok, üstüne zarar var bu nedenle bu uzak ilçeler ile protokol bile imzalanmadı. Hatta görüştükleri bile meçhul.

Bu durumda Kahramanmaraş halkına izah edilmelidir.

Benzer durum Elbistan İlçesindede yaşandı, fakat Elbistan Belediyesi Oda ile devam etme kararı aldı.

Benzer durum 2023 yılı başında Elbistan Belediyesinde de yaşandı. Yine aynı özel ticari firma Elbistan Belediyesi ile protokol imzalamak istedi. Fakat belediye bu hizmetin kamusal bir hizmet olduğunu, kamu kurumu niteliğinde olan Oda ile yapılması gerektiğini düşünerek, Oda ile yeniden protokol imzaladı. Bu duyarlı yaklaşımından dolayı Elbistan Belediye Başkanı ve belediye personellerine teşekkür ediyoruz. Elbistan ve diğer ilçe belediyeleri vatandaşını düşünürken, önemserken, Onikişubat ve Dulkadiroğlu Belediyeleri neden vatandaşını düşünmez, önemsemez.  

Bu durum da Kahramanmaraş halkına izah edilmelidir.

Sonuç olarak oniki yıldır kamusal hizmet, kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışıyla ve özveri ile sürdürdüğümüz Kahramanmaraş Onikişubat ilçesindeki asansör periyodik kontrolleri ile ilgili protokolümüz ne yazık ki Belediye tarafından geçerli ve haklı bir gerekçe gösterilmeden yenilenmedi ve asansör kontrolleri konusunda yeni bir sürece girildi.

Ancak unutulmaması gereken en önemli husus unutulmuş ve bu sürece girilmiştir.

Belediyelerimiz vatandaşlarımız için vardır.

Bu belediyeler kimsenin malı değil Kahramanmaraş halkınındır.

Bu sürecin takipçisi olacağımızı, yaşanan aksaklık ve olumsuzlukları kamuoyu ile paylaşacağımızı da belirtmek isteriz.

Her ne kadar iki büyük merkez ilçemizde olmasa da diğer ilçelerimizde gerçekleştirdiğimiz asansör kontrollerine biz Oda olarak devam edeceğiz.Elbistan, Türkoğlu, Andırın, Pazarcık, Ekinözü, Nurhak ve Çağlayancerit İlçe Belediye Başkanlarımıza, belediye çalışanlarına gösterdikleri duyarlılık ve vatandaşlarına verdikleri önem nedeni ile tekrar teşekkür ediyoruz.

Makina Mühendisleri Odası olarak yaptığımız tüm teknik hizmetleri kamusal denetim ve kamusal fayda anlayışını benimseyerek gerçekleştirmeye bu güne kadar olduğu gibi bundan sonra da devam edeceğiz. Bu çerçevede güvenli asansör kullanımı ve güvenli asansörlerin yaygınlaştırılması için ilgili kurum ve kuruluşlarla iş birliğiiçerisinde olmaya her zaman hazır olduğumuzu tekrar hatırlatmak isteriz.