GENEL

Kahramanmaraş’ta 36 kişiye mezar olan binada kolon kesmişler!

Kahramanmaraş'ta, 36 kişinin hayatını kaybettiği depremde yıkılan Ezgi Apartmanı'na ilişkin soruşturmada kolon kesme iddialarının tespitine yönelik bilirkişi heyetince hazırlanan rapor cumhuriyet savcılığına sunuldu.

Abone Ol

AA'da yer alan habere göre merkez Onikişubat ilçesi Alparslan Türkeş Bulvarı'nda bulunan 10 katlı Ezgi Apartmanı, Kahramanmaraş merkezli 6 Şubat'taki 7,7 büyüklüğündeki depremde yıkıldı. İlk iki katı bir işletmeye ait olan, diğer 8 katta 16 dairenin bulunduğu apartmanın enkazında 36 kişinin cansız bedenine ulaşıldı.

Ölen kişilerin ailelerinden bazısı, binanın ilk 2 katında bulunan firma yetkilileri hakkında kolon kestiği iddiasıyla suç duyurusunda bulundu. Kahramanmaraş Cumhuriyet Başsavcılığı, başlatılan soruşturma kapsamında söz konusu iddiaların araştırılması için bilirkişi raporu talep etti.

Bilirkişi olarak görevlendirilen Mimar İbrahim Yiğiter, İnşaat Mühendisi Erdi Kavaklı ve İnşaat Mühendisi Mehmet Celalettin Somuncuoğlu tarafından apartmanın enkazında yapılan incelemeler sonrasında hazırlanan raporda, şu ifadelere yer verildi:

“Binanın statik projesine göre herhangi bir aks üzerinde yer almayan C-D aksları ile 3-4 akslarının arasında kalan alanda 40 santimetre çapında yuvarlak kesitli bir adet kolon bulunduğu, bu kolonun zemin kat ile asma kat arası için tasarlandığı mimari projede gösterilmediği ve projede daire katlarında bulunmadığı tespit edildi. Söz konusu kolonun mimari projesinde gösterilmediği anlaşılmıştır. Mahallinde yapılan incelemede bahsi geçen kolonun yerinde olmadığı ve kesilmiş olduğu görülmüştür. Söz konusu kesilen kolonun binanın statik yapısına etki edeceği düşünülmekle birlikte binanın yıkımına neden olup olmadığının, konunun uzmanlarınca statik hesaplar kapsamında yapılacak incelemeler sonucu tespit edilebileceği düşünülmektedir."

'BİZİ ISITMA FİRMALARI UYARDI'

Cumhuriyet gazetesinden yer alan haberde ise bina sakinleri 14 Eylül 2021'de Kahramanmaraş'taki Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne bir dilekçe yazdı. Dilekçede, Kervan Pastanesi'nin binanın statiğine zarar vermiş olabileceği belirtilerek şu ifadeler kullanıldı:

"Binanın zemin katındaki mal sahibi, pastanesini bir süre önce genişleterek büyük bir tadilat yaptı ve pastanesini yeniledi. Bu genişletme ve tadilat proje esasına göre yapıldı mı bilemiyoruz. Geçen gün binamızın ısıtma sistemini değiştirmek istedik, firmalardan teklif aldık.

'ANA KOLON, KİRİŞ VE PERDELERDE TAHRİBAT GÖRÜLDÜ'

Firma yetkilileri kazan dairesinde bazı tahribatlar olduğunu, bu tahribatların binanın statik yapısını etkileyebileceğini ve tahribatların binanın ana taşıyıcı sistemi kolon, kiriş ve perdelerde olduğunu bu yüzden binamızı kontrol ettirmek gerektiğini söyleyerek bizi uyardılar.

'İNCELEME ARZ EDERİZ...'

Yönetici ve apartman sakinleri olarak ileride herhangi bir tehlikeye sebebiyet vermemek açısından, binamızın mevcut statik projelerini Belediye'den temin ederek projeyle binanın uyuşup uyuşmadığını kontrol ederek kolonlarda, kirişlerde, perdelerde herhangi bir kesik, kırık gibi farklılıklar varsa bunun irdelenerek gerekli incelemelerin yapılmasınız arz ederiz.

MÜTEAHHİT: KENDİM GİDİP İFADE VERDİM, BELGE TESLİM ETTİM

Binanın müteahhidi olan eski ANAP’lı Yakup Aktaş’ın ise depremden sonra sağlık sorunları nedeniyle gittiği İzmir’de adres beyanında bulunarak ifade verdiği belirtiliyor. Aktaş’ın oğlu Ertuğrul Aktaş, Cumhuriyet'e şu açıklamayı yaptı:

"Depremden sonra bölgede yaşadığımız için sağlık sorunları nedeniyle anne ve babamı İzmir’e götürdüm ve ilk iş kaçmış gibi gözükmemek adına adres beyanında bulunduk. Söz konusu binayı biz yaptık ancak bina Türkiye’nin en iyi yetkilileri ve statikçileri tarafından incelendi. Binanın yıkılmasına sebep olan alt kattaki Kervan Pastanesi’dir. Yıllardır bina sakinleri zaten buradaki usulsüzlüğü dile getiriyorlardı. Maraş'ta bütün binalar yıkılsa dahi en son benim binamın yıkılması lazım, bina o kadar sağlam yapıldı."

KERVANCIOĞLU İDDİALARI REDDETTİ: BELGELERİMİZ MEVCUT

Cumhuriyet gazetesi, iddialar hakkında Sami Kervancıoğlu'nu da aradı. Kervancıoğlu'nun konuşma sırasında telefonu verdiği ve kendini Mustafa olarak tanıtıp, soyadını vermek istemediği belirten kişi şu ifadeleri kullandı:

"Söz konusu bina zaten sağlam değildi. Kesinlikle kolon kesme, tahribat yoktur. Belediye o dönem gerekli tespitleri yapıp, evrakları oluşturmuştur. Bina sakinlerine gerekli evraklar iletildi. Burada benim de 9 dairem var."

"Sağlam olmadığını bildiğiniz bir binada neden dükkân açtınız" sorusuna ise "Biz sadece duyum almıştık’’ diyen Mustafa isimli şahıs, ‘’Burası ticari bir işletme, sonuçları göz önüne alıp, haberinizi ona göre yaparsanız sevinirim. Daha sonra maddi açıdan siz de biz de üzülmeyelim. Basın açıklaması yaptık gerisini oradan bakabilirsiniz" diye konuştu.

Sami Kervancıoğlu’nun avukatı Mesut Çakar ise "Savcılık geldi, buradaki örnekleri aldı. Müteahhit kendi kusurlarını kapatmak için sorumluluğu bize yıkmak istiyor. Müteahhittin çok büyük kusuru var. Demirlerin fotoğrafları bizde var. Haklı olduğumuzu kanıtlayan belgelerimiz de mevcut" dedi.