EKONOMİ

Kahramanmaraşlı Mali Müşavirler, "Deprem Bölgesinde İş Yükü Artıyor, Beyanname Süreleri Uzatılmalı!"

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği (TÜRMOB) üyeleri, artan iş yükünün azaltılması talebiyle Türkiye’nin 81 ilinde eş zamanlı basın açıklaması düzenledi.

Abone Ol

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası (SMMMO) Başkanı Abdullah Kalın, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depreminde büyük hasar alan bölgede mücbir sebep halinin uzatılması ve beyanname sürelerinin yeniden düzenlenmesi için acil çağrıda bulundu.

Yapılan çağrıya KMTSO Başkanı Mustafa Buluntu, Baro Başkanı Av. Muhammed Burak Gül, Mimarlar Odası Başkanı Yunus Emre Kaçamaz, Terziler Ve Konfeksiyoncular Odası başkanı Muhlis Akkurt ve Yüzlerce Mali Müşavirde basın açıklamasında hazır bulundu.

MÜCBİR SEBEP SÜRESİ YETERSİZ KALIYOR

Başkan Kalın, deprem bölgesinde hayatın normale döndüğü algısının aksine, meslek camiasının, esnaf ve sanatkârların, ticaret ve sanayi işletmelerinin hala iptidai koşullarda mücadele ettiğini vurguladı. 30 Nisan 2024 tarihinde sona erecek olan mücbir sebep halinin yetersiz kaldığını belirten Kalın, en az 28 Şubat 2025 tarihine kadar uzatılması ve beyan ve bildirimler için 31 Mayıs 2025 tarihine kadar 3 aylık ek süre verilmesi gerektiğini söyledi.

DEPREM BÖLGESİNDE SERBEST MESLEK MENSUPLARI MAĞDUR

Depremde en çok yıkım ve hasara uğrayan meslek gruplarından biri olan Serbest Muhasebeci, Avukat, Doktor, Mühendis, Mimar gibi meslek mensuplarının tamamen işyerlerini ve ekipmanlarını kaybetmesine rağmen KOSGEB kredilerinden yararlanamadığını dile getiren Kalın, KOSGEB ile ilgili yasal düzenlemelerin ivedilikle yapılarak serbest meslek mensuplarının da bu imkanlardan yararlanabilmesi gerektiğini ifade etti.

ESNAF VE SANATKÂRLAR İLE TİCARET VE SANAYİ İŞLETMELERİ DESTEKLENSİN

Kahramanmaraş Serbest Muhasebeci ve Mali Müşavirler Odası Başkanı Kalın, deprem bölgesindeki esnaf ve sanatkârlar ile ticaret ve sanayi işletmelerinin tahakkuk eden vergileri ve SGK Primleri'nin bilanço rasyo oranlarına bakılmaksızın ve teminat aranmaksızın 30 Haziran 2025 tarihine kadar müracaatları ile 24 Ay faizsiz taksitlendirilmesi gerektiğini savundu. Mücbir sebep süresince BAĞ-KUR prim tahakkuklarının iptal edilerek ileride talep edilmesi halinde yeniden hizmet ihya imkanı sağlanması da talepler arasında yer aldı.

İŞ GÖÇÜNÜ ÖNLEMEK VE İSTİHDAMI ARTIRMAK İÇİN VERGİSEL AVANTAJLAR SAĞLANSIN

Deprem bölgesinde iş göçünü önlemek ve istihdamı artırmak için tüm işverenlere SGK prim ve vergisel avantajlar sağlanması gerektiğini vurgulayan Kalın, aksi takdirde bölgede esnaf ve sanatkârlar ile ticaret ve sanayi sektörlerin ayağa kalkmasının ve şehirlerin yeniden inşasının olumsuz etkileneceğini söyledi.

MALİ MÜŞAVİRLER ÜZERİNDEKİ İŞ YÜKÜ ARTIYOR

Türkiye genelinde 130 bin Mali Müşavir olduğunu ve devletlerin vergi gelirlerini toplamak ve geleceğe yönelik planlamalar yapmak için veriye ihtiyaç duyduklarını hatırlatan Kalın. bu verilerin toplanması konusunda Mali Müşavirler üzerinde büyük bir yük olduğunu ve bu yükün dayanılmaz hale geldiğini vurguladı.

BEYAN VE BİLDİRİMLER SADELEŞTİRİLSİN, SİSTEMLER MODERNİZE EDİLSİN

Kalın, beyan ve bildirimlerin sadeleştirilmesi, bilgi sistemleri alt yapılarının modernizasyonu ve güçlendirilmesi gerektiğini savundu. Hazine ve Maliye Bakanlığı'ndan her ay beyan sürelerinin uzatılması yerine, elektronik uygulamalar aracılığıyla toplanan verilerin etkin bir şekilde sınıflandırılması ve yasal olarak veri talep eden tüm kamu kurumlarıyla paylaşılması talep edildi.

AYNI VERİLERE DAYALI TEKRARLI BEYAN VE BİLDİRİMLER KALDIRILSIN

Kalın, aynı verilere dayalı tekrarlı beyan ve bildirimlerin yükünün hafifletilmesi, vergi beyan dönem ve sürelerinin resmi tatil günleri dikkate alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtti.