GÜNDEM

Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi'nde 'sahte stent' skandalı

6 Şubat depremlerinin merkez üssünde varlığı sürdüren tek hastane olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi'nde sahte stent skandalı yaşanıyor.

Abone Ol

Kahramanmaraş'ta depremden sonra ayakta kalan tek hastane olan Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Hastanesi Tıp Fakültesi hekimleri, Devlet Malzeme Ofisi'nin ücretsiz olarak hastalara temin ettiği stentler yerine dışarıdan özel firmaların fahiş fiyatlı stentlerini öneriyor ve bu stentlerin birçoğunun tarihi geçmiş olduğuna dair iddia ve belgeler bulunuyor.

Loading...

SÜREÇ NASIL İŞLİYOR?

Kalp hastası bir kişi, hastanede ilgili doktora muayene oluyor ve hekim bu kişiye stent takılması gerektiğini söylüyor. Ancak Devlet Malzeme Ofisi'nin hastanelere ücretsiz verdiği stentlerin kalitesiz olduğunu, hiçbir fayda sağlamayacağını anlatarak hastayı ürkütüyor.

Ardından hastayı o esnada kapıda bekleyen özel firmaların yetkilisine yönlendiriyor. Hasta ise kaliteli olduğunu düşündüğü stenti satın alıyor. Satın alma işlemlerinin hepsi IBAN üzerinden gerçekleşiyor. Kayıtlara bakıldığında hastanede özel stent satışı ile alakalı bir belge de yer almıyor.

ŞİKAYET EDİLDİ, SONUÇ ALINAMADI 

Sağlık Dünyası Derneği Başkanı Hanifi Çöplü, hastalar ve yakınları ile görüşüp hastane yönetimine, Sağlık Bakanı Yardımcısı'na ve mali suçlara hastanede yaşananları anlatıp durumu bildirdi.

Ancak hiçbir kurum ve yetkili konu ile ilgili inceleme başlatmadı. Bunun üzerine Çöplü, hastaneye girişinin engellendiğini açıkladı. 

HASTANE YÖNETİMİ İDDİALARI REDDETTİ

SÖZCÜ, hastane yönetimini aradı ve iddiaları sordu. Açıklama yapmak istemeyen yönetim "Söz konusu tarihi geçmiş stentler hastalara takılmamıştır" diyerek iddiaları reddetti. 

HASTALAR SÖZCÜ'YE ULAŞTI: KORKUYORUZ...

SÖZCÜ ekibine ulaşan hastalar ise hastane tarafından arandıklarını anlattı. "İsmimizi geçirmeyin başımıza ne geleceğini bilmiyoruz" diyerek hem yaşananları doğruladılar hem de "Kendi isteğimle satın aldım" denilmek zorunda bırakıldıklarını ifade ettiler.

BEŞ HAYATİ SORU 

Olaya ilişkin iddialar gün yüzüne çıkarken sağlık skandalına dair hayati sorular yanıt bekliyor:

1- Dışarıdan hastaneye yasal olmayan yollarla giren stentlerin tarihi geçmiş mi?

2- Bir hastaya birden fazla stent düşmesinin sebebi nedir? Yoksa sistemde olan stentler gerçekte depoda yok mu?

3- Devlet Malzeme Ofisi'nin stentleri gerçekte kalitesiz mi?

4- Mali suçlar ve hastane yönetimi neden daha önceki şikayetleri göz ardı ederek doktorlar hakkında inceleme başlatmadı.

5- Şu ana kadar kaç hastaya dışarıdan gelen stentler takıldı?

ALİ ÖZTUNÇ KONUYU MECLİSE TAŞIDI!

Aşağıdaki sorularımın Sağlık Bakanı Sayın Kemal MEMİŞOĞLU tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını arz ederim.

            Saygılarımla

Ali ÖZTUNÇ

Kahramanmaraş Milletvekili

            Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde yaşanan “Hastalara Tarihi Geçmiş Stent Takılması” iddiaları basına yansımıştır. Bu durum, sağlık hizmetleri kalitesine ve hasta güvenliğine olan güveni sarsıcı nitelikte olup, büyük bir kamuoyu endişesine yol açmıştır. Sağlık hizmetlerinde kullanılan tıbbi malzemelerin tarihleri geçmiş olması, sağlık açısından ciddi riskler barındırmakta ve bu durumun detaylı bir şekilde incelenmesi gerekmektedir.

            Buna İstinaden;

1           Son bir yıl içinde söz konusu kardiyoloji servisinde kaç hastaya stent takılmıştır?

2           Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde hastalara tarihi geçmiş stentlerin takıldığı iddiaları doğru mudur?

3           Eğer doğruysa, kaç hastaya bu durumdan etkilenecek şekilde tarihi geçmiş kaç tane stent takılmıştır ve bu hastalardan rahatsızlanarak tekrar hastaneye başvuran veya hayatını kaybeden hasta sayısı kaçtır?

4           Sağlık Bakanlığı tarafından bu iddialar araştırılmış mıdır? Araştırıldıysa, ihmalkarlığın sorumluları hakkında yasal ne gibi bir işlem yapılmıştır?

5           Bu tür olayların tekrar yaşanmaması adına ne gibi önlemler alınacaktır?

6           Türkiye genelinde devlet hastanelerinde Sağlık Bakanlığı tarafından yürütülen denetimler ne sıklıkla ve hangi kriterlere göre yapılmaktadır?

7           Söz konusu hastaneye Devlet Malzeme Ofisi tarafından temin edilen stent sayısı kaçtır? Hastalar için kaç tanesi kullanılmıştır? Bu hastanede tarihi geçmiş ne kadar stent bulunmaktadır? Bu stentler için ne işlem yapılacaktır? Bazı hastalara 15-16 stent kullanıldığı şeklinde raporlar düzenlenerek stoklardan düşüldüğü doğru mudur?

8           Basında da yer alan konu ile ilgili Sağlık Bakanlığı herhangi bir soruşturma başlatılmış mıdır?