Sömelek köfte, Kahramanmaraş mutfağının enfes bir örneği olarak irmik ve yağsız kıyma ile hazırlanır. İşte, bu lezzetli köftenin malzemeleri ve yapılışı:
Malzemeler:
1,5 su bardağı ince bulgur
Yarım çay bardağı irmik
300 gram yağsız kıyma
1 tatlı kaşığı pul biber
1,5 çay bardağı ılık su
1 çay kaşığı tuz
1 çay kaşığı karabiber
Sosu için:
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı sıvı yağ
1 çay kaşığı toz kırmızı biber
1 çay kaşığı kuru nane
1 çay kaşığı pul biber
Üzeri için:
1 su bardağı çırpılmış yoğurt
SÖMELEK KÖFTE NASIL YAPILIR?
Bulgurları geniş bir tepsiye alın ve üzerine ılık suyu gezdirin. Bulgurların şişmesi için 5 dakika bekleyin.
İrmik, yağsız kıyma, tuz, karabiber ve pul biberi ekleyerek homojen bir karışım elde edene kadar hafifçe yoğurun.
Elde ettiğiniz harçtan serçe parmak büyüklüğünde köfteler yapın.
Bir tencerede kaynattığınız suya köfteleri atın ve 5-6 dakika kadar haşlayın.
Haşlanmış köfteleri süzerek bir kenarda bekletin.
Tereyağı ve sıvı yağı tavada kızdırın, ardından baharatları ekleyin.
Köfteleri bu baharatlı yağa ekleyip kısa süre kızartın.
Fotoğraf: Arda'nın Mutfağı
Servis tabağına alın ve üzerine çırpılmış yoğurt dökerek sıcak servis yapın.
Bu özgün Kahramanmaraş mutfağı lezzetini denemek için hazırladığınız sömelek köfteyi afiyetle yiyebilirsiniz!