GÜNDEM

Kahramanmaraş depremleri milyonlarca parselin sınırını değiştirdi!

Hacettepe Üniversitesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü'nden bilim insanlarının gerçekleştirdiği araştırma, 6 Şubat 2023'te meydana gelen büyük depremlerin etkisini gözler önüne serdi. Araştırmaya göre, bu depremler 5 milyon 400 bin parselin sınırlarında ciddi değişikliklere neden oldu.

Abone Ol

Prof. Dr. Candan Gökçeoğlu, Ümit Yıldız ve Sultan Kocaman'ın öncülüğünde yapılan araştırma, Pazarcık merkezli 7,7 büyüklüğündeki ve Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki depremlerin kadastro verileri üzerindeki etkisini inceledi. Uzun süren bu kapsamlı çalışma, bilimsel bir makale olarak yayımlandı.

Araştırmada, 6 Şubat 2023’te meydana gelen ve yaklaşık 100 bin km²'lik bir alanı etkileyen depremlerin, 5 milyon parselin fiziksel sınırlarında büyük değişikliklere yol açtığı belirtildi. Araştırma, en büyük koordinat değişikliğinin 4,64 metre ile Ekinözü ilçesinde tespit edildiğini ortaya koydu.

Çalışmada yer alan bulgular şöyle:

Türkiye'nin yüzölçümünün yaklaşık yedide birini kapsayan bu büyük bölgedeki depremler, sosyal, ekonomik ve fiziksel hasarlara yol açtı. Depremler, arazi parsel sınırları üzerinde ciddi etkiler yarattı.

Deprem nedeniyle meydana gelen fay kaymaları, heyelanlar ve sıvılaşma gibi ikincil tehlikeler, bölgedeki kadastro sınırlarını olumsuz etkiledi.

CORS (Sürekli İzleme Referans İstasyonları) koordinatlarının depremden önceki ve sonraki durumu karşılaştırıldığında, en büyük yatay hareketin 4,64 metre ile Ekinözü İstasyonu'nda gözlendiği tespit edildi. Ayrıca, Ekinözü İstasyonu'nda en büyük düşey yer değiştirme 13 cm olarak kaydedildi.

Depremler, Kuzey Anadolu Fay Zonu’nun Erkenek, Pazarcık, Amanos, Kazkeli, Serinyol, Yarpuzlu, Nurhak, Doğanşehir ve Çardak segmentleri ile Ölü Deniz Fay Zonu’nun Narlı segmenti boyunca yaklaşık 570 km'lik yüzey kırığı oluşturdu. Bu segmentlerde en büyük sol yanal ötelemeler 7,20 metre ve 8,80 metre olarak ölçüldü.

Araştırmada, özellikle Ekinözü ve Elbistan örneklerinde, parsel sınırlarının büyük bozulmalara uğradığı vurgulandı. Türkiye'deki toplam 59 milyon parselin yaklaşık 5,4 milyonunun sınır veri kalitesinin bozulduğu belirtildi.

Araştırmanın sonucunda, deprem gibi doğal afetlerin kadastro veri tabanlarına etkilerinin hızlı bir şekilde entegre edilmesinin hayati önem taşıdığı ifade edildi. Kahramanmaraş depremleri, 100 bin km²'lik bir alanda büyük bozulmalara neden oldu ve bu durum, parsel sınırlarının belirlenmesini ve ölçülmesini daha da zorlaştırdı.