GÜNDEM

Japonya Kahramanmaraş’ta dönüşüm tesisi kuracak!

11 Mart 2011'de yaşanan büyük Japonya depreminin üzerinden 12 yıl geçti. O depremde Türkiye'den giden ekip en uzun süreli arama-kurtarma faaliyeti gerçekleştirdi.

Abone Ol

Bu jest unutulmadı. 6 Şubat depremlerinin ardından harekete geçen Japonya, Türkiye’nin deprem enkazı geri dönüştürme tesislerinin bir kısmını finanse etme kararı aldı.

12 yıl önce binlerce insanın hayatını kaybettiği büyük Japonya depreminde ilk yardıma koşan ülkelerdendi Türkiye. Bu jest unutulmadı. Japonya, 6 Şubat depremlerinin ardından bölgede arama kurtarma faaliyetlerine katıldı. Şimdi de Türkiye'nin deprem enkazı geri dönüştürme tesislerinin bir kısmını finanse etmek için harekete geçti.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı ile Japonya hükümeti, yıkıcı 6 Şubat depremlerinde en ağır yıkıma uğrayan illerden ikisi olan Hatay ve Kahramanmaraş’ta son teknoloji enkaz dönüştürme tesisleri kurmaya yönelik 130,6 milyon liralık anlaşma imzaladı.

Türkiye’ye yönelik 2023 yılı Hibe Yardımı İşbirliği Projesi kapsamında Hatay ve Kahramanmaraş illerinde, asbest ve benzeri zararlı atıkları da ihtiva eden enkaz toplanacak.

Geçici olarak depolanacak alanlar belirlenecek. Enkazın kaldırılması ve yönetilmesine ilişkin planlar yapılacak. Ayrıca enkaz atıklarının geri dönüşümünün gerçekleştirileceği 2 tesis kurulacak ve 4 mobil moloz kırıcı temin edilecek. Proje, deprem enkazının çevreye duyarlı şekilde kaldırılması ve işlenmesi ile Türkiye ekonomisini destekleyen sağlam bir sosyal altyapı inşasına katkıda bulunacak. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı da projede yer alacak.

Japonya'nın Ankara Büyükelçisi Katsumata Takahiko, projenin önemine "dost kara günde belli olur" atasözü ile dikkati çekti. "Deprem bölgesine desteğimiz sürecek. Deprem felaketine yönelik yeniden yapılanma çalışmalarının ikili ilişkileri daha da güçlendirdiğini hissediyorum” ifadelerini kullandı.