ABD'de New York Üniversitesi Langone Health Tıp Merkezi'nde gerçekleştirilen dünyanın ilk tam robotik çift akciğer nakli, sağlık dünyasında büyük bir yenilik olarak kayıtlara geçti. 57 yaşındaki Cheryl Mehrkar, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı (KOAH) nedeniyle hayatını tehdit eden akciğer rahatsızlığından kurtulma şansı buldu.
DÜNYANIN İLK TAM ROBOTİK ÇİFT AKCİĞER NAKLİ
Operasyon, 22 Ekim tarihinde gerçekleştirilen ve robotik cerrahi teknolojisi kullanılarak yapılan tam çift akciğer nakli ile hayata geçirildi. Hastanın akciğerleri, minimal invaziv cerrahi yöntemle, yani küçük kesilerle çıkarıldı ve her iki akciğer robotik sistemler kullanılarak nakledildi.
KOAH HASTASI MEHRKAR'DAN DUYGULU MESAJ
Ameliyat sonrası Cheryl Mehrkar, "Bana bir yaşam şansı daha verdikleri için bağışçıya ve ailesine minnettarım. Uzun bir süre bana nakil için yeterince hasta olmadığım söylendi. NYU Langone Health'teki ekip, öncelikli olarak yaşam kalitemi merkeze aldı ve bana umut verdikleri için buradaki doktorlara ve hemşirelere minnettarım” dedi.
ROBOTİK CERRAHİ SİSTEMİNİN FAYDALARI
Da Vinci Xi robotik cerrahi teknolojisini kullanarak ameliyatı gerçekleştiren Dr. Stephanie H. Chang, bu tür büyük ameliyatlarda robotik sistemlerin hastaların sağlıklı yaşam kalitesine dönmelerine yardımcı olmayı amaçladığını belirtti. "Ameliyat sonrası ağrılarını sınırlamayı ve onlara mümkün olan en iyi sonucu vermeyi hedefliyoruz," diyen Chang, bu operasyonun başarısının, yetenekli bir cerrah grubu ve organ naklini ileriye taşımaya adamış bir kurumun ortak çalışması ile mümkün olduğunu vurguladı.
MEHRKAR'IN HASTALIĞI VE NAKİL SÜRECİ
Akciğer hastalığına genetik yatkınlığı olan Mehrkar’a 2010 yılında 43 yaşındayken KOAH teşhisi kondu. Durumu, 2022 yılında COVID-19’a yakalandıktan sonra daha da kötüleşti. Ameliyatın üzerinden bir ay geçtikten sonra, Mehrkar’ın yakında hastaneden taburcu edilmesi bekleniyor.