EKONOMİ

Cepte fatura şoku! Zamlar yüzde 150'yi buldu

Geçtiğimiz yıla oranla fahiş oranda artan cep telefonu paket ve tarife fiyatlarına vatandaşlar tepki gösterdi.

Abone Ol

Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'na (BTK) yapılan şikayetler artarken, kurumun operatörlere getirdiği tavan fiyat uygulaması da sorunu çözmede yetersiz kaldı.

Vatandaşlar, cep telefonu paket ve tarife fiyatlarındaki fahiş artıştan bıktı. Fiyatlar geçen yıla göre yüzde 150'ye kadar arttı. Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu'nun (BTK) tavan fiyat uygulaması da sorunu çözmede yetersiz kaldı.

1 NİSANA KADAR TAAHHÜDÜNÜZÜ YENİLEYİN

Operatörler, 2023'te milyarlarca liralık satış geliri elde etmesine rağmen bu yıl fiyatlarını enflasyon üzerinde artırdı. BTK tarafından 1 Nisan'da açıklanacak yeni azami ücret tarifesi sonrası da operatörlerin yeni tarife ve paket fiyatlarına zam yapması bekleniyor. 

Yüksek fiyatlardan bıkan vatandaşlar BTK'ya şikayette bulundu. 

OPERATÖRLERİN KARLARI ARTTI

BTK verilerine göre, 2023'ün üçüncü çeyreğinde mobil operatörlerin net satış gelirleri toplamı 48.3 milyar TL'ye ulaştı.

Türk Telekom'un geliri ondan önceki yıla oranla yüzde 69.6 artışla 55.6 milyar TL'ye yükselirken, 4.5 milyar TL net kar elde etti. Vodafone'un servis gelirleri 20.8 milyar TL'ye, FAVÖK'ü ise 8 milyar TL'ye çıktı. Turkcell ise üçüncü çeyrekte toplam gelirlerini yüzde 77.3 artışla 26 milyar TL'ye çıkarırken, 5.5 milyar TL net kar elde etti.

TÜKETİCİLER DERNEĞİ'NDEN TEPKİ

Tüketiciler Derneği (TÜDER) Başkanı Levent Küçük, geçen yıl 4 kişilik bir hanenin 400 lira olan mobil haberleşme fatura tutarlarının bu yıl 1000 TL'ye çıktığını ifade etti. Küçük, operatörlerin pakette kullanılmayan internet ve dakikaların sonraki aya aktarılmasını ya da kullanılmayan kısmın para iadesini de yapmadığını söyledi.

Küçük "Operatörler paket ve tarifelerine ortalama yüzde 150 zam yaptı. Bu rakamın daha da arttığı oluyor. Ayrıca operatörler pakette kullanılmayan internet ve dakikaların sonraki aya aktarılmasını ya da kullanılmayan kısmın para iadesini de yapmıyor. Örneğin operatör vatandaşa 20 gigabayt internet satıyor, ancak vatandaş ay sonunda 10 gigabayt tüketse dahi tümünün parasını alıyor. Yani vatandaş kullanmadığı bir hizmet için de para vermiş oluyor. Bu uygulamaya son verilmeli" ifadelerini kullandı.

Vatandaşlar, operatörlerin fahiş zamlarına ve uygulamalarına tepki gösterirken, BTK'nın bu konuda gerekli adımları atması ve vatandaşları koruma altına alması bekleniyor.